Διαδικασίες ως προς τον συντονισμό των επιχειρήσεων για την υποδοχή των πολιτών των Φιλιππίνων στην Κρήτη και στην συνέχεια τον επαναπατρισμό τους, συζητήθηκαν στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Οι διαδικασίες ως προς τον συντονισμό των επιχειρήσεων για την υποδοχή των πολιτών των Φιλιππίνων στην Κρήτη και στην συνέχεια τον επαναπατρισμό τους, συζητήθηκαν σήμερα το πρωί  στην  σύσκεψη που  πραγματοποιήθηκε  στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα κ. Αθανάσιου Καρούντζου. Στη σύσκεψη μετείχαν ο Επιθεωρητής Νοτίου Αιγαίου Λιμενικού Σώματος Υποναύαρχος κ. Ιωάννης Αδάμ, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης Υποστράτηγος κ. Φώτης Γεωργόπουλος,   ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου, Ταξίαρχος  κ. Γιάννης Μεσοδιακάκης, ο Λιμενάρχης Ηρακλείου κ. Μ. Βορίδης , ο Διοικητής Ασφάλειας Λιμενικού κ. Β. Βερυκοκίδης, ο κ. Μ. Περάκης Αστυνομικός Υποδιευθυντής ( Συντονιστής της επιχείρησης για την πιστοποίηση των εγγράφων ), ο Πρόεδρος και ο Δ/νων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Γεώργιος Τσικνάκης και κ. Ιωάννης  Μπράς αντίστοιχα καθώς και ο Επίτιμος Πρόξενος της Δημοκρατίας των Φιλιππίνων στην Κρήτη κ. Αλέξανδρος Φασουλάκης.
Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Αθανάσιος Καρούντζος, αμέσως μετά την συνάντηση σε δηλώσεις του ανέφερε:

« Η εμπειρία μας αυτές τις ημέρες μέχρι  τώρα στηρίζεται σε ένα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο από πλευράς της Κίνας,  ενός πολύ μεγάλου κράτους με μεγάλα οικονομικά μεγέθη. Επομένως, ότι συμφωνεί αυτό το κράτος με το υπουργείο Εξωτερικών υλοποιείται στο ακέραιο και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όπως λοιπόν μας ικανοποιούν εκείνοι, αντίστοιχα τους ευχαριστούμε και εμείς διότι μας διευκολύνουν πάρα πολύ στο όλο έργο. Έχουμε όμως, πάρα πολλές άλλες κατηγορίες εθνοτήτων που είναι σε μια συνεχή διαπραγμάτευση με το υπουργείο Εξωτερικών. Είναι εθνότητες που πραγματικά δεν έχουν αυτήν την διοργάνωση και αυτήν την οικονομική επιφάνεια. Επομένως προβληματίζει το υπουργείο Εξωτερικών η όλη κατάσταση. Από την άλλη πλευρά όμως, η χώρα μας πρέπει να δείξει σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και να επιδείξει την ανθρωπιστική της πλευρά σε διεθνές επίπεδο. Δίνει λοιπόν εξετάσεις η χώρα μας να τηρήσει διεθνείς συμφωνίες- και κατά επέκταση ο εδώ μηχανισμός του κράτους- αλλά και οι χώρες αντίστοιχα  που θα πρέπει να έχουν αυτού του είδους τις δεσμεύσεις απέναντι στην χώρα μας».
Όπως ανέφερε ο κ. Καρούντζος, «Ένα από αυτά τα θέματα που συζητούμε είναι ο ερχομός των ανθρώπων που κατάγονται από τις Φιλιππίνες. Δεν έχει κλείσει μέχρι αυτή τη στιγμή οριστικά όλο το οργανωτικό πλαίσιο το οποίο οι Κινέζοι μας το παρουσίασαν για λογαριασμό  τους από την πρώτη στιγμή. Το θέμα  είναι  υπό διαπραγμάτευση, για αυτό και καλέσαμε τον Επίτιμο Πρόξενο των Φιλιππίνων. Ίσως το απόγευμα να απαιτηθεί να κάνουμε μια άλλη συνάντηση με επιτετραμμένους που έρχονται από άλλες πρεσβείες της Μεσογείου προκειμένου να στήσουν ένα μηχανισμό. Εμείς θέλουμε να γνωρίζουμε ακριβώς, ότι αυτός θα είναι ο συγκεκριμένος μηχανισμός , αυτός θα  είναι ο χώρος και η περιοχή όπου θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι, και ότι την κάθε ημέρα θα έχουμε την εκκίνηση των αναχωρήσεων για την χώρα προέλευσής τους. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία ακόμη συζητούνται και θα πρέπει να διασφαλισθούν όλες αυτές οι διαδικασίες».
Ο κ. Καρούντζος διευκρίνισε ότι  το πρώτο κύμα που αναμένεται είναι 1.700 άνθρωποι. «Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουν και οι δύο πλευρές – εμείς εδώ ως μηχανισμός θα μεταφέρουμε τον προβληματισμό μας στο υπουργείο Εξωτερικών – καθώς επίσης και οι ίδιοι από την πλευρά την δική τους ,είναι το ότι  θα πρέπει να συνεχισθεί αυτή η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, του καθορισμού του οργανωτικού πλαισίου, διότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά και σοβαρά θα πρέπει να δίνουμε τις εγγυήσεις».
Σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν η όλη αυτή διαδικασία του επαναπατρισμού των πολιτών των Φιλιππίνων μέσω Κρήτης τον ανησυχεί ιδιαίτερα, ο κ. Καρούντζος τόνισε:«Είμαι ανήσυχος από την στιγμή που απέναντί μου δεν έχω πάρα πολύ καλά οργανωτικά δεδομένα , κάτι δηλαδή αντίστοιχο που είχαμε με τους Κινέζους».
Ο Επίτιμος Πρόξενος της Δημοκρατίας των Φιλιππίνων στην Κρήτη κ. Αλέξανδρος Φασουλάκης δήλωσε στους δημοσιογράφους:
«Βρισκόμαστε σε ένα καλό στάδιο διαπραγμάτευσης. Προσπαθούμε να έρθει αύριο στην Κρήτη ένα καράβι που έχει μισθώσει το κράτος των Φιλιππίνων. Βρίσκεται σε διαβούλευση ο ακριβής προορισμός εάν θα είναι το Ηράκλειο η τα Χανιά με περίπου 1300 -1700 πολίτες των Φιλιππίνων. Δεν είναι ακόμη σαφές τι ακριβώς θα γίνει, όμως είμαστε σε ένα πολύ καλό δρόμο και προσπαθούν και η Ελληνική κυβέρνηση και οι όλοι οι φορείς της Κρήτης να μας βοηθήσουν έτσι ώστε η όλη επιχείρηση να στεφθεί από επιτυχία. Το καράβι θα είναι Ελληνικής Εταιρείας, έχει μισθωθεί από το κράτος των Φιλιππίνων και ονομάζεται “Ionian Queen”. Έχει ξεκινήσει από την Πάτρα και έχει φθάσει ήδη στη Βεγγάζη. Ένα άλλο κομμάτι που συζητάμε και πρέπει να ολοκληρώσουμε είναι το που θα φιλοξενηθούν και πως άμεσα αυτός ο κόσμος θα προωθηθεί στις Φιλιππίνες. Έχω την αμέριστη βοήθεια όλων των φορέων της Κρήτης. Έχουν βοηθήσει τα μέγιστα. Εγγυήσεις έχει πάρει το υπουργείο Εξωτερικών και έχει δηλώσει ότι μπορούμε να υποδεχθούμε αυτούς του πολίτες».
Σε δηλώσεις του ο Επιθεωρητής Νοτίου Αιγαίου του Λιμενικού Σώματος Υποναύαρχος κ. Ιωάννης Αδάμ ανέφερε:
«Με την συνεργασία που υπάρχει με το Λιμενικό , την Αστυνομία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θεωρούμε ότι η διακίνηση των ανθρώπων που έρχονται από την Λιβύη γίνεται  κανονικά μέχρι σήμερα και το όποιο πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί το αντιμετωπίζουμε από κοινού. Προβληματισμοί έχουν τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών, περιμένουμε την βοήθεια και των εκπροσώπων των Φιλιππίνων  οι οποίοι θα πάρουν τα μέτρα που απαιτούνται όπως συνέβη με τους εκπροσώπους των Κινέζων και θεωρούμε ότι όλα θα πάνε καλά από αύριο και μετά.
Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης Υποστράτηγος κ. Φώτης Γεωργόπουλος σε δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Έχουμε κουράγιο και η Αστυνομία της Κρήτης αντέχει. Αντέχει γιατί αυτή είναι η δουλειά μας και αυτό πρέπει να κάνουμε. Σήμερα πρόκειται να φύγουν από το αεροδρόμιο Χανίων 6 πτήσεις  για Κίνα και 2 από το αεροδρόμιο Ηρακλείου. Συνολικά 2.400 άτομα. Όλες οι αστυνομικές δυνάμεις του νησιού είναι “επί ποδός”. Αύριο υπολογίζουμε να φύγουν συνολικά 2.700 άτομα , υπήκοοι Κίνας. Περιμένουμε αύριο το πρωί στο λιμάνι του Ηρακλείου το “Ελευθέριος Βενιζέλος” που θα έχει συνολικά 2.750 άτομα υπηκόους της Κίνας. Με τους εκπροσώπους της Κίνας έχουμε άριστη συνεργασία και δεν δημιουργείται καμία δυσχέρεια. Aυτό τονίσαμε  και για τους άλλους εκπροσώπους να τηρήσουν και αυτοί ότι έχει συμφωνηθεί ούτως ώστε να έχουμε μια ομαλή είσοδο και έξοδο από την χώρα μας. Υπολογίζουμε ότι θα έρθουν τις επόμενες ημέρες Φιλιππινέζοι, υπήκοοι Μπαγκλαντές, Βιετνάμ και Βόρειας Κορέας, περίπου 5.000 άνθρωποι. Βέβαια αυτά θα γίνουν τις επόμενες ημέρες σε συνεννόηση των εκπροσώπων των πρεσβειών με το υπουργείο Εξωτερικών. Η Αστυνομία έχει βάλει πολύ υψηλά τον πήχη μαζί με όλους τους πολίτες της Κρήτης  να επιτύχει αυτό το εγχείρημα και πιστεύω ότι μέχρι στιγμής πάμε πάρα πολύ καλά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.