Προχωράει η ίδρυση παγκρήτιου φορέα που θα αξιοποιήσει το κρητικό ελαιόλαδο ως ΠΓΕ

ladi elies

«Προχωράμε με την Ένωση Κρητών. Αυτό έχει αποφασιστεί, συμμετέχουμε αρκετές ενώσεις και πιστεύω οι περισσότερες θα έρθουν», δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεραμπέλλου, Νίκος Ζαχαριάδης, αναφορικά με την εξέλιξη που έχει αρχίσει να υλοποιείται για την ίδρυση ενός φορέα με παγκρήτιο χαρακτήρα, που θα αξιοποιήσει το κρητικό ελαιόλαδο, ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ).

Η τυποποίηση και διακίνηση του έξτρα παρθένου κρητικού ελαιολάδου, θα πρέπει να γίνεται στην Κρήτη μόλις εγκριθεί το ΠΓΕ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και για το λόγο αυτό θα προχωρήσει και επίσημα η συγκρότηση της πρώτης προσωρινής εννιαμελούς διοίκησης του φορέα, που εκτιμάται πως θα ιδρυθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Η επωνυμία «Κρητών Ένωση», σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει μισθωμένα γραφεία στη Βιομηχανική Περιοχή του Ηρακλείου και θα αρχίσει να δραστηριοποιείται.

«Θα έχουμε να πούμε περισσότερα τις επόμενες μέρες. Είμαστε στο στάδιο που συζητάμε λεπτομέρειες. Είναι αλήθεια πως έχουμε μια κοινή προσπάθεια μπροστά μας, που μας δίνει ελπίδες», σημειώνει ο Νίκος Ζαχαριάδης.

 Ο φορέας

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς, ο φορέας, έστω και με καθυστέρηση αρκετών μηνών, έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση και θα είναι σε θέση πριν από την έναρξη της φετινής ελαιοκομικής περιόδου να ανακοινώσει τιμές, να αγοράσει, να τυποποιήσει και να διαθέσει στην αγορά τις πρώτες ποσότητες ελαιολάδου, οι οποίες δεν θα ξεπεράσουν τους πεντακόσιους τόνους.

«Η αλλαγή που όλοι οραματιζόμαστε στην αγορά ελαιολάδου δε μπορεί να έρθει από τη μια μέρα στην άλλη.

Το μεγάλο βήμα έγινε, όμως, οι παραγωγοί πρέπει να καταλάβουν ότι χρειάζεται χρόνος για να μπορέσει ο φορέας να σταθεί γερά στα πόδια του, να αναπτυχθεί και να είναι σε θέση να ασκήσει πολιτική στην αγορά του ελαιολάδου, όχι μόνο με την ανακοίνωση τιμών και την τυποποίηση του προϊόντος, αλλά και στον τομέα της καθοδήγησης και οργάνωσης της παραγωγής. Στόχος είναι να έχουμε ένα εξαιρετικής ποιότητας προϊόν και τον παραγωγό να εισπράττει το εισόδημα που πραγματικά του αξίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου.

Στόχος είναι ο φορέας να διαθέτει στην αγορά πέντε έως επτά χιλιάδες τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τώρα που με την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης υπάρχει ώριμη η πρόταση για το ΠΓΕ ελαιόλαδο του νησιού.

Ο φάκελος

Η Περιφέρεια Κρήτης είχε καταθέσει τον Ιούνιο του 2018 φάκελο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να χαρακτηριστεί ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης το κρητικό ελαιόλαδο και να τυποποιείται αποκλειστικά και μόνο στο νησί. Η πρόταση αυτή είχε προκαλέσει αντιδράσεις εκτός Κρήτης, ωστόσο με τα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν εγκρίθηκε ο φάκελος με τις προδιαγραφές που είχε θέσει η Περιφέρεια και παρά τις ενστάσεις. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2020 εγκρίθηκε η πρόταση που συνέταξε η Περιφέρεια Κρήτης και υπέβαλλαν τέσσερις παραγωγικοί φορείς. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χανίων, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου, η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Ηρακλείου και η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη «Κρητικός Αγρός». Ωστόσο, υπεβλήθησαν ενστάσεις εκτός Κρήτης, οι οποίες και εξετάστηκαν από την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου και όπως ανακοινώθηκε στη χθεσινή συνάντηση, παρουσία των εμπλεκόμενων φορέων των αγροτών και των τυποποιητών, προχώρησε το ΥΠΑΑΤ στην οριστική έγκριση του φακέλου που ανοίγει το δρόμο για το Π.Γ.Ε.

Στη συνέχεια, ο φάκελος στάλθηκε στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δόθηκε η σχετική περίοδος έκφρασης απόψεων για την οριστική έγκριση του φακέλου από την Ε.Ε., διαδικασία που εκτιμάται πως θα χρειαστεί περίπου ένα με δύο έτη. Φορέας διαχείρισης του σήματος ΠΓΕ είναι ο Agrocert, όπως προβλέπει ο κανονισμός για τα σήματα ΠΟΠ και ΠΓΕ και δικαιούχοι θα είναι όλοι οι Συνεταιρισμοί και οι ιδιώτες τυποποιητές, εντός κι εκτός Κρήτης, οι οποίοι θα πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η πρόταση που έκανε η Περιφέρεια Κρήτης. Δηλαδή, το ελαιόλαδο, θα παράγεται, θα ελαιοποιείται και θα τυποποιείται στην Κρήτη. Έτσι, θα διεκδικήσει στο μέλλον από την ευρωπαϊκή αγορά μέρος από τον τζίρο των 70 δις ευρώ που αντιστοιχεί στα προϊόντα ΠΓΕ, που διατίθενται στην Ε.Ε. και την προστιθέμενη αξία που αναλογεί στον κρητικό παραγωγό.

Η προσωρινή διοίκηση

Στο πλαίσιο αυτό ο νέος φορέας «Κρητών Ένωση» θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προκύπτουν. Η προσωρινή σύνθεση της εννιαμελούς διοίκησης θα αποτελείται από τους προέδρους των ισάριθμων συνεταιριστικών οργανώσεων που συμμετέχουν στο εγχείρημα. Συγκεκριμένα, από την Ένωση Ηρακλείου αναμένεται να συμμετάσχει ο Σταύρος Γαβαλάς, από την Ένωση Πεζών ο Μανόλης Μπέρκης, από την Ένωση Μεσαράς ο Νίκος Ζαχαριουδάκης, από την Ένωση Ρεθύμνου ο Γιάννης Γλεντζάκης, από την Ένωση Μυλοποτάμου ο Μανόλης Κουγιουμπτζής, από την Ένωση Μεραμπέλλου ο Νίκος Ζαχαριάδης, από την Ένωση Ιεράπετρας ο Χαράλαμπος Δραγασάκης, από την Ένωση Χανίων ο Χαρίλαος Βλαζάκης και από τον Αγροτικό Σύλλογο Γραμβούσας ο Βασίλης Κουτσαυτάκης. Διευθύνουσα σύμβουλος του φορέα θα είναι η πρώην αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Θεανώ Βρέντζου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.