Πρώτες αθλητικές εκδηλώσεις ιερού άλσους Καβουσίου Ιεράπετρας.


ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ Γ. ΚΟΥΔΟΥΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Οι πρώτες αθλητικές εκδηλώσεις Ιερού Άλσους Καβουσίου που διοργανώνονται από τον Όμιλο Υπεραποστάσεων Κρήτης με υποστηρικτές τον Δήμο Ιεράπετρας, το Τοπικό Συμβούλιο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καβουσίου και φορείς της ευρύτερης περιοχής, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 10 Ιουνίου στο Καβούσι Ιεράπετρας.
Στόχος τους είναι η ανάδειξη του πεζοπορικού, ποδηλατικού  και αθλητικού τουρισμού, η ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού περιβάλλοντος με τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, η προσέλκυση της νεολαίας στη φύση, ο συνδυασμός της άθλησης με την ψυχική ανάταση, η αγωνιστική δραστηριοποίηση των παιδιών και η ψυχαγωγία.
Το αγωνιστικό ορεινό τρέξιμο τείνει τελευταία να γίνει μια νέα μόδα για αρκετούς δρομείς. Οι ολοένα και περισσότεροι αγώνες που διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα, δημιουργούν προκλήσεις για τους λάτρεις της περιπέτειας και των δυσκολιών που παρουσιάζουν οι ορεινές διαδρομές. Η υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν όσοι συμμετέχουν και η κούρασή τους φαίνεται ότι αξίζει πραγματικά τον κόπο, αφού η επαφή με τη φύση και τις μοναδικές ομορφιές της, αποτελούν την καλύτερη ανταμοιβή, σε συνδυασμό βέβαια με την ικανοποίηση για την επίτευξη του στόχου που για άλλους είναι η διάκριση ενώ για άλλους απλά ο τερματισμός.
Ο ορεινός όγκος Θρυπτής στην ανατολική Κρήτη είναι γεμάτος από χωματόδρομους και καλντερίμια που δίνουν την δυνατότητα για πλήθος εναλλακτικών διαδρομών. Το έντονο ανάγλυφο με τις υψομετρικές διαφορές, τα φαράγγια, τους παραδοσιακούς οικισμούς, το δάσος, την πλούσια χλωρίδα,  η θέα στο Κρητικό και το Λιβυκό πέλαγος, προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες είτε για πεζοπορία, για canyoning, τζιπ σαφάρι και για ποδηλασία.

Πανελλήνια και Παγκρήτια πρόσκληση

Οι πρώτες αθλητικές εκδηλώσεις στο Καβούσι με Πανελλήνια και Παγκρήτια  πρόσκληση σε όλους τους αθλητές περιλαμβάνουν:  
Ημιμαραθώνιος Καβουσίου, αγώνας ορεινού τρεξίματος 21,2 χλμ. Ο αγώνας καλύπτει τα κριτήρια του Olympus Marathon για πριμοδότηση.
Πεζοπορία 21,2 χλμ.
Μικρή πεζοπορία 6 χλμ.
Ποδηλατόβολτα με ποδήλατο βουνού 37 χλμ.
Δρόμος αρχαίας ελιάς 2,5 χλμ. για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου.
Δρόμος 400 μέτρων για μαθητές Δημοτικού.
Η κυκλική διαδρομή του ημιμαραθώνιου και της πεζοπορίας έχει αφετηρία την πλατεία του χωριού Καβούσι. Οι δρομείς και οι πεζοπόροι θα κινηθούν ανατολικά διασχίζοντας το καλντερίμι της βόρειας πλευράς του φαραγγιού «Χαυγά». Στη συνέχεια περνώντας από την είσοδο του φαραγγιού «Μέσωνα» στο ύψος του αρχαιολογικού χώρου «Αζοριά» θα διασχίσουν την δυτική πλευρά του φαραγγιού με το καλντερίμι – υδραγωγό που οδηγεί στην ρεματιά της Μυλωνιάς. Με κατεύθυνση νοτιοδυτική θα περάσουν μέσα από τον πανέμορφο οικισμό της Θρυπτής και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στους αρχαίους οικισμούς «Κάστρο», «Βρόντος», Αρχαία Ελιά Καβουσίου με τερματισμό την γραφική πλατεία του χωριού.
Οι ποδηλάτες που θα μετέχουν θα έχουν μια μοναδική δυνατότητα να γνωρίσουν ένα όμορφο ορεινό κομμάτι της ανατολικής Κρήτης σε μια κυκλική διαδρομή 37 χιλιομέτρων στον  ορεινό όγκο της Θρυπτής.

Οι διοργανωτές των αθλητικών εκδηλώσεων σημειώνουν:
“Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στις 8:30 π.μ. Ο κάθε αθλητής θα λάβει μέρος στον αγώνα με δική του ιατρική ευθύνη. Λόγω του ιδιαίτερου της γεωμορφολογίας του πεδίου του αγώνα καλό θα είναι οι συμμετέχοντες να έχουν κάποια στοιχειώδη εμπειρία από αγώνες βουνού και κίνηση σε μονοπάτια. Το κόστος συμμετοχής για τους αθλητές του ημιμαραθώνιου αγώνα ορεινού τρεξίματος είναι 15 ευρώ ενώ για την πεζοπορία και ποδηλατοβόλτα τα 10 ευρώ. Η κατάθεση των χρημάτων μπορεί να γίνει στο λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς 5751-015976-199.
Πληρέστερη ενημέρωση και δήλωση συμμετοχής οι αθλητές μπορούν να πάρουν από το site του Ομίλου Υπεραποστάσεων Κρήτης www.oykritis.gr
Οι δηλώσεις συμμετοχής αφορούν μόνο τον ημιμαραθώνιο 21,2 χιλ. την πεζοπορία 21,2 χλμ και την ποδηλατοβόλτα.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν στην μικρή πεζοπορία των 6,5 χλμ όπως και στους αγώνες των μαθητών. Ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων 5 Ιουνίου 2012.
Οι αθλητές μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στον έφορο αγώνων Ο.Υ. Κρήτης  κ. Γιάννη Παντατοσάκη (κιν. 6972865015) και στο μέλος κ. Νίκο Φερετζάκη (κιν. 6973032299).

ΤΟ ΙΕΡΟ ΑΛΣΟΣ ΚΑΒΟΥΣΙΟΥ

Το Ιερό Άλσος Καβουσίου με κέντρο την αρχαία ελιά περικλείεται ανατολικά και νότια του χωριού από το φαράγγι του Χαυγά, και του Μέσωνα και τους αρχαίους οικισμούς «Αζοριά», «Κάστρο» και «Βροντά».
Έχει ιδιαίτερο επιστημονικό, αρχαιολογικό, ιστορικό και οικολογικό ενδιαφέρον τέτοιο ώστε θα πρέπει να τεθεί σε καθεστώς αυστηρής προστασίας όπως όλες οι περιοχές παγκόσμιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. H ελιά, απέκτησε παγκόσμια ακτινοβολία και υιοθετήθηκε ως σύμβολο της ειρήνης των λαών δια μέσου των αιώνων. Ο κλάδος ελαίας ως σύμβολο της ειρήνης είναι το έμβλημα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ το στεφάνι της ελιάς κατοχυρώθηκε σαν ολυμπιακό σήμα της Ολυμπιάδας στην Αθήνα το 2004. Υψηλές αξίες όπως η ειρήνη και η περιβαλλοντική προστασία στον πολιτισμό και το πνεύμα των Ολυμπιακών αγώνων, θα ισχυροποιήσουν αναμφίβολα το παγκόσμιο ενδιαφέρον για αυτά τα ζωτικά συστατικά ενός αρμονικού μέλλοντος.
Το Ιερό Άλσος Καβουσίου πρέπει να εξελιχθεί σε ένα οργανωμένο χώρο υποδοχής ανθρώπων, ιδεών, πολιτισμού. Ένας πολυχώρος πραγματοποίησης δραστηριοτήτων πολιτιστικού, αθλητικού, παραδοσιακού και πολυπολιτισμικού χαρακτήρα που θα μπορεί να φιλοξενεί εκδηλώσεις από όλα τα μέρη της γης, να προβάλλει την κουλτούρα και τις ομορφιές του τόπου μας και το κυριότερο να τοποθετήσει σε ανοδική τροχιά εξέλιξης την τοπική κοινωνία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.