«ΗΧΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ» – Έλληνες λόγιοι συνθέτες από τον 13ο ως τον 20ό αιώνα

Από τον «μαΐστορα», Ιωάννη Κουκουζέλη, και τον κορυφαίο μουσικό της μεταβυζαντινής εποχής, Πέτρο Πελοποννήσιο, μέχρι τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος σφράγισε το ελληνικό τραγούδι του 20ού αιώνα μαζί με τον Μάνο Χατζιδάκι… Μια σειρά από λόγιους δημιουργούς γράφουν την ιστορία της ελληνικής μουσικής στους νεότερους χρόνους, ταξιδεύοντας με όχημα έναν ήχο ο οποίος -πότε ως «φωτοδότης» και πότε «ετερόφωτος»- διατηρεί τα στοιχεία εκείνα που μας επιτρέπουν να τον χαρακτηρίσουμε «ελληνικό»…  

Με αφετηρία το εκκλησιαστικό βυζαντινό μέλος, το οποίο λειτούργησε ως πηγή για τη δυτική μουσική, και τα ανώνυμα δημοτικά τραγούδια που ποτέ δεν έπαψαν να εμπνέουν τους Έλληνες συνθέτες, το POLIS Ensemble επιχειρεί ένα μικρό αφιέρωμα στο έργο μερικών από τους σπουδαιότερους μουσουργούς με ελληνική καταγωγή, από τον ύστερο Μεσαίωνα μέχρι τις μέρες μας, μην διστάζοντας να το προσαρμόσει στις ιδιαίτερες τεχνικές απαιτήσεις των μουσικών οργάνων που τα μέλη του σεξτέτου χρησιμοποιούν.  

Μπορούν, άραγε, οι μελωδίες του Λεονταρίτη, του Μάντζαρου και του Σκαλκώτα να συνυπάρξουν αρμονικά με αυτές του Μπερεκέτη, του Μαμαγκάκη ή του Τούντα;  

Η απάντηση στο νέο βιβλίο/CD το οποίο κυκλοφορεί εδώ και λίγες μέρες σε κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας, ενώ διατίθεται και στις περισσότερες ηλεκτρονικές πλατφόρμες.  

POLIS Ensemble (λίγα λόγια για το σχήμα)  

Το συγκρότημα Polis Ensemble ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 (αρχικά ως Ορχήστρα Ανατολικής Μουσικής «Πόλις») στην Αθήνα. Η λέξη «πόλις» προσπαθεί να φωτογραφίσει τις πόλεις της Ανατολικής Μεσογείου, η μουσική παράδοση της οποίας ποτέ δεν έπαψε να εμπνέει τα μέλη του ανσάμπλ. Από τους πρώτους μήνες του 2012 μέχρι σήμερα, έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πειραιά), έχει παρουσιάσει το έργο της στην ελληνική ραδιοφωνία και τηλεόραση, ενώ συμμετείχε στο Folk Music Spring and Easter Project 2021 της EBU. Το σεξτέτο έχει συμπράξει –τόσο δισκογραφικά όσο και επί σκηνής– με σπουδαίους συνθέτες, σολίστες, τραγουδιστές, ηθοποιούς, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και διάφορα χορωδιακά σύνολα, έχει πάρει μέρος σε πολλά ελληνικά φεστιβάλ και έχει ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, έπειτα από πρόσκληση της Μητρόπολης Βελγίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εξάλλου, το 2021, συμμετείχε στο πολύπλευρο πρόγραμμα δράσεων με τίτλο «200 χρόνια δημοτικό τραγούδι», τη γενική επιμέλεια του οποίου είχε ο διεθνούς φήμης συνθέτης και μαέστρος, Σταύρος Ξαρχάκος. Το 2017, το μουσικό σύνολο εξέδωσε το πρώτο του άλμπουμ με πρωτότυπες συνθέσεις και ατμοσφαιρικούς αυτοσχεδιασμούς των μελών του, στο οποίο αναδεικνύονται η μελωδικότητα, όσο και η εκφραστικότητα, των μουσικών οργάνων της Ανατολής, όπως το νέυ, η λύρα, το κανονάκι και το πολίτικο λαούτο, υποστηριζόμενα πότε από τη δυναμική και πότε από τη διακριτική παρουσία του κοντραμπάσου και των κρουστών. 

Συντελεστές  

Το βιβλίο/CD είναι μια συμπαραγωγή του Polis Ensemble, του ‘The Treasury NYC LLC’ και της ΕΡΤ.  

Η διασκευή και ενορχήστρωση των μουσικών έργων έγινε από το Polis Ensemble.  

Έπαιξαν οι:  

Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι)  

Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (πολίτικο λαούτο)  

Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά)  

Γιώργος Κοντογιάννης (λύρα)  

Θεόδωρος Κουέλης (κοντραμπάσο)  

Νίκος Παραουλάκης (νέυ)  

και ο Χάρης Λαμπράκης (νέυ) [3 & 4]  

Οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Στούντιο «Αντώνης Κοντογεωργίου» της ΕΡΤ από τον Κωστή Γιαννακόπουλο με τη βοήθεια του Βασίλη Μπαγιώκου (2, 3, 4, 6, 7, 10, 11, 12, 13), στα Sierra Studio από τον Γιώργο Καρυώτη (15), στο Music Art Lab Studio από τους Γιώργο Αλειφέρη και Γεράσιμο Γκόγκα (1, 5, 14) στο στούντιο AudioHome από τον Άρη Ντεληθέο (8, 9).  

Μίξη: Κωστής Γιαννακόπουλος, Γιώργος Καρυώτης, Νίκος Παραουλάκης, Γιώργος Αλειφέρης, Άρης Ντεληθέος  

Mastering: John Weston (Futura Productions Inc.)

Διεύθυνση εκτέλεσης παραγωγής: John Weston, Νεκτάριος Σ. Αντωνίου & Τhe Treasury NYC LLC  

Κείμενα: Αλέξανδρος Καψοκαβάδης  

Μετάφραση κειμένων στα αγγλικά: Σοφία Παπατσιφλικιώτου  

Πορτρέτα συνθετών, σχέδια: Γιώργος Ταξίδης  

Φωτογραφίες: Αθηνά Παραουλάκη  

Γραφιστική επιμέλεια: Νατάσα Μπελεσάκου

https://www.facebook.com/polisensemble

http://polisensemble.musicscene.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.