Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Εκδήλωση στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων με αφορμή την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας παρουσία των υπαλλήλων από τους τέσσερεις νομούς του νησιού.

 

Διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα διεμήνυσε προς όλους τους Προϊσταμένους των Γενικών Διευθύνσεων, των Διευθύνσεων, των Τμημάτων αυτών καθώς και των Αυτοτελών Τμημάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο Γενικός Γραμματέας κ. Αθανάσιος Καρούντζος στην σημερινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων  με αφορμή την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας παρουσία των υπαλλήλων από τους τέσσερεις νομούς του νησιού. « Θα υποστηρίξουμε την διαφάνεια και το δίκαιο το οποίο θα βγαίνει μέσα από την υπηρεσία. Σήμερα η κοινωνία απαιτεί να είμαστε σοβαροί, να ερμηνεύουμε με γρηγοράδα τους νόμους, να παίρνουμε σοβαρές αποφάσεις και να τις υλοποιούμε στο ακέραιο. Ο δημόσιος υπάλληλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία έχω την ευθύνη πρέπει να είναι “διαμάντι” με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη» υπογράμμισε ο κ. Καρούντζος.

Ο κ. Καρούντζος καλωσόρισε τους Διευθυντές όλων των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και τους ενημέρωσε ότι από σήμερα ξεκινάει και τυπικά μια καινούργια μέρα, ένας νέος θεσμός, ο θεσμός της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Τους προέτρεψε δε στις αμέσως επόμενες ημέρες να καταθέσουν  τις προτάσεις τους για ότι αφορά το θέμα των υπογραφών. Τι δηλ. θα πρέπει να υπογράφει ο κάθε προϊστάμενος και ο κάθε διευθυντής έτσι ώστε ο Γενικός Γραμματέας  να προβεί σε μια εξουσιοδοτική πράξη το συντομότερο δυνατόν για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες στο ακέραιο. «Πάρα πολλά πράγματα θα αποκεντρωθούν σε επίπεδο υπογραφής από το γραφείο μου και θα μεταφερθούν στους Γενικούς Διευθυντές και στους Διευθυντές και στους Τμηματάρχες. Αυτή τη λογική θα την έχετε όλη στο μυαλό σας. Θα γίνει πλήρης αποκέντρωση αρμοδιοτήτων ώστε να γίνει ο καθένας πιο υπεύθυνος στον τομέα της δουλειάς του. Είναι πάρα πολλά και σοβαρά τα θέματα της  Αποκεντρωμένης Διοίκησης και άπτονται μεγάλης σοβαρότητας Πρέπει να υπάρξει διαδικασία συζήτησης, διαβούλευσης και προγραμματισμού», τόνισε ο κ. Καρούντζος.

Όπως επεσήμανε ο κ. Καρούντζος, κάποιες υπηρεσίες θα παραμείνουν στην αρμοδιότητά του μέχρι 30 Ιουνίου, όμως όπως διευκρίνισε έχει  συμφωνήσει με τον κ. Αρναουτάκη και έχει ήδη  ξεκινήσει   μια συνεχής συνεργασία στα αντικείμενα των υπηρεσιών. Ο σχεδιασμός και η ευθύνη περνάει στην ουσία στην Αιρετή Περιφέρεια ώστε να υπάρξει μια ομαλή διαδικασία προγραμματισμού και να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Ο κ. Καρούντζος, αναφερόμενος στο κτιριακό θέμα σημείωσε: «Θα ενοποιήσουμε – στη δυνατότητα που υπάρχει  –   σε όλους τους νομούς, όλες τις  υπηρεσίες που υπάρχουν με στόχο να έχουμε όσο το δυνατόν ολιγότερα λειτουργικά έξοδα. Τις υπηρεσίες που από 1η Ιουλίου θα μεταφερθούν στην Αιρετή Περιφέρεια από τώρα θα προετοιμάσουμε να τις ενοποιήσουμε, να είναι σε συγκεκριμένους χώρους έτσι ώστε η μετάβαση να διευκολύνει και την Αιρετή Αυτοδιοίκηση».

Στη συνέχεια ο κ. Καρούντζος παρουσίασε τους τρεις Γενικούς Διευθυντές της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης,  την κ. Αικατερίνη Τσουκαλά στην Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής, την κ. Μανέλια Διαλυνά στην Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας και τον κ. Νικόλαο Παρασύρη  στη Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων. Ενημέρωσε δε, ότι από αύριο  θα γίνει η στελέχωση των γραφείων των τριών Γενικών Διευθυντών στο Κεντρικό κτίριο της πλ. Κουντουριώτη ώστε να υπάρξει σημείο αναφοράς και να αρχίσει ο διοικητικός μηχανισμός να λειτουργεί. Ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά, καλή δουλειά, προσωπική και οικογενειακή υγεία, τόνισε δε, ότι όλους τους θεωρεί συνεργάτες του και είναι από τους ανθρώπους εκείνους που ανταμείβει αυτούς οι οποίοι δουλεύουν. Διευκρίνισε ακόμη, ότι η επιλογή των όλων των διευθυντών έγινε με καθαρά αξιοκρατικό κριτήριο.

Οι τρεις Γενικοί Διευθυντές πήραν τον λόγο, σκιαγράφησαν τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών τους και ευχήθηκαν καλή χρονιά και καλή συνεργασία με όλους για την αναδόμηση του κράτους.

Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Αθανάσιος Καρούντζος σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Σήμερα είναι μια καινούργια μέρα. Και τυπικά ξεκινάει η λειτουργία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Έχουμε 3 στόχους μέσα από τις 17 Διευθύνσεις που στελεχώνεται όλη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ο πρώτος στόχος είναι ο γενικότερος στόχος της κυβέρνησης, διαφάνεια, διαύγεια σε όλα τα επίπεδα, και εξυπηρέτηση του πολίτη μέσα στο πλαίσιο των υπηρεσιών και των αρμοδιοτήτων. Ο δεύτερος στόχος είναι ο σεβασμός που πρέπει να αναπτυχθεί  στις αποφάσεις των δύο θεσμών Αυτοδιοίκησης διότι μια σειρά ζητήματα τουλάχιστον κατά την πρώτη περίοδο θα περνούν από την φάση του ελέγχου και της νομιμότητας. Ο τρίτος στόχος αφορά στο γεγονός ότι υπάρχει ένα μεγάλο πακέτο αποκεντρωμένων διαδικασιών και λειτουργιών όπου εκεί θα χρειαστεί μια περαιτέρω εκπαίδευση του προσωπικού γιατί έρχονται ευθύνες και αρμοδιότητες από πάρα πολλά υπουργεία. Έτσι αποκεντρώνεται και το ίδιο το κράτος και ταυτόχρονα με αυτούς τους τρεις άξονες απευθύνθηκα σήμερα στους διευθυντές για να έχουμε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Έχουμε πλέον τρεις Γενικές Διευθύνσεις και τις επόμενες ημέρες θα μελετήσω με πολύ σοβαρότητα την εξουσιοδοτική πράξη, όσον αφορά το δικαίωμα υπογραφής που πρέπει κάθε προϊστάμενος και κάθε διευθυντής  να έχει καθώς και πάνω σε ποια αντικείμενα πρέπει να αποφασίζει».

«Εύχομαι καλή δουλειά σε όλο το δυναμικό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Το ευτύχημα είναι ότι έχουμε έμπειρο δυναμικό, έμπειρους διευθυντές, έμπειρους προϊσταμένους και το κριτήριο επιλογής τους ήταν η αξιοκρατία», κατέληξε ο κ. Καρούντζος.

Ερ. Σας προβληματίζει η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων από το κέντρο στην περιφέρεια; Μήπως δημιουργηθεί τελικά ένας θεσμός με αγκυλώσεις και προσκόμματα;

Απ. «Θα πρέπει να ξεπερνούμε τις αγκυλώσεις και με σεβασμό θα πρέπει να δεχόμαστε τις διαδικασίες αποκέντρωσης είτε γίνονται από την πλευρά του κράτους είτε γίνονται από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης. Για αυτό ζήτησα σεβασμό σε όλους αυτούς τους θεσμούς και με ηρεμία να δούμε ακριβώς πως πρέπει ο ένας θεσμός να εξυπηρετεί τον άλλο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.