Οι Κοινότητες Π.Ε. Λασιθίου που θα γίνει δακοκτονία.

dakos

Φέτος, όπως όλοι οι ελαιοπαραγωγοί γνωρίζουν, υπάρχει εξαιρετικά  χαμηλή καρποφορία στα ελαιόδενδρα, που σε μεγάλο ποσοστό αγγίζει την πλήρη ακαρπία.
Μετά από αυτό το γεγονός δεν θα εφαρμοστεί  το πρόγραμμα της συλλογικής καταπολέμησης του δάκου στο μεγαλύτερο μέρος της Π.Ε. Λασιθίου, αφού αυτό εφαρμόζεται μόνο όταν η αναμενόμενη παραγωγή ελαιολάδου είναι πάνω από το 25% μιας πλήρους εσοδείας.

Δακοκτονία θα εφαρμοστεί μόνο στις αγροτικές περιοχές των παρακάτω Τοπικών Κοινοτήτων:
Στο Δήμο Σητείας: Αγία Τριάδα, Κατσιδώνι, Κρυά, Σκορδύλο, Δάφνη, Ρούσα Εκκλησιά, Αγία Φωτιά, Σταυρωμένο, Χαμέζι, Χανδράς, Χρυσοπηγή.
Στο Δήμο Ιεράπετρας: Άγιος Στέφανος, Ιεράπετρα, Καλαμαύκα, Κάτω Χωριό, Μύθοι, Μύρτος, Μάλλες, Μεταξοχώρι, Χριστός, Σταυροχώρι.
Στις υπόλοιπες περιοχές της Π.Ε., στην περίπτωση που κάποιο ελαιόφυτο έχει ελαιόκαρπο, έγκειται στον ίδιο τον ιδιοκτήτη να  τον προστατεύσει από το δάκο, έχοντας υπόψη τα εξής σημεία:
1. Τα φάρμακα που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να είναι εγκεκριμένα για το δάκο.
2. Όλα τα εγκεκριμένα για το δάκο, δεν έχουν έγκριση για ψεκασμό κάλυψης των δένδρων, αλλά τα περισσότερα μόνο για δολωματικό ψεκασμό.
3. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείται η δοσολογία που ενδείκνυται, γιατί διαφορετικά πιθανόν να υπάρξουν υπολείμματα εντομοκτόνων, που επιβαρύνουν την υγεία του καταναλωτή. Από την υπηρεσία μας διεξάγονται τυχαίες δειγματοληψίες από τα ελαιουργεία (αλλά και από όπου αλλού θεωρηθεί αναγκαίο) και σε περίπτωση εύρεσης υπολειμμάτων επιβάλλονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεως.
4. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει ο χρήστης να διαβάζει με προσοχή την ετικέτα κάθε σκευάσματος και να εφαρμόζει πιστά τις οδηγίες.
5. Τα πολύ αρδευόμενα ελαιόδενδρα αποτελούν πόλο έλξης για το δάκο.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΓΙΑΠΙΤΖΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.