Αλλάζει το πολιτιστικό τοπίο της Κρήτης, Συνάντηση και δηλώσεις Μενδώνη- Αρναουτάκη- Κουράκη.


Την αλλαγή του πολιτιστικού τοπίου της Κρήτης, με τις παρεμβάσεις που βρίσκονται σ’ εξέλιξη, εκθείασε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ύστερα από τη συνάντηση που είχε το απόγευμα στην Περιφέρεια Κρήτης με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και το Δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη.
Μάλιστα όπως δήλωσε οκ. Αρναουτάκης αυτή τη στιγμή είναι ενταγμένα στο ΠΕΠ και στα Τομεακά των Υπουργείων, έργα πολιτισμού και τουρισμού  στην Κρήτη, με προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Η κ. Μενδώνη τόνισε ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου θα ξεκινήσει να λειτουργεί σταδιακά εντός του καλοκαιριού, παράλληλα με την περιοδική έκθεση και εξήρε την συμβολή του  Περιφερειάρχη, που επί θητείας του σαν αρμόδιος υφυπουργούς, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του μελέτης.
Από τη συνάντηση προέκυψε ότι εντός του Ιουνίου θα γίνει η ένταξη στο ΕΣΠΑ της τελευταίας φάσης του Πολιτιστικού -Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, το οποίο σύμφωνα με το Δήμαρχο Γιάννη Κουράκη, θα εγκαινιαστεί τέλη του 2013 με αρχές 2014. Μετά τη συνάντηση, η κ. Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης και Δήμαρχος επισκέφτηκαν το Πολιτιστικό Κέντρο.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις της για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, η κ. Μενδώνη τόνισε: « Είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα παρά τα φοβερά προβλήματα που προέκυψαν με ενστάσεις και διαγωνισμούς. Το καλοκαίρι, το μουσείο, σταδιακά θα παραδίδεται- όπως είχαμε πει. Ήταν ένας στόχος τιτάνιος. Το Μουσείο αυτό δεν είχε ούτε καν μελέτη ώριμη το 2010. Με τον κ. Αρναουτάκη και με την ιδιότητα του αρμόδιου υφυπουργού, εξασφαλίσαμε το ποσό της μελέτης και το γεγονός ότι ένα τόσο μεγάλο έργο και σε προϋπολογισμό και έκταση φτάνει να τηρεί τις προθεσμίες του, δείχνει την τιτάνια προσπάθεια τω ν υπηρεσιών ν μας και τους είμαι ευγνώμων.
Το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά- όπως γίνεται σε όλα τα μεγάλα μουσεία του κόσμου. Άλλωστε ο λόγος που δεν μπορεί ν’ ανοίξει όλο μαζί, είναι το γεγονός ότι δεν μπορεί να διαλυθεί η περιοδική έκθεση εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής τουρισμός σαιζόν.»
Η ίδια αναφερόμενη την αλλαγή του πολιτιστικού χάρτη της Κρήτης, σχολίασε: «Αν κάποιος θελήσει να βάλει πάνω στο χάρτη της κρίσης όλες τις παρεμβάσεις που γίνονται, θα δει ότι όλο το πολιτιστικό τοπίο του νησιού αλλάζει. Στις μεγάλες υποδομές, το μουσειακό τοπίο μεταβάλλεται πλήρως αλλά και το μνημειακό απόθεμα της Κρήτης αναδεικνύεται. Μέσα από την καλή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά και βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των Κρητικών.»
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αναφερόμενος στα έργα του πολιτισμού που είναι σε εξέλιξη στο νησί, σχολίασε: «Ο πολιτισμός είναι ένας πυλώνας της ανάπτυξης, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Κρήτης μας. Με τη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα με την κυρία Μενδώνη και δημάρχους, έχουμε ενταγμένα σε όλη την Κρήτη 100 έργα πολιτισμού και τουρισμού σε τομεακά προγράμματα και ΠΕΠ. Ένα νούμερο πολύ μεγάλο για το νησί μας. Αυτό έγινε γιατί συνεργαστήκατε και υπήρχαν άνθρωπου που δούλεψαν και μας άκουσαν. Ήταν δίπλα μας.
Όλα αυτά, μαζί με την έκθεση Τσόκλη, Μουσείο Ηρακλείου, Πολιτιστικό Κέντρο, Μουσείο στα Χανιά, Ελεύθερνα στο Ρέθυμνο, μουσεία σε Μεσσαρά και Άγιο Νικόλαο, δίνουν άλλη βάση ανάπτυξης του πολιτισμού στην Κρήτη και θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια η Κρήτη θα αποτελέσει πρότυπο και στο πολιτισμό.»
Σε ότι αφορά το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, ο Δήμαρχος Γιάννης Κουράκης ανέφερε: «Θα έχουμε τη χαρά όπως εξελίσσεται τώρα το χρονοδιάγραμμα –το Σεπτέμβριο να παραδώσουμε κάποιους χώρους, παρουσία όλων των Ηρακλειωτών με εκδηλώσεις και εκθέσεις. Και μέσα σε αυτό το μήνα νομίζω σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη θα ενταχθεί η τελική του φάση, που είναι η κεντρική αίθουσα διότι όλα τα υπόλοιπα θα έχουν τελειώσει και πιστεύω ότι το τέλος του 2013 με αρχές του 2014 να έχουμε τη χαρά να εγκαινιάσουμε αυτή τη μεγάλη υποδομή συνεδρίων και πολιτισμού  για την Κρήτη.»
Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, δεν έκρυψε την λύπη της για το γεγονός ότι ενώ είχε προγραμματίσει να παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης Τσόκλη στη Σπιναλόγκα, ειλημμένες υποχρεώσεις την αναγκάζουν να επιστρέψει στην Αθήνα. Η ίδια δήλωσε χαρακτηρίστηκα: «Η Σπιναλόγκα είναι για το Υπουργείο ένα μνημείο, που εδώ και καιρό είχε αποφασίσει να επενδύσει. Ήδη σε εξέλιξη είναι τα αναστηλωτικά έργα. Σα αυτό το χώρο μας ζήτησε ο Τσόκλης να κάνει μια θεαματική εικαστική παρέμβαση. Συμμεριστήκαμε απολύτως την άποψή του, τον ενθουσιασμό του και σε πολύ στενή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, με τις εγκρίσεις του ΚΑΣ, αύριο η έκθεση  αυτή θα εγκαινιαστεί και θα παραδοθεί στο κοινό. Λυπάμαι που δεν θα είμαι και ως φυσική παρουσία εκεί.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.