Επιστολή της ΕΑΣ Ιεράπετρας προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ.

enosi e.i

Αξιότιμε Πρόεδρε,
Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για τον αποκλεισμό του Νομού Λασιθίου (από τον υπεύθυνο του προγράμματος) κατά τη χθεσινή σας επίσκεψη στην Κρήτη (η Βιάννος απέχει από την Ιεράπετρα μόνο 30χλμ) και τη μη πρόσκλησή μας να παρευρεθούμε στη σύσκεψη που πραγματοποιήσατε στην Περιφέρεια Κρήτης. Από ότι γνωρίζουμε δεν υπήρξε καμία πρόσκληση Αυτοδιοικητικού και Αγροτικού φορέα του Λασιθίου.
Όπως γνωρίζετε από υπομνήματα που σας έχουμε αποστείλει υπάρχει ολική σχεδόν καταστροφή στην καρπόδεση της ελιάς σε περιοχές του Νομού μας και πρέπει ο Οργανισμός σας να επιληφθεί άμεσα για την καταγραφή των ζημιών ανά παραγωγό.
Η περιοχή της Ιεράπετρας και η υπόλοιπη περιοχή του Νομού Λασιθίου που κατέχει το 30% του συνόλου των θερμοκηπιακών καλλιεργειών αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στην ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΛΓΑ και πιστεύουμε ότι ήταν ανάγκη να έχετε και ο ίδιος εικόνα για τις παραπάνω καλλιέργειες.

Γι αυτό ζητούμε την άμεση και ολοκληρωμένη καταγραφή των ζημιών στην παραγωγή ελιάς ανά παραγωγό, την οριστικοποίηση του τρόπου καταβολής των ενισχύσεων και συντόμευση της όλης διαδικασίας.
Την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων για αποζημίωση ζημιών από τον παγετό το Φλεβάρη του 2012.
Ενόψει της αλλαγής στο νέο Κανονισμό του ΕΛΓΑ, να συμπεριληφθούν:
– Ασφάλιση από τον ΕΛΓΑ όλου του καλλιεργητικού κύκλου ανθοφορία-καρπόδεση-συγκομιδή,
– Κάλυψη ζημιών που παρουσιάζονται στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες καθώς και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών καλύψεων,
– Την προσθήκη ασφαλιστικών κινδύνων και νέων ζημιογόνων αιτιών που προκαλούνται από την εντατικότητα και το χαρακτήρα των καλλιεργειών και από μη προβλέψιμες σημαντικές μεταβολές των κλιματικών συνθηκών,
– Τον εναρμονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ με το ευρωπαϊκό καθεστώς γεωργικών ασφαλίσεων ενόψει και της νέας ΚΑΠ,
– Τέλος, τονίζουμε την ανάγκη συνεργασίας του ΕΛΓΑ με τους αγρότες, τις οργανώσεις τους και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Παρακαλούμε να έχουμε άμεσα γραπτή απάντησή σας για να μην αισθάνονται οι παραγωγοί της περιοχής μας παραγκωνισμένοι και αδικημένοι.

Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας
Πανακομιχελάκης Γεώργιος    

Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Σητείας
Βακόντιος Εμμανουήλ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.