149 εκ. ευρώ για 1.100 μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κρήτης

enisxisi-mme14

Την ένταξη 1.100 μικρομεσαίων Κρητικών επιχειρήσεων με συνολικό προϋπολογισμό επιχορήγησης 149.429.113 εκ. ευρώ και δημόσια δαπάνη 73.206.029 εκ. ευρώ  στο πρόγραμμα «Ενίσχυση ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου, Υπηρεσιών» ανακοίνωσε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στη Περιφέρεια ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης παρουσία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλη Αλιφιεράκη, του Διευθυντή της Αναπτυξιακής Κρήτης Αριστείδη Φραγκάκη, και των Περιφερειακών Συμβούλων-μελών της Επιτροπής Αξιολόγησης Νίκου Ξυλούρη και Γιώργου Μαρή.

Η ένταξη των 1100 Κρητικών επιχειρήσεων όπως αναφέρθηκε θα φέρει ανάπτυξη στο νησί και απασχόληση καθώς υπολογίζεται ότι θα διασφαλιστούν και θα δημιουργηθούν περί τις 5000 θέσεις εργασίας. Μάλιστα στη συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης έκανε γνωστό ότι η Κρήτη σε εντάξεις επιχειρήσεων στο πρόγραμμα σε πανελλαδικό επίπεδο βρίσκεται στη τρίτη θέση μετά τις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά αναλογικά με τον πληθυσμό της βρίσκεται στη πρώτη θέση.
 «Υπήρξε μια εξαίρετη συνεργασία με τα Επιμελητήρια όλης της Κρήτης, την Αναπτυξιακή Κρήτης, τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες. Κατορθώσαμε ως Περιφέρεια να εντάξουμε 1100 νέες επενδυτικές προτάσεις. Είμαστε η τρίτη Περιφέρεια στην Ελλάδα, μετά την Αττική και Κεντρική Μακεδονία, και πρώτη Περιφέρεια στη χώρα αναλογικά με το πληθυσμό μας, που καταφέραμε να δημιουργήσουμε τόσες νέες επενδύσεις στο νησί μας. Αυτό είναι απόρροια της επιτυχημένης συνεργασίας που είχαμε όλοι οι φορείς που μέσα σε λίγο διάστημα καταφέραμε να αξιολογήσουμε τις προτάσεις, που εγκρίθηκαν από την αρμόδια επιτροπή» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Μάλιστα για την επιτυχημένη πορεία υλοποίησης του προγράμματος στο νησί ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε ιδιαίτερα: τα μέλη αξιολόγησης της Επιτροπής-Περιφερειακούς Συμβούλους Νίκο Ξυλούρη, και Γιώργο Μαρή, τους Προέδρους των Επιμελητηρίων της Κρήτης, τα στελέχη της Αναπτυξιακής Κρήτης, τους εκπροσώπους των Υπουργείων, αλλά και τον πρώην Υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, που έκανε δεκτές τις προτάσεις της Περιφέρειας.
Ο Περιφερειάρχης τόνισε ακόμα ότι υπάρχει ικανοποίηση για το αποτέλεσμα γιατί η όλη διαδικασία έδειξε το δρόμο της νέας «αρχιτεκτονικής» της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.
«1100 επενδύσεις δυνητικών δικαιούχων που θα υλοποιηθούν με προϋπολογισμό 150 περίπου εκ. ευρώ, θα δώσουν ανάπτυξη, απασχόληση, μεγάλη «ανάσα» στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας μας. Θεωρούμε ότι με τη συνέργεια, τη συμπόρευση όλων των φορέων θα έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια», είπε ο Περιφερειάρχης.
Επίσης ο Περιφερειάρχης τόνισε, ότι,  όταν τη σχετική διαδικασία έγκρισης των προτάσεων για το πρόγραμμα την είχε ως αρμοδιότητα το Υπουργείο απαιτούνταν 18 μήνες, ενώ η Περιφέρεια Κρήτης αντίθετα χρειάστηκε χρόνο μόλις 5 μηνών.
«Αυτό δείχνει το δρόμο πως πρέπει να είναι η αποκέντρωση, η αρχιτεκτονική των νέων προγραμμάτων. Διαφορετικά αξιολογούν οι φορείς της Κρήτης, η διαδικασία είναι ταχύτερη και χωρίς παρεμβάσεις. Επίσης πρέπει να πούμε ότι έχουν εγκριθεί άλλες 18 επενδύσεις από τον αναπτυξιακό, όπου έχουμε μεγάλες εκταμιεύσεις αλλά και εγκρίσεις νέων προγραμμάτων. Όλα αυτά επαναλαμβάνω δημιουργούν ανάπτυξη, απασχόληση και όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε το στόχο που είναι νέες θέσεις εργασίας, αυτό είναι το ζητούμενο στη κρίση που υπάρχει».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης επεσήμανε ότι «πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε να υλοποιείται πριν από μερικούς μήνες με ένα αρχικό προϋπολογισμό 22,5 εκ. ευρώ δημόσια χρηματοδότηση και με τη διεκδίκηση της Περιφέρειας Κρήτης καταφέραμε να το αυξήσουμε στο τριπλάσιο και ακόμα περισσότερο. Αυτό είναι αρκετά ενθαρρυντικό, είναι προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, της τοπικής οικονομίας, με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και τη διατήρηση των ήδη επιχειρήσεων που θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα».
Ο Διευθυντής Αναπτυξιακής Κρήτης, Αριστείδης Φραγκάκης τόνισε ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων που εντάσσονται ανήκει στους τομείς του τουρισμού, εμπορίου, υπηρεσιών.

Ενημερωτικά στοιχεία
Το Πρόγραμμα  «Ενίσχυση ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίηση Τουρισμού Εμπορίου Υπηρεσιών» προκηρύχθηκε στις 11/01/2013 με έναν πανελλαδικό προϋπολογισμό επιχορήγησης  456 εκ. ευρώ και με προϋπολογισμό για την Περιφέρεια Κρήτης 22, 5 εκ ευρώ.
Η ημερομηνία έναρξης υποβολής προτάσεων ήταν η 25/Ο2/2013 με τελευταία ημέρα υποβολής 10/05/2013. Στην Περιφέρεια Κρήτης υποβλήθηκαν 1719 προτάσεις με συνολικό αιτούμενο προϋπολογισμό, 262 εκ. ευρώ και αιτούμενη επιχορήγηση 136 εκ. ευρώ.

Στις 30/10/2013 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος και η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων και με την υπουργική απόφαση Α.Π.7773/ Α2-30/10/2013  εγκρίθηκαν 373 αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού 47.178.556 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 22.711.787 ευρώ.
Επίσης, 1.091 επιχειρήσεις εντάχθηκαν με τη μορφή δυνητικών δικαιούχων με συνολικό προϋπολογισμό 149.868.961 ευρώ και δημόσια δαπάνη 72.642.400 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι θα προσκόμιζαν μέχρι 31 Μαρτίου 2014 είτε βεβαίωση έγκρισης δανείου από τράπεζα για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου είτε δαπάνες ίσες με το 30% του συνολικά εγκεκριμένου προϋπολογισμού της επένδυσης.
Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των δικαιολογητικών που υπέβαλλαν στην Αναπτυξιακή Κρήτης (ΕΦΕΠΑΕ), 688 δυνητικά εντασσόμενες επιχειρήσεις εντάσσονται πλέον κανονικά και αυτές στο ανωτέρω πρόγραμμα με έναν συνολικό προϋπολογισμό 94.378.577 ευρώ και δημόσια δαπάνη 46.152.415 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι δεν υπέβαλλαν αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα 398 δυνητικά εντασσόμενες επιχειρήσεις.
Συνολικά 1.100 επιχειρήσεις με προϋπολογισμό έργων 149.429.113, 31 ευρώ και δημόσια δαπάνη 73.206.029,34 ευρώ εντάχθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης στο παραπάνω πρόγραμμα.
Η Περιφέρεια Κρήτης είναι στην τρίτη θέση, μετά την Περιφέρεια Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας από τις 13 Περιφέρειες με σύνολο ενταγμένων έργων 1100.
Μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί 1.599.177,76 ευρώ σε δικαιούχους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.