Συναντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης τον Ιρανό Πρέσβη, κ. Mehdi Honardoost.

 

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, και διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου συναντήθηκαν την περασμένη Τετάρτη 19 Μαΐου 2010 με τον Ιρανό Πρέσβη, κ. Mehdi Honardoost, και εντεταλμένους συμβούλους της Ιρανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσία του Προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης και μέλους του Δ.Σ. του ΟΠΕ, κ. Αλκιβιάδη Καλαμπόκη. Σκοπός της συγκεκριμένης συνάντησης ήταν, μεταξύ άλλων, και η διεύρυνση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας στο Ιράν.

Ο Ιρανός Πρέσβης ήταν ιδιαίτερα θερμός και εξέφρασε, εκ μέρους της χώρας του, την ιδιαίτερη αγάπη που τρέφουν οι κάτοικοι του Ιράν για την Ελλάδα, την μακραίωνη ιστορία και τους ανθρώπους της, συνάμα με την προτίμηση τους για τα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα. Με τη σειρά του, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στις καλές πολιτικές σχέσεις που διατηρούν οι δύο χώρες και στην πεποίθηση του ότι η μεταξύ τους συνεργασία θα αποτελέσει μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία για τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα γενικά. Το εμπορικό ισοζύγιο με το Ιράν εξακολουθεί και το 2009 να είναι συντριπτικά ελλειμματικό εις βάρος της χώρας μας, μολονότι μειούμενο εντυπωσιακά σχεδόν κατά το ήμισυ έναντι του 2008. Παρόλα αυτά, ο Ιρανός Πρέσβης θεωρεί ότι τα ελληνικά προϊόντα έχουν όλες τις προϋποθέσεις να ανταγωνιστούν τα ιταλικά και ισπανικά που κυριαρχούν στην αγορά των τροφίμων του Ιράν, και δήλωσε ότι θα είναι αρωγός των προωθητικών ενεργειών της ελληνικής πλευράς.

Ο Πρέσβης του Ιράν συζήτησε με τον κ. Καρχιμάκη για τις επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τις δυνατότητες ανάπτυξης των διμερών εμπορικών σχέσεων. Η συζήτηση κατέληξε στους τρόπους διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών και στην ανταλλαγή προσκλήσεων μεταξύ του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Ιρανού ομολόγου του, αρχής γενομένης με την υποδοχή των Ιρανών στελεχών και εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα.
Στα πλαίσια των συζητήσεων και με την αρωγή και συνεργασία του Προέδρου του ΣΕΚ και μέλους του ΟΠΕ, κ. Αλκιβιάδη Καλαμπόκη, που με τη σειρά του διαπίστωσε την ευκαιρία που διαφαίνεται για το μέλλον των γεωργικών προϊόντων της Ελλάδος, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να διερευνήσει τις δυνατότητες άμεσης διοργάνωσης επιχειρηματικής αποστολής στο Ιράν με κλάδους ενδιαφέροντος τα τρόφιμα (ελιές, ελαιόλαδο, προϊόντα ιχθυοκαλλιεργειών κλπ), το βαμβάκι και τους τρόπους εκσυγχρονισμού της παραγωγής του, την βιοτεχνολογία, την ανθοκομία κλπ. Ο Ιρανός Πρέσβης εξέφρασε την ένθερμη επιθυμία οι ενέργειες να γίνουν σε γοργούς ρυθμούς και η συνεργασία να προχωρήσει άμεσα.

Από πλευράς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Καρχιμάκης και τα στελέχη του εξέφρασαν την πεποίθηση τους ότι όλα τα παραπάνω θα κινηθούν ταχύτατα προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος για τα ελληνικά προϊόντα αλλά και για την αντιστροφή του ελλειμματικού, σε βάρος της χώρας μας, εμπορικού ισοζυγίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.