Ανεμογεννήτριες: Μικρό το όφελος, μεγάλη η καταστροφή λένε οι επιστήμονες

Ανεμογεννήτριες: Μικρό το όφελος, μεγάλη η καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.
Έντονα αμφισβητείται πλέον η κατασκευή και η λειτουργία ανεμογεννητριών, ως εναλλακτική λύση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από τη χρονική στιγμή που άρχισαν να λειτουργούν οι πρώτες ανεμογεννήτριες είναι απογοητευτικά και ταυτόχρονα αποκαλυπτικά:

Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης GREEN PLANET: «η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη!»

Από τα γεγονότα που σχετίζονται με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών προκύπτει ότι μια ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος βρίσκεται σε εξέλιξη, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος επιχειρηματιών, που εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επωφελούνται της ευνοϊκής γι’ αυτούς νομοθεσίας. Μερικές από τις επιπτώσεις είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες οι εξής:

– Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.

– Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας. Επίσης θα φέρουν καίριο πλήγμα στον τουρισμό (στη Δανία ο τουρισμός έπεσε 40%), την κτηνοτροφία και σε όλους αυτούς που εργάζονται και ζουν από το δάσος.

– Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους. Επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές.

– Καταστρέφεται το δάσος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων.

– Οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν τα ευκαιριακά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια ως νέοι αποικιοκράτες.

– Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες.

– Ο ήχος μιας ανεμογεννήτριας είναι ένας θόρυβος διαπεραστικός, χαμηλής συχνότητας γδούπος, κάθε φορά που η έλικα περνά από τον πύργο της. Θυμίζει την αντήχηση του ελικοπτέρου από μακριά.

– Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 105 μέτρα. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.

– Αρκετές φορές έχει τύχει να σπάσουν έλικες, που ο καθένας τους ζυγίζει 1,5 τόνο και να εκσφενδονιστούν έως και 400 μέτρα μακριά.

– Επηρεάζουν ψυχολογικά τον άνθρωπο ακόμη και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου.

– Ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραμείνουν κατά 99,93%.

– Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας.

– Το ζωικό βασίλειο θα υποφέρει. Οι ανεμογεννήτριες μόνο στην περιοχή της Καλιφόρνιας σκοτώνουν κατά μέσο όρο 200-300 γεράκια, και 40-60 χρυσαετούς ετησίως, ενώ έχει εκτιμηθεί ότι 7.000 αποδημητικά πουλιά το χρόνο σκοτώνονται από αιολικούς στροβιλοκινητήρες στη νότια Καλιφόρνια.

– Το μανιφέστο 100 Γερμανών καθηγητών και διανοουμένων σχετικά με την αιολική ενέργεια αναφέρει: η ικανότητα παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο είναι συγκριτικά χαμηλή. Οι ανεμογεννήτριες με επιφάνεια πτερυγίων ίσων με το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, παράγουν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της ενέργειας που παράγει ένας συμβατός σταθμός. Έτσι με περισσότερες από 5.000 ανεμογεννήτριες στη Γερμανία, παράγεται λιγότερο από το 1% του απαιτούμενου ηλεκτρισμού. Στη Μ. Βρετανία, θα χρειαζόντουσαν 14.400 ανεμογεννήτριες για να παραχθεί το 4,4% του ηλεκτρικού ρεύματος και 32.700 για να παράγουμε το 10%. Οι δείκτες μόλυνσης είναι παρόμοιοι για τον ίδιο λόγο. Η συνεισφορά της αιολικής ενέργειας προς αποφυγή του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι περίπου 1 έως 2 τοις χιλίοις!

Λίγη ενέργεια – Πολλά «σκουπίδια»
Στατιστικά η αιολική ενέργεια είναι απολύτως ασήμαντη όσον αφορά την συνεισφορά της στη συλλογική παραγωγή ενέργειας και ως εκ τούτου στη μόλυνση του περιβάλλοντος και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

– Ενώ η τεχνολογία αυτή ήταν γνωστή από πολλά χρόνια, εν τούτοις χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια που άρχισαν οι επιδοτήσεις των αιολικών πάρκων. Όπου σταμάτησαν οι επιδοτήσεις έπαυσαν να τις συντηρούν.

Αυτό συνέβη στη Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Νορβηγία και Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Το όριο ζωής των ανεμογεννητριών δεν ξεπερνά τα 20-25 χρόνια. Αν συνεχιστεί η κατασκευή τους (που στην ουσία είναι συνέχιση των επιδοτήσεων αφού εκεί αποβλέπουν οι «επενδύσεις»), αυτό που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, θα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο παλιοσιδηρικών και βουνά φορτωμένα με χιλιάδες τόνους μπετόν και χιλιάδες μέτρα υπόγειων και υπέργειων καλωδιώσεων.

Ηλιακή ενέργεια
Η χώρα μας έχει μεγάλη ηλιοφάνεια, πράγμα που σημαίνει πως μια στροφή στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας θα ήταν πιο αποδοτική και ωφέλιμος, χωρίς να προκαλεί όλα τα παραπάνω προβλήματα.

Στις βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες, Γερμανία, Δανία, Βέλγιο, Ολλανδία κλπ. επιδοτούνται τα νοικοκυριά με το 40% περίπου για να τοποθετήσουν την ανάλογη εγκατάσταση, ώστε το σπίτι να παίρνει την ενέργεια από τον ήλιο με αποτέλεσμα και οικονομία ενέργειας να γίνεται, αλλά και οικονομία στο νοικοκυριό μιας και δεν θα πληρώνει ρεύμα αλλά θα το παίρνει από τον ήλιο.

20 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Διευκρινίζω ότι δεν γνωρίζω το θέμα και δεν έχω άποψη. Απλά η ανάγνωση της δημοσίευσης οδηγεί στα ερωτήματα.

    1- Η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι τόσο ανόητη-παράλογη να επιδοτεί-χρηματοδοτεί και να επιδιώκει εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών ? Το κείμενο θέτει σε αμφιβολία την ορθότητα των αποφάσεων της και επικυρώνει τον παραλογισμό στις αποφάσεις της.

    2- Οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις που υιοθέτησαν και στήριξαν-προώθησαν την εγκατάσταση και δημιουργία αιολικών πάρκων είναι επίσης κατά της υγείας και ευημερίας των πληθυσμών που τις εξέλεξαν ?

    3- Γιατί ο γράφων επικαλείται αόριστους ισχυρισμούς που δεν πείθουν για την ειλικρίνεια και αντικειμενικότητα τους, χωρίς συγκεκριμένα επιστημονικά τεκμήρια ?

    4- Επειδή προφανώς δεν επιθυμεί την διακοπή της ηλεκτροδότησης της κατοικίας του, στηρίζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με υδρογονάνθρακες, λιγνίτη, άνθρακα κλπ. τα οποία και αποδέχεται σαν οικολογικά καύσιμα.!!!!

    • Εσείς φαντάζεστε την οροσειρά της Πίνδου με κατεβασμενες όλες τις κορυφογραμμες τν 2000 και πλέον μέτρων;

    • Εφόσον έχετε χρόνο να απαντάτε τόσο εκτενώς μάλλον θα σας ενδιαφέρει το ζήτημα. Ως εκ τούτου, σας προτείνω να διαβάσετε το εξής βιβλίο «Η επινόηση της Αειφορίας» πως επικράτησε το Δόγμα της αέναης ανάπτυξης και θα μάθετε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πόσο μεγάλο ενδιαφέρον έχει για το περιβάλλον, την υγεία των ευρωπαίων και τα συναφή. Ο συγγραφέας είναι νομικός με ειδίκευση στα περιβαλλοντικά ζητήματα και φυσικά αναλύει και νομικά το ζήτημα. Πιστεύω ότι με το ανάγνωσμα αυτό θα πάρετε κάποιες απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτετε.

  2. Δηλαδή αλήθεια τώρα, μετά από τόσα χρόνια ακόμα θεωρείς οτι η Ευρωπαϊκή Ένωση πράττει εύλογα και με κύριο γνώμονα το συμφέρων και την ευημερία των πωλητών ??????
    Θα μπορούσαμε να γράφουμε επ’ αορίστων για παραδείγματα φαινομενικά ανόητων-παράλογων χρηματοδοτήσεων και επιλογών που εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς.

  3. Μια πρώτη απάντηση σε κάποια ερωτήματα από το γνωστό κείμενο από
    Χρήστος Ι. Κολοβός
    Δρ Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ
    τ. Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας
    Μέλος Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

    http://www.newsnowgr.com/article/1285546/xristos-i-kolovos-gia-ta-aiolika-olo-kai-ligotera-sti-germania-giati-ta-vazoume-stin-ellada.html

    https://kozanimedia.gr/2019/07/11/%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%B9-%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B2%CF%8C%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA/

  4. Teλικά το θέμα ων Ανςμογεννητριών εδώ στην Ανδρο που ευρισκεταi ;;;εχουν παρθει κάποιοες τελικες αποφάσεις ΄΄΄΄

  5. Να γυρίσουμε στα συμβατικά καύσιμα. Μια χαρά ήταν …… λαικίζω αλλά έχω κουραστεί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τα αβάσιμα άρθρα τους.

    • Τουναντίον οι περιβαλοντικες οργανώσεις δεν είναι υπέρ των ανεμογενητριων. Τα συμβατικά καύσιμα από την άλλη δημιουργούν μόλυνση, εκπομπές διοξειδίου και συμβάλλουν τα μέγιστα στην κλιματική αλλαγή (θερμοκηπιο). Δύσκολη εξίσωση για καλούς λύτες. Παντως με “ωχ αδερφέ, να μη χαλάσουμε τη ζαχαρένια μας” δε λύνεται

  6. Α και υπόψιν από ότι φαίνεται ο κύριος Κολοβός βασιζόμενος στα λόγια του άρθρου του φαίνεται να προωθεί το λιγνίτη μας. Αν είχαμε λιθάνθρακα ως καύσιμο να το σκεφτούμε λίγο παραπάνω αλλά έλεος πια με τον λιγνίτη

  7. Έχετε παρεκτραπεί και δεν κάνετε σύγκριση όλων των κακών αλλά και των αναγκών του σύγχρονου κόσμου. Όσες ανεμογεννήτριες και αν στήσουμε την μόλυνση την οποία προκαλούν τα πυρηνικά δεν θα την φτάσουμε ούτε σε χίλια χρόνια. Έχει ειπωθεί ξανά και ξανά πως αυτά τα είδη παραγωγής ενέργειας είναι καλά μόνο αν κάθε σπίτι έχει δική του εγκατάσταση και συνδιαζόμενη με φωτοβολταικά και άλλους τρόπους και όχι όπως θέλουν να το κάνουν για να παράγουν μαζικά ενέργεια και να την πωλούν μόνο οι πολυεθνικές εταιρίες -αλλά αυτό δεν το θέλουν είναι παλαιά ιστορία -αλλά όπως και αν έχει έτσι ή αλλιώς είναι κατά πολύ καλύτερος τρόπος από τα πυρηνικά διότι η μόλυνση που προκαλούν είναι κατά χιλιάδες φορές μικρότερη -η δε προπαγάνδα κατά των ανεμογεννητριών και άλλων τρόπων παραγωγής ενέργεια είναι στημένη κατά 99% από εταιρίες οι οποίες παράγουν ενέργεια με πυρηνικά, η οποία έχει αποδειχθεί παντελώς ασύμφορη από πλευράς παραγωγής και κόστους συντήρησης και αποθήκευσης των ραδιενεργών σκουπιδιών διότι ακόμα και μετά το κλείσιμο των εργοστασίων αυτών κάθε κράτος είναι υποχρεωμένο να συντηρεί τα απόβλητα επί πολλές χιλιάδες χρόνια αορίστως και έτσι η ζημιά είναι μεγαλύτερη από την παραγωγή -αντιθέτως σκέψου πως μία ανεμογεννήτρια (ή 100 γεννήτριες) αν χαλάσει δεν αφήνει τόση μόλυνση όσο τα πυρηνικά και ανακυκλώνεται σε μικρό χρονικό διάστημα μερικών ετών. Τώρα αυτά που λένε για το ότι κόβει το γάλα στα πρόβατα και κουτουλάνε τα πουλιά σκέψου αν εσύ ήσουν ψάρι θα έπεφτες πάνω στα βράχια ή αν ήσουν πουλί θα κουτουλούσες πάνω στα δένδρα -είναι ολίγο άτοπα αυτά αλλά και γίνεται να αλλαχτούν αν συμβαίνει κάτι τέτοιο με απωθητικούς χρωματισμούς των ανεμογεννητριών διότι πολλά πτηνά βλέπουν περισσότερο φάσμα από όσο εμείς και ίσως δεν αναγνωρίζουν τον χρωματισμό των γεννητριών αυτών – το μόνο πρόβλημα είναι κυρίως το τοπίο ο θόρυβος και τα τσιμέντα μέσα στην γη αλλά και πάλι αυτά σε σχέση με τα πυρηνικά είναι ελάχιστα. Επίσης στην φωτογραφία δείχνει ένα έρημο τοπίο σκαμμένο αυτό γίνεται να αλλάξει και γύρω από τις ανεμογεννήτριες να έχει δένδρα και φυτά, τώρα γιατί το έκαναν έτσι είναι εμφανώς κάκιστος τρόπος διαχείρισης και στησίματος των γεννητριών της φωτογραφίας.

  8. ΑΓΑΠΆΜΕ ΚΡΉΤΗ.Ένας κοινός νούς 75ετών αναρωτιέται:πάει ο πλανήτης μας κατά διαόλου από τις παράλογες επεμβάσεις?(πυρηνική ενέργεια… )πρέπει να βρούμε εναλλακτικές λύσεις για να έχουμε πράσινη ενέργεια?(όχι λιγνίτη όχι πετρέλαιο-μήπως ησυχάση καί ο μεμέτης με τα γεωτρύπανά του). ΜΠΟΡΟΎΝ να κάνουν μιά μυαλοθύελλα οι γνωρίζοντες,πέρα απο επιδοτησεις και ξένα συμφέροντα, για τρόπους που να εξασφαλίζουν μιά άνετη ζωή και όσο το δυνατόν να αφήνουν μικρότερο αποτύπωμα στόν πλανήτη?(όχι πλαστικά συνθετικα υλικά)

  9. Τα ορυκτά καύσιμα μειώνονται, το κόστος ενέργειας αυξάνει. Ας υποθέσουμε ότι δεν υιοθετούμε τις ανεμογεννήτριες. Ας υποθέσουμε ότι υιοθετούμε φωτοβολταϊκά. Αυτά δεν ενοχλούν οπτικά; δεν έχουν επιπτώσεις στην πανίδα και τη χλωρίδα; τι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν; θα ήθελα πραγματικά να σταματήσουν να γράφουν οι τυχάρπαστοι και άσχετοι και να αναφερθούν συγκεκριμένες, ποσοτικοποιημένες απιστημονικές αναφορές και όχι αοριστολογίες μιας διορισμένης ομάδας αντίδρασης, άγνωστων προσόντων για αυτόν τον σκοπό. Και βέβαια θα ήθελα από τον Δήμο Άνδρου να κοινοποιηθεί η σχετική απόφαση και τα κριτήρια επιλογής των στελεχών της ομάδας.

  10. Καλα τιτιβιζουν αυτοι που τελουν εν αγνοία και οι γελοιοι που εχουν ενα πληκτρολογιο ατο χερι
    Διαβαστε και βαλτε τα συμπερασματα σας

  11. Προς το παρον,χωρις να κανω τον ειδικο ως νησιωτης ( Λεσβιος ) , προτιμω την προταση κατα νοικοκυρια η το πολυ μικρους οικισμους την αντιμτωπιση του ενεργειακου κυριως απο ηλιο ( μαζι με τη Σαμο εχουμε το ρεκορ ηλιοφανειας πανω απο 90 %) , φωτοβολταικα , ηλιακους συλλεκτες και γεωθερμια για τηλεθερμανση στις περιοχες με μεγαλες γεω θερμικες δεξαμενες.

  12. Όσον αφορά τις ιδέες της ΕΕ, μα φυσικά και είναι όλες τέλειες! Θυμηθείτε τις επιδοτήσεις για να θάβουμε τα ροδάκινα, την πολιτική για τους πρόσφυγες (στην πρώτη χώρα που θα βρεθούν κι αν σας αρέσει), την επιδότηση για να καταστρέφουν οι ψαράδες τις βάρκες τους και τόσες άλλες!
    Δεύτερον, γιατί να προωθούνται λύσεις που μειώνουν την κατανάλωση ή προωθούν την οικιακή παραγωγή; Για να μοιραστεί το κέρδος στους νοικοκύρηδες, αντί να το πάρουν οι λίγοι και εκλεκτοί; Πφφφ…
    Τρίτον, είναι απόλυτα λογικό να βάζουμε ανεμογεννήτριες σε παρθένα δάση, βιότοπους και περιοχές Natura. Αν τις στήναμε σε εδάφη που είναι ήδη διαταραγμένα από τον άνθρωπο (κοντά σε χωματερές, βιομηχανικές περιοχές, δίπλα σε αυτοκινητόδρομους κτλ) θα έπρεπε να αποζημιώνουμε τους ιδιοκτήτες τους για το χώρο.
    Αντίθετα, η παρθένα φύση είναι τσάμπα. Την προσφέρει το κράτος δωρεάν.
    Γιατί όχι; Μήπως πάνε στην Πίνδο οι αρχηγάρες μας; Στα Άγραφα; Τρε μπανάλ.
    Θα πάνε στην Ελβετία να χαρούν τοπία και βουνοκορφές χωρίς ανεμογεννήτρια για δείγμα.
    Καταλάβατε;

  13. η βλαβη στην ψυχολογια του ανθρωπου μου αρεσε….. αληθεια η GREENPEACE εχει παρει θεση;;; σαν αφαντη μου φαινεται… ολες μαλλον οι περιβαντολλογικες οργανωσεις μονο οταν εχουν να λαβουν κατι αρχιζουν και κακαριζουν… μπας και φανε κανα ψιχουλακι….

  14. υπάρχουν και άλλες μορφές ανανεώσιμης ενέργειας που μπορούν να αναπτυχθούν. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αναπτύχθηκαν για να λύσουν προβλήματα (εξάντληση πόρων, ρύποι άνθρακα εξαιτίας της ηλεκτροπαραγωγής) και όχι για να δημιουργήσουν και άλλα. Με τόσα αγροτικά υπολείμματα και τόσα ποτάμια θα μπορούσαμε να έχουμε μία υψηλή ισχύ σε βιομάζα και υδροηλεκτρική ενέργεια αντί για να φυτεύουμε γίγαντες σε κάθε βουνοκορφή. Όμως είναι πολύ άσχημο να ταυτιστεί η αιολική ενέργεια με την επανάσταση στην ενέργεια που μπορούν να πετύχουν οι ΑΠΕ αν αξιοποιηθούν σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.