Βήματα πρόσκτησης ιδιότητας αγρότη και εγγραφής στον ΟΓΑ.

goulidakis

Τα παρακάτω αποτελούν τα σημαντικότερα βήματα, για να λάβει κάποιος που ενδιαφέρεται, την ιδιότητα του αγρότη και να μπορέσει να ασφαλιστεί στον ΟΓΑ.

1. Υποβολή στην αρμόδια ΔΟΥ δήλωσης ένταξης στο ειδικό καθεστώς αγροτών με το ενδεδειγμένο έντυπο Μ0 συμπληρωμένο και την φυσική παρουσία του ενδιαφερόμενου στην ΔΟΥ με την ταυτότητα και τον ΑΦΜ ανά χείρας και το μισθωτήριο η το συμβόλαιο η το Ε9.
2. Για να γίνει το προηγούμενο βήμα απαιτείται η ύπαρξη μισθωτηρίου αγροτικών ακινήτων, ή τίτλος ιδιοκτησίας ή Ε9 όπου περιλαμβάνονται αγροτικά ακίνητα στον πίνακα(2) του Ε9. Το μισθωτήριο πρέπει να είναι θεωρημένο από ΔΟΥ για ποσά ενοικίων άνω των 1200,00 €, ή και από ΚΕΠ ή δημόσια υπηρεσία αν είναι λιγότερο από 1200,00 € το έτος.
3. Στην παρουσία στη ΔΟΥ ελέγχεται η προηγούμενη δραστηριότητα του αιτούντος και σε περίπτωση που υπάρχει εμπορική δραστηριότητα που υποχρεώνει σε ασφάλιση σε άλλο φορέα ( π.χ. ΟΑΕΕ ) τότε δεν μπορεί ούτε να θεωρηθεί αγρότης ειδικού καθεστώτος ούτε να προχωρήσει για εγγραφή στον ΟΓΑ αν δεν προηγηθεί διακοπή αυτής της δραστηριότητας.
4. Μετά από τα βήματα αυτά μπορεί ο αγρότης να προχωρήσει στην καλλιέργεια του ακίνητου του ως ανωτέρω, και υποχρεούται να συγκεντρώσει για τον ΟΓΑ τιμολόγια προμηθειών αγροτικών εφοδίων κτλ.
5. Επίσης έπεται η υποχρέωση του να συγκεντρώσει αντίγραφα και των τιμολογίων πώλησης των προϊόντων του ή εκκαθαρίσεις, ή ακόμα και τα ‘’ζήτα’’ της ταμειακής του μηχανής εφόσον εντάχτηκε σε τήρηση βιβλίων και πουλά τα προϊόντα του σε λαϊκές αγορές λιανικώς.
6. Με τη λήξη του έτους στο οποίο υπεβληθη η ένταξη του φυσικού προσώπου στο ειδικό καθεστώς αγροτών, υποχρεούται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης που θα περιλαμβάνει τα αγροτικά του καθαρά και ακαθάριστα έσοδα και τυχόν αλλά εισοδήματα.
7. Επίσης στο έτος υποβολής ένταξης στο ειδικό καθεστώς αγροτών εφόσον είναι εφικτό υποβάλει δήλωση στον ΟΠΕΚΕΠΕ συνήθως τον Απρίλιο έως Μάιο έκαστου έτους εκτός και δοθούν άλλες παρατάσεις. Βεβαίως αν κάποιος κάνει ένταξη στο ειδικό καθεστώς αγροτών μετά την τελική ημερομηνία δήλωσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ π.χ. από 1/8 του έτους και μετά οφείλει να υποβάλει δήλωση στον ΟΠΕΚΕΠΕ το αμέσως επόμενο έτος. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει σημείο τριβής όσον αφορά την επιστροφή ΦΠΑ του Αγρότη για τυχόν έσοδα για τα οποία δεν έχει υποβληθεί δήλωση καλλιέργειας, το οποίο όμως αντιμετωπίζεται ως πραγματικό γεγονός και ο ΦΠΑ στο τέλος επιστρέφεται παρά τις δυσκολίες.
8. Με το Ε1 και το εκκαθαριστικό ανά χείρας ομού με τα παραστατικά προμηθειών και αντίγραφα των τιμολογίων ή εκκαθαρίσεων ως ανωτέρω απευθύνεται στον ανταποκριτή του ΟΓΑ και υποβάλει την Αίτηση. Συνήθως η έγκριση οριστικοποιείται δυο έως τρεις μήνες μετά την αίτηση και θεωρείται πλέον ασφαλισμένος ΟΓΑ με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που ακολουθούν από τον ΟΓΑ.

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ 29/11/13
ΓΟΥΛΙΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α’ ΤΑΞΕΩΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.