Περιφέρειας Κρήτης, 40η Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Παρακολούθησης Κρήτης του Προγράμματος «Θησέας».

 

Υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Αθανάσιου Καρούντζου και παρουσία Δημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010 , η 40η Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Παρακολούθησης Κρήτης του Προγράμματος «Θησέας»  (1η συνεδρίαση του 2010)    με θέματα : Πορεία υλοποίησης Προγράμματος– Τροποποίηση – προένταξη/ένταξη έργων – Τυπική κατανομή (45%)– Τροποποίηση – προένταξη/ένταξη έργων – Προγραμματική κατανομή (35%).
Κατά την σημερινή συνεδρίαση συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα και εντάχθηκαν 70 νέα έργα συνολικού ποσού 8 εκ. ευρώ.
«Η απορρόφηση του προγράμματος « ΘΗΣΕΑΣ» είναι σε πάρα πολύ καλά επίπεδα,    είμαστε τρίτοι σε απορροφητικότητα σε όλη την Ελλάδα»,  δήλωσε σήμερα μετά την συνεδρίαση της 40ης  Επιτροπής του Προγράμματος ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Αθανάσιος Καρούντζος.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Καρούντζου:
«Σήμερα πραγματοποιήθηκε μια  σύσκεψη η οποία αφορούσε το πρόγραμμα « ΘΗΣΕΑΣ». Υπήρχε μια παύση του προγράμματος από 1η Ιανουαρίου 2010 . Έγινε η κεντρική Επιτροπή σε επίπεδο υπουργείου στις 25 Μαΐου και σήμερα είχαμε εδώ την τοπική Επιτροπή σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης. Η απορρόφηση του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» είναι σε πάρα πολύ καλά επίπεδα . Είμαστε τρίτοι σε απορροφητικότητα σε όλη την Ελλάδα. Υπήρχαν σε εκκρεμότητα 70 μελέτες και  έργα από 31 Δεκεμβρίου του 2009. Εντάξαμε 70 έργα στο πρόγραμμα ,έχουν συνολικό ύψος 8 εκ. ευρώ, και θα πρέπει να δημοπρατηθούν μέχρι 31 Αυγούστου. Είναι καθορισμένα αυτά τα περιθώρια και η εκτίμηση όλης της επιτροπής είναι ότι ίσως να μη μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι μέσα σε αυτές τις ημερομηνίες. Το αίτημα για παράταση του προγράμματος θα το μεταφέρουμε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και από εκεί και πέρα είναι στο χέρι της κατά πόσο θα δώσει παράταση ή όχι. Τα έργα που εντάχθηκαν είναι νέα έργα και αφορούν σε διάφορους τομείς ανάλογα με το τι έχει προτείνει ο κάθε Δήμος».
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το γεγονός ότι με  την παράταση του προγράμματος μέχρι 31.12.2011 ουσιαστικά οι νέοι Δήμοι θα κληθούν ν υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει από το παρελθόν και τι σημαίνει αυτό, ο Γενικός Γραμματέας  διευκρίνισε ότι τα έργα υλοποιούν οι τεχνικές υπηρεσίες και οι τεχνικές υπηρεσίες θα υπάρχουν και από 1η του 2011.

Το συνολικό ποσό κατανομής για την Περιφέρεια Κρήτης ανέρχεται σε 193.238.500 € για την περίοδο 2005-2009.
Οι πιστώσεις των προενταγμένων έργων/μελετών/ενεργειών ανέρχονται σε 190.784.810,71 € ενώ μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί και εκτελούνται 1.207 έργα/μελέτες/ενέργειες με πίστωση από το Πρόγραμμα ύψους 170.771.420,85 €, δηλαδή το 88,37 % των συνολικών πιστώσεων.
Οι συμβάσεις/νομικές δεσμεύσεις που έχουν κοινοποιηθεί μέχρι σήμερα στην υπηρεσία ανέρχονται σε 156.201.678,64 €.
Τα αιτήματα πληρωμών ανέρχονται σε 133.239.993,87 €, δηλαδή 78% του συνόλου των πιστώσεων των οριστικά ενταγμένων έργων.
Tα προτεινόμενα για οριστική ένταξη έργα είναι περίπου 70 και η χρηματοδότησή τους από το Πρόγραμμα ανέρχεται σε 7,8 εκατ. Ευρώ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.