“Κουβέντα να γίνεται” – Ο “Ερωτόκριτος” του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή (συνέντευξη)

Με αφορμή το μιούζικαλ «Ερωτόκριτος» σε σύνθεση του εξαίρετου Δημήτρη Μαραμή, μας δόθηκε σήμερα η ευκαιρία να κουβεντιάσουμε μαζί του μέσα από τη συχνότητα του Planet.

«Ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (Δ.Ο.Κ.Α.Σ.) παρουσιάζει τον Ερωτόκριτο του Δημήτρη Μαραμή, βασισμένο στο πρωτότυπο αριστούργημα του Βιτσέντζου Κορνάρου με τους Vamos Ensemble και τους καταξιωμένους ερμηνευτές Θοδωρή Βουτσικάκη (Ερωτόκριτο), Ελένη Δημοπούλου (Αρετούσα), Ιωάννα Φόρ-τη (Παραµάνα) και Βασίλη Δημακόπουλο (Ρήγα). Μετά από ένα μεγάλο ταξίδι παραστάσεων και συναυλιών σε ολόκληρη την Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια, ο σύγχρονος Ερωτόκριτος του Δημήτρη Μαραμή φτάνει στην πατρίδα του, στην πόλη που τον γέννησε, τη Σητεία του νομού Λασιθίου της Κρήτης, τη Δευτέρα 27 Ιουλίου.


Η μουσική του Ερωτόκριτου του Δημήτρη Μαραμή έχει διαγράψει μία μεγάλη πορεία μέσα στο χρόνο, ξεκινώντας από θεατρική μουσική το 2011 στο Θέατρο Ακροπόλ, σύγχρονο ελληνικό μιούζικαλ ως ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το 2017 και φτάνοντας στην πιο ολοκληρωμένη συναυλιακή του μορφή με τους Vamos Ensemble από την Κρήτη, πραγματοποιώντας παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα.
Οι ταλαντούχοι ερμηνευτές μαζί με τον συνθέτη στο πιάνο και την αφήγηση και τους Vamos Ensemble, παρουσιάζουν μοναδικά το αθάνατο αυτό αριστούργημα της κρητικής αναγέννησης, που έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές όπου κι αν παρουσιάστηκε.»

«Η ορχήστρα Vamos Ensemble είναι ένα μουσικό σύνολο με όψη και σύνθεση μικρής συμφωνικής ορχήστρας που αποτελείται από δεκαέξι μουσικούς, οι οποίοι κατοικούν στην Κρήτη. Πρωτοεμφανίστηκαν πριν από πέντε χρόνια και έχουν σαν ορμητήριο το χωριό του Βάμου στα Χανιά. Ερμηνεύουν μουσικές του κόσμου, δοσμένες με τη γνησιότητα και τον αυθορμητισμό των ιδιαίτερων και σύγχρονων ενορχηστρώσεων τους (ενορχηστρώσεις Θ. Παπαθανασίου), δημιουργώντας ένα μοναδικά δικό τους χαρακτηριστικό ήχο.»

“Βιτσέντζος είν’ ο ποιητής και στη γενιά Κορνάρος
που να βρεθή ακριμάτιστος, σα θα τον πάρη ο Χάρος.
Στη Στείαν εγεννήθηκε, στη Στείαν ενεθράφη,
εκεί ‘καμε κι εκόπιασεν ετούτα που σας γράφει.”

Πετύχαμε τον Δημήτρη Μαραμή στο δρόμο για τη Σητεία, και είναι συγκινημένος που παρουσιάζεται το έργο στην γενέτειρα του Βιτσέντζου Κορνάρου.
Αναλύει το έργο του Κορνάρου, μιλάει για τη ποίηση, τη σημαντικότητα της κρητικής διαλέκτου και λέει μεταξύ άλλων «το έργο δίνει ένα πολύ σημαντικό πανανθρώπινο μήνυμα, είναι η πίστη του ανθρώπου στ’ όνειρό του, η πίστη του ανθρώπου στο στόχο του….δεν είναι μια απλή ερωτική ιστορία….Είναι ένα κλασικό έργο, και καταφέρνει και φτάνει μέχρι τις μέρες μας άφθαρτο….»

Οι ερμηνευτές του έργου γίνονται και αφηγητές, όπως λέει ο Δημήτρης Μαραμής. Μιλάει για τις συνεργασία του με την ορχήστρα Vamos Ensemble που είναι από τη Κρήτη, τις ενορχηστρώσεις του Θ. Παπαθανασίου «Πρόκειται για ένα πολιτιστικό γεφύρωμα. Εγώ τους έδωσα ένα πρότζεκτ, και αυτοί μου έδωσαν ένα όχημα, για να ταξιδέψουμε στο νησί και παραπέρα. Η τέχνη είναι η επικοινωνία και η έκφραση των ανθρώπων.»

Ο Δημήτρης Μαραμής προτιμάει να ταξιδεύει τα έργα του στη Περιφέρεια και συνεργάζεται με μουσικά σύνολα σε όλη την Ελλάδα. «Με γοητεύει αυτό. Στην Αθήνα θα βρεις περισσότερο επαγγελματισμό, στην περιφέρεια θα βρεις αγνό ενθουσιασμό, γιατί δεν έχουμε και άλλο διέξοδο….σαν οδοιπόρος και τροβαδούρος πηγαίνω με το λαούτο μου, από γειτονιά σε γειτονιά της περιφέρειας και επικοινωνώ τη μουσική μου στον κόσμο».

Θεωρεί τη Κρήτη πνευματική του πατρίδα, περνάει αρκετό χρόνο στο νησί αν και έχει μεγαλώσει στην Αθήνα και κατάγεται από τη Βόρεια Ελλάδα. «Στη Κρήτη με τραβάει το πάθος, η παραδοσιακή μουσική, ο τρόπος που μιλάνε, που χορεύουν. Για μένα έχει ένα πάθος που δεν το βρίσκω αλλού στη Μεσόγειο. Μου αρκεί που νιώθω αυτή τη δόνηση και την έμπνευση».

Η κουβέντα μας κύλισε ευχάριστα και φιλικά, μάλιστα μας αποκάλυψε, ότι θα βρίσκεται στη Κρήτη το επόμενο διάστημα, για να ολοκληρώσει τη νέα του δουλειά που θα παρουσιάσει το 2021. Πρόκειται για μια σύγχρονη όπερα βασισμένη στο έργο «Ο Καπετάν Μιχάλης» του Νίκου Καζαντζάκη. Το έργο θα παρουσιαστεί σίγουρα στους 4 μεγάλους Νομούς της Κρήτης, όπως λέει, και είναι μια συμπαραγωγή της Περιφέρειας και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ακούστηκαν 3 αποσπάσματα από το μιούζικαλ «Ερωτόκριτος» σε ζωντανή εκτέλεση.

https://www.facebook.com/Dimitris.Maramis.gr/

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ηχητικό που ακολουθεί:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.