Απαράδεκτη η απόφαση επιβολής έκτακτης εισφοράς στους αγρότες από την λειτουργία φωτοβολταικών.

enosi e.i

Αγανάκτηση προκαλεί στον αγροτικό κόσμο της χώρας η ακατανόητη απόφαση της Κυβέρνησης να επιβάλλει, για μία τριετία, έκτακτη ειδική εισφορά, από 27% έως και 30% στα έσοδα που αποκτούν 5.500 επαγγελματίες αγρότες από τη λειτουργία  φωτοβολταϊκών σταθμών, προκειμένου να συμπληρώσουν και μόνο το μειούμενο εισόδημά τους.
  – Το 30% για τα φωτοβολταικά που τέθηκαν σε λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1.1.2012, με ταρίφα που υπολογίζεται βάσει της τιμής αναφοράς, που αντιστοιχεί σε μήνα προγενέστερο του Φεβρουαρίου 2012.
 – Το 27% για τα φωτοβολταικά που τέθηκαν σε λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1.1.2012 με ταρίφα που αντιστοιχεί στο διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου 2012 και 9 Αυγούστου 2012.
Η απόφαση αυτή, που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε, αποτελεί τη χαριστική βολή στην προσπάθεια των αγροτών να υλοποιήσουν την προτροπή του νόμου 3851/2010 για να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μια και η επιβολή της έκτακτης αυτής εισφοράς, καθιστά αρνητική την επένδυσή τους και τους οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο, επιβαρύνοντάς τους με δανειακές υποχρεώσεις που αδυνατούν, αντικειμενικά, να εξυπηρετήσουν.
Τεκμηριωμένες οικονομικές αναλύσεις αποδεικνύουν ότι για μία μονάδα φ/β σταθμού ισχύος 100 KW με κόστος επένδυσης ύψους 225.000 ευρώ περίπου και δανειακά κεφάλαια με επιτόκιο 11,5% προκύπτει, με την επιβολή της έκτακτης εισφοράς, σαφώς αρνητική ταμειακή ροή. Και αυτό, γιατί είναι γνωστό ότι η δαπάνη της επένδυσης αυτής καλύπτεται εξολοκλήρου με δανειακά κεφάλαια, χωρίς εξάλλου να υπολογίζεται το μέσο, επιπλέον, κόστος σύνδεσης με τη ΔΕΗ (17.000 ευρώ περίπου). Επιπλέον πωλούν την ενέργεια στη μισή τιμή από εκείνη που είχαν συμφωνήσει αρχικά.
Είναι σαφές ότι οι αγρότες παγιδεύτηκαν. Να σημειωθεί επιπλέον ότι ένας σημαντικός αριθμός επαγγελματιών αγροτών ήδη αντιμετωπίζει αδιέξοδο στην εγκατάσταση φ/β σταθμών, κυρίως εξαιτίας της αδυναμίας της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ένα απλό και πρακτικό ζήτημα που αφορά στην παράταση των προβλεπόμενων προθεσμιών, έτσι ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία τους, που καθυστερεί από την αδυναμία-έως και αδιαφορία της ΔΕΗ, να εγκαταστήσει έγκαιρα το δίκτυο σύνδεσής τους.
Πρόκειται συνεπώς για μία απαράδεκτη απόφαση, που αγγίζει τα όρια του παραλογισμού και της σχιζοφρένειας. Όπως είναι γνωστό, το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ήρθε στη Βουλή σε ένα άρθρο. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να εξεταστεί εκ νέου χωριστά η περίπτωση των αγροτικών φωτοβολταϊκών και με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες αυτών των επενδύσεων, να εξαιρεθούν οι αγρότες από την εισφορά. Αν αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί να υπολογίζεται επί των καθαρών εσόδων και όχι από τον τζίρο που προκύπτει από τη λειτουργία τους.

Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα λύση. Διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με την οργή και την αγανάκτηση των επαγγελματιών αγροτών.
                     
Με Εκτίμηση
Για το Δ.Σ. της ΕΑΣ Ιεράπετρας
Ο Γραμματέας
Δασκαλάκης Νίκος

ΠΡΟΣ:
1) Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη
2) Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο
ΚΟΙΝ.:
1) ΝΔ, Υπεύθυνο Αγροτικών Θεμάτων, κ. Κων/νος Τσιάρας
2) ΠΑΣΟΚ, Υπεύθυνο Αγροτικών Θεμάτων, κ. Μιχαήλ Τζελέπης
3) ΔΗΜΑΡ, Υπεύθυνο Αγροτικών Θεμάτων, κ. Χαλικιά Δήμητρα
4) ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, Βουλή των Έλλήνων
5) ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, Υπεύθυνο Αγροτικών Θεμάτων, κ. Κων/νο Γιοβανόπουλο
6) ΚΚΕ, Υπεύθυνο Αγροτικών Θεμάτων, κ. Μανωλάκου Διαμάντω
7) Βουλευτές Νομού: – κ. Πλακιωτάκη Ιωάννη – κ. Δερμιτζάκη Κων/νο
8) Π. Βουλευτή και Γραμματέα Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, κ. Καρχιμάκη Μιχαήλ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.