Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με θέμα την σημερινή άφιξη και φιλοξενία των πολιτών του κράτους των Φιλιππίνων από την Λιβύη.

Μια ακόμη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα κ. Αθανάσιου Καρούντζου με θέμα την σημερινή άφιξη και φιλοξενία των πολιτών του κράτους των Φιλιππίνων από την Λιβύη,  παρουσία του Πρέσβη των Φιλιππίνων στην Δαμασκό της Συρίας κ. Wilfredo R. Cuyugan,  του Γενικού Πρόξενου του Κράτους των Φιλιππίνων στην Ελλάδα κ. Constancio R.Vingnojv, του Πρόξενου του κράτους των Φιλιππίνων στην Συρία κ. MarloweA.Miranda και του Επίτιμου Πρόξενου στην Κρήτη κ. Αλέξανδρου Φασουλάκη. Στην σύσκεψη επίσης μετείχαν  ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης Υποστράτηγος κ. Φώτης Γεωργόπουλος , ο Λιμενάρχης Ηρακλείου κ. Εμμανουήλ Βαφείδης, o Δ/νων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Ιωάννης Μπράς, ο Δ/ντής του ΕΚΑΒ κ. Δ. Βουρβαχάκης  καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Αθανάσιος Καρούντζος δήλωσε ικανοποιημένος από την εξέλιξη των διαβουλεύσεων και την πορεία των διαπραγματεύσεων και ανέφερε χαρακτηριστικά:

« Θέλω να δηλώσω κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό,  γιατί με ενδιαφέρουν τα οργανωτικά ζητήματα γύρω από τις επισκέψεις και την βοήθεια που πρέπει να δώσουμε ως κράτος σε αυτούς τους ανθρώπους. Έχει έρθει ένα συγκροτημένο επιτελείο από τις Φιλιππίνες του οποίου υπεύθυνος είναι ο κ. Πρέσβης των Φιλιππίνων της Συρίας . Έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας αυτήν την αποστολή με τους συνεργάτες του, διότι έχει πολύ μεγάλη εμπειρία σε θέματα μεταφοράς υπηκόων από τις καταστάσεις που έχουν εξελιχθεί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Άρα δεν είναι τυχαία η παρουσία του στην Κρήτη διότι είναι έμπειρος και είναι μια διασφάλιση από την πλευρά των Φιλιππίνων προς την χώρα μας».

Όπως σημείωσε ο κ. Καρούντζος, θα υπάρξει συνεργασία αυτές τις ημέρες για την είσοδο – υποδοχή αφενός των υπηκόων των Φιλιππίνων, την παραμονή τους στην Κρήτη και ταυτόχρονα την αποχώρησή τους από το νησί. Το πλάνο και η συμφωνία που υπάρχει είναι το αργότερα μέσα σε 10 – 15 ημέρες  να έχει ολοκληρωθεί η αναχώρηση, ο δε Πρέσβης δήλωσε από την πλευρά του ότι θα αναχωρήσουν ίσως και  νωρίτερα. Ήδη έχουν κλειστεί τα ξενοδοχεία και τα λεωφορεία τα οποία θα τους παραλάβουν. Σήμερα στις 16.30 το απόγευμα έρχεται το πλοίο με 668 περίπου υπηκόους των Φιλιππίνων.

Σύμφωνα με τον κ. Καρούντζο έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαπραγματεύσεις με τις αεροπορικές εταιρείες και εξέφρασε την  πεποίθησή ότι θα πάνε όλα καλά. Τόνισε δε ότι, «από πλευράς των κρατικών υπηρεσιών θα παράσχουμε οποιαδήποτε βοήθεια προς αυτήν την κατεύθυνση, την ζήτησαν άλλωστε και οι ίδιοι, και πιστεύω ότι κάποιες ανησυχίες που είχαμε εχθές – και είναι λογικό να έχουμε ανησυχίες – θα ξεπεραστούν μαζί με τα όποια προβλήματα».

Ο κ. Καρούντζος ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του κράτους των Φιλιππίνων   για την σημερινή τους επίσκεψη και την συμμετοχή τους στην σύσκεψη διότι όπως είπε, εξετάστηκαν από κοινού πάρα πολλές λεπτομέρειες.

Ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε,  ότι έρχεται σήμερα από την Αθήνα ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Αιγαίου Στρατηγός κ.Γεώργιος Γαλιάτσος που θα αναλάβει ξανά την ευθύνη από πλευράς της Ελληνικής Αστυνομίας μαζί με δύο υπευθύνους του υπ. Εξωτερικών έτσι ώστε να προγραμματιστεί αύριο μια συνάντηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση  με όλες τις Αντιπροσωπείες των ξένων για να συντονίζονται ζητήματα καθημερινότητας. «Στήνεται λοιπόν ένα επιτελείο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρούντζος, « που σε 24ωρη βάση θα έχει την ευθύνη του σχεδιασμού και της συνεργασίας με όλες τις υπηρεσίες. Και αυτό είναι κάτι που το είχα ζητήσει και εγώ και ο Στρατηγός από πλευράς της Ελληνικής Αστυνομίας και γίνεται πράξη από το υπουργείο Εξωτερικών», και καταλήγοντας,  ευχαρίστησε  για μια ακόμη φορά του εκπροσώπους των Κινέζων για την υποδειγματική οργάνωση αλλά και συνεργασία που είχαν με όλες τις αρχές.

Ο Πρέσβης των Φιλιππίνων στην Δαμασκό της Συρίας κ. Wilfredo R. Cuyugan σε δηλώσεις του ανέφερε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελληνική Κυβέρνηση για τα μέτρα τα οποία έχει λάβει και θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και τους αρμόδιους φορείς για όλη την βοήθεια που έχουν προσφέρει. Αυτή η βοήθεια θα μπορούσε να προσφερθεί μόνο από φίλους και εμείς, η κυβέρνηση των Φιλιππίνων, θεωρούμε τους Έλληνες φίλους μας».

Σύμφωνα με τον κ. Cuyugan οι πρώτοι πολίτες από την Λιβύη θα έρθουν σήμερα το απόγευμα στην Κρήτη , δήλωσε δε ότι  «ευελπιστούμε να βελτιωθεί η κατάσταση στην Λιβύη ώστε οι υπόλοιποι να παραμείνουν. Σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχιστεί η εκκένωση και από την στιγμή που η φιλοξενία των Ελλήνων είναι τόσο καλή είναι και ευπρόσδεκτη».Σε ότι αφορά την αναχώρηση αυτών των πολιτών διευκρίνισε ότι υπάρχει σχέδιο για άφιξη πτήσεων charter ούτως ώστε μέσα σε δύο ημέρες να υπάρξει αναχώρηση των 668 Φιλιππινέζων.

Ο Επίτιμος Πρόξενος στην Κρήτη κ. Αλέξανδρος Φασουλάκης σε δηλώσεις του ανέφερε:

«Θα ήθελα με μεταφέρω τις ευχαριστίες του κράτους των Φιλιππίνων προς την Ελληνική κυβέρνηση, τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και προς όλο τον μηχανισμό που έχει στηθεί εδώ στην Κρήτη για την υποδοχή των πολιτών από τις Φιλιππίνες. Επίσης να ευχαριστήσω την Ελληνική Αστυνομία διότι πέραν όλων των άλλων που έχει αναλάβει, συνδράμει και με την διάθεση ψυχολόγου που ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία για να βοηθήσει οποιονδήποτε  έχει πρόβλημα και χρήζει ψυχολογικής υποστήριξης. Ένα επίσης μεγάλο ευχαριστώ προς τον Κρητικό λαό για την φιλοξενία προς τους ανθρώπους αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη».

«Οι πολίτες των Φιλιππίνων και οι άνθρωποι που έχουν οργανώσει αυτήν την επιχείρηση, υπακούουν σε οτιδήποτε ζητηθεί από την Ελληνική Αστυνομία και από όλες τις Αρχές . Είναι άνθρωποι που δεν θέλουν να δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα ούτε στην τοπική κοινωνία ούτε στην Ελληνική κυβέρνηση. Έχει οργανωθεί μια ολόκληρη επιχείρηση και οι υπήκοοι που θα έρθουν σήμερα θα μείνουν σε ένα ξενοδοχείο στην περιοχή της Χερσονήσου», κατέληξε ο κ. Φασουλάκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.