Eλεγχόμενη αποβίβαση στη νήσο Χρυσή Ιεράπετρας το 2022 εισηγείται η Επιτροπή | Ο Καλούστ Παραγκαμιάν στον Planet 90,6

Πραγματοποιήθηκε η 3η συνεδρίαση της Επιτροπής Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης της νήσου

«Οι αποφάσεις της ειδικής Επιτροπής Σχεδίου Δράσης για τη λειτουργία και επισκεψιμότητα της προστατευόμενης νήσου Χρυσή την τουριστική περίοδο 2022»

Όπως ανέφερε στον Planet 90,6 ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης, Βιολόγος – Διευθυντής του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας κ. Καλούστ Παραγκαμιάν, τουλάχιστον για ένα έτος ακόμη πρέπει να υπάρξει ελεγχόμενη αποβίβαση στη νήσο Χρυσή Ιεράπετρας την εφετινή τουριστική σεζόν.

Σε αυτήν την εισήγηση προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης κατέληξε η ειδική Επιτροπή Σχεδίου Δράσης για τη λειτουργία και επισκεψιμότητα της προστατευόμενης νήσου Χρυσή την τουριστική περίοδο 2022 στη τρίτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου.

Τον άμεσο κίνδυνο για το φυσικό περιβάλλον της Νήσου Χρυσή επισήμανε η «Επιτροπή Σχεδίου Δράσης για τη λειτουργία και επισκεψιμότητα της προστατευόμενης νήσου Χρυσή την τουριστική περίοδο 2022» και εισηγήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης να απαγορευτεί για ένα έτος, η συνέχιση της “μαζικής” και ανεξέλεγκτης αποβίβασης τουριστών στο νησί καθώς το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της νήσου και ο οικότοπος του «θαλάσσιου» κέδρου κινδυνεύει άμεσα με εξαφάνιση.

Να απαγορευτεί για έναν τουλάχιστον χρόνο η πρόσβαση των τουριστών στην Νήσο Χρυσή, εισηγήθηκε η αρμόδια Επιτροπή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα για τον τουρισμό, εφόσον γίνει αποδεκτή η εισήγηση της.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Αργυροπούλου Φρόσω, Γραμματέας της Επιτροπής Ε.Πα.Σ.Δ. νήσου Χρυσή:

«Η τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση της Επιτροπής Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης για τη νήσο Χρυσή Ιεράπετρας, πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2022, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και είχε διάρκεια σχεδόν 5 ωρών.

Μετά τις διαπιστώσεις για την υπάρχουσα κατάσταση, καθώς και ότι, τα σχετικά μέτρα του Σχεδίου Δράσης για τη σύνταξη και εφαρμογή σχεδίου φύλαξης και κανονισμού λειτουργίας για την προστατευόμενη περιοχή προβλέπεται να υλοποιηθούν εντός του 2022 έως και τις αρχές του 2023, η Επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί  τα παρακάτω στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, για τη λήψη της προβλεπόμενης σχετικής απόφασης:

  • Δεν πρέπει να επιτραπεί, τουλάχιστον για ένα έτος, η συνέχιση της “μαζικής” και ανεξέλεγκτης αποβίβασης τουριστών στο νησί, η οποία έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα επισφαλής και επιζήμια διαχρονικά και, δεν συνάδει με τα χαρακτηριστικά και τις αξίες του προστατευόμενου τοπίου.
  • Στα τουριστικά ημερόπλοια επιτρέπεται να κάνουν μόνο τον περίπλου του νησιού καθώς  και στάσεις κοντά στις παραλίες, για να κάνουν μπάνιο οι επιβάτες. Οι λουόμενοι μπορούν να κάνουν χρήση των παραλιών, χωρίς όμως να επιτρέπεται η πρόσβαση στα ενδότερα του νησιού, ούτε να κάνουν χρήση της σκιάς των θαλασσόκεδρων εντός του επαπειλούμενου οικοτόπου, τηρώντας όλους τους όρους και περιορισμούς που ορίζει η Κ.Υ.Α. για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης, καθώς και της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής, και ο ισχύων Κανονισμός που διέπει το νησί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής.
  • Οι επιτρεπόμενοι λοιποί επισκέπτες στο νησί θα πρέπει είτε να διατηρούν νόμιμο δικαίωμα ή να διαθέτουν σχετική άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες ή αρχές.
  • Τα παραπάνω προτείνεται να ισχύουν μέχρι και τον Ιανουάριο του 2023, οπότε και θα επανεξεταστούν από την Επιτροπή συνεκτιμώντας τα δεδομένα και την πρόοδο στα θέματα επάρκειας φύλαξης και ελέγχου επισκεψιμότητας.

Η απόφαση λήφθηκε με ομοφωνία των μελών της Επιτροπής που συμμετείχαν στην σύσκεψη. Αναλυτικότερα, το σκεπτικό, η τεκμηρίωση και η απόφαση θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Επιτροπής.

Εξετάζεται αποκλεισμός στη Νήσο Χρυσή για έναν τουλάχιστον χρόνο;

Τη διαπίστωσε ο Συνήγορος του Πολίτη στο πρόσφατο πόρισμά του

Περιβαλλοντική υποβάθμιση της Νήσου Χρυσής (Γαϊδουρονήσι) Λασιθίου και παράνομες κατασκευές και δραστηριότητες, κατά παράβαση του ειδικότερου θεσμικού πλαισίου προστασίας της περιοχής, διαπίστωσε ο Συνήγορος του Πολίτη στο πρόσφατο πόρισμά του που έστειλε στα αρμόδια υπουργεία. Η Ανεξάρτητη Αρχή επισημαίνει ότι η αναποτελεσματική εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, η αδυναμία επίσπευσης των διοικητικών διαδικασιών, η εμπλοκή πλήθους υπηρεσιών, καθώς και τα επιμέρους οικονομικά συμφέροντα δυσχεραίνουν την εξεύρεση κοινά αποδεκτής και υλοποιήσιμης λύσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.