Στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Ιεράπετρας παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, και του Γενικού Γραμματέα της νέας Αιρετής Περιφέρειας Κρήτης.

 

Στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί σύσκεψη για τη διαχείριση των απορριμμάτων  της Ιεράπετρας παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Αθανάσιου Καρούντζου, του Γενικού Γραμματέα της νέας Αιρετής Περιφέρειας Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Νίκου Καστρινάκη και των Δημάρχων  Ιεραπέτρας κ. Ιωσήφ Αναστασάκη, Αγ. Νικολάου κ. Δημήτρη Κουνενάκη και Σητείας κ. Θεόδωρου Πατεράκη. Από πλευράς της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στη σύσκεψη συμμετείχαν η  Προϊσταμένη της Διεύθυνσης  κ. Αικατερίνη Τσουκαλά και  υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο κ. Καρούντζος αμέσως μετά την σύσκεψη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ανέφερε :

«Σήμερα έγινε ένα πρώτο βήμα  ολοκλήρωσης  ενός διαλόγου που έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο. Θέλω να ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία και τον ίδιο τον Περιφερειάρχη Κρήτης  τον κ. Σταύρο Αρναουτάκη όπως και τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, καθώς επίσης και τους Δημάρχους Ιεράπετρας, Σητείας και Αγ. Νικολάου. Συμφωνήσαμε να πάμε βήμα με βήμα μέσα σε ένα πλαίσιο προσέγγισης ούτως ώστε να βρεθεί λύση. Οι εντάσεις δεν οδηγούν πουθενά,  ειδικά στην σημερινή εποχή που ο κόσμος έχει πολλά προβλήματα».

«Για αυτό», όπως επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, «στις 19 Ιανουαρίου θα επισκεφθούμε μαζί με τον κ. Αρναουτάκη το Δημοτικό Συμβούλιο του Αγ. Νικολάου, θέτοντας τις προτάσεις που έχουμε αυτήν την στιγμή στα χέρια μας, σε μια λογική ανακύκλωσης πολλών προϊόντων,  που μπορούν να είναι μέσα από προγράμματα και να χρηματοδοτηθούν έτσι ώστε να μην καταλήγει το σύνολο της ποσότητας ή να μειώνεται σταδιακά η ποσότητα των απορριμμάτων της Ιεράπετρας προς τον Άγ. Νικόλαο. Ταυτόχρονα θα μιλήσουμε για άμεση εγκαθίδρυση μονάδας γεωργικής επεξεργασίας και οργανικού κλάσματος, κυρίως από τις ξενοδοχειακές μονάδες στην Ιεράπετρα. Ως εναλλακτικό σενάριο σε περίπτωση που επέλθει κορεσμός της περιοχής του Αγ. Νικολάου, όλες οι πλευρές δέχονται  να μιλήσουμε πέρα από την αποκατάσταση του σημερινού χώρου της Ιεράπετρας και για μια μελλοντική εναπόθεση των απορριμμάτων από τον Άγ. Νικόλαο στην Ιεράπετρα. Με αυτές τις λογικές και εν αναμονή του Περιφερειακού Σχεδιασμού ο οποίος περίπου στις16 Ιανουαρίου να είναι έτοιμος και ίσως μέχρι τις 19 του μήνα να έχουμε νέα από το Πολυτεχνείο, να πάμε με ποιο συγκεκριμένες προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο χρειάζεται και οφείλουμε να το ενημερώσουμε σε όλο το βάθος της υπόθεσης. Διότι η Ελλάδα επίκειται να τιμωρηθεί με πρόστιμα και να έχουμε Κουρουπητό Νο 2  για την Ιεράπετρα στην Κρήτη. Ταυτόχρονα δε να χάσουμε τα 29 εκ. ευρώ τα οποία έχουν ήδη χρηματοδοτήσει έργα μέχρι τώρα σε όλη την Κρήτη και η τελική έκθεση θα πρέπει να γίνει μέχρι τον Μάρτιο. Άρα πάμε βήμα με βήμα να αποκτήσουμε έναν διάλογο και μια επαφή που σήμερα πραγματικά  ήταν μέσα σε ένα πάρα πολύ καλό το κλίμα» .

« Πιστεύω να καταλήξουμε μέσα στον Ιανουάριο σε πολιτική συμφωνία έτσι ώστε να μην υπάρξουν εντάσεις. Είναι όμως αναπόφευκτο  σε κάποια φάση να τις αποφύγουμε και αυτό γιατί και τα πρόστιμα θα έρθουν . Ήδη η κυβέρνηση προγραμματίζει τα πρόστιμα και θα ψηφίσει στη Βουλή των Ελλήνων τα πρόστιμα να τα επιβαρύνονται οι οργανισμοί Αυτοδιοίκησης που είτε δεν έχουν την δυνατότητα να διαχειριστούν τα προβλήματά τους είτε να τα επιβαρύνονται και αυτοί οι οποίοι  δεν τα αποδέχονται . Οπότε αυτά τα χρήματα θα κοπούν ή από το ΠΕΠ ή από τους ίδιους τους Δήμους. Δεν ωφελεί κανέναν μια τέτοια λύση», κατέληξε ο κ. Καρούντζος.

Σε επισήμανση δημοσιογράφων ότι διαπιστώνουν μια περισσότερο διαλλακτική στάση από μέρους του στο συγκεκριμένο θέμα από ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση, ο κ. Καρούντζος υπογράμμισε :

«Έχουμε πλέον μια Αποκεντρωμένη Διοίκηση και μια Αιρετή Περιφέρεια. Τα θέματα τα διαχειριζόμαστε από κοινού με τον κ. Περιφερειάρχη. Εκτιμήσαμε και οι δύο ότι πρέπει να αναπτύξουμε έναν περισσότερο διάλογο στο Δημοτικό Συμβούλιο και νομίζω είναι προς τιμήν  όλων να μην πάμε σε μια άμεση  σύγκρουση καταστάσεων που σε μια τέτοια εποχή δεν ωφελεί. Για αυτό και τις επόμενες ημέρες θα πάμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγ. Νικολάου να εξηγήσουμε τα πράγματα».

Σε ερώτηση  εάν το θέμα των απορριμμάτων θα είναι ένα από τα πρώτα θέματα που θα απασχολήσει το επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο ο κ. Καρούντζος σημείωσε:

«Είναι γεγονός και το έχω συζητήσει και με τον κ. Αρναουτάκη και με τον κ. Κουράκη ως Πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ ότι την επόμενη εβδομάδα που θα είναι έτοιμο το Πολυτεχνείο θα δοθεί η ευκαιρία να μας παραθέσουν μια πρώτη εικόνα. Ίσως να προχωρήσουμε  σε κάποιες βελτιώσεις πάνω σε αυτή την εικόνα για να έχουμε καλύτερες πολιτικές συμφωνίες. Είναι σίγουρο ότι θα ενημερωθούν οι αρχηγοί όλων των παρατάξεων σε επίπεδο Περιφερειακού Συμβουλίου. Το σύνολο του Περιφερειακού Συμβουλίου θα έχει την αρμοδιότητα να βάλει σε δημόσια διαβούλευση την μελέτη και όντως, ίσως να είναι ένα από τα πρώτα θέματα που θα τεθεί, το οποίο είναι  πάρα πολύ σοβαρό».

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα,  ο Δήμαρχος Αγ. Νικολάου έχει ορισμένα ερωτήματα τα οποία σε πάρα πολλά σημεία διαφαίνεται ότι εφόσον προχωρήσουν τα ζητήματα με τον καινούργιο περιφερειακό σχεδιασμό, με την άμεση δημοπράτηση του έργου της επέκτασης του σημερινού ΧΥΤΑ Αγ. Νικολάου, με εξοπλισμό που έχει ανάγκη ως Δήμος να διαχειριστεί τα απορρίμματά του κατά τον καλύτερο τρόπο και με έργα τα οποία θα ενταχθούν μέσα στο ΕΣΠΑ, όλα αυτά θα μπουν σε ένα τραπέζι με όλες τις πλευρές. «Και το καλύτερο τραπέζι» όπως επεσήμανε ο κ. Καρούντζος, «είναι αυτό του Δημοτικού Συμβουλίου του Αγ. Νικολάου, να ακούσει από πρώτο χέρι όλα αυτά τα πράγματα. Έχει αναπτυχθεί ένας διάλογος . Δεν υπάρχει η ένταση που υπήρχε τις προηγούμενες φορές. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλες τις πλευρές να καθίσουμε και να κάνουμε μια συμφωνία».

Ο κ. Καρούντζος αναφερόμενος στις τοποθετήσεις των νέων Διευθυντών τόνισε:

«Από σήμερα  λειτουργεί επί της ουσίας η Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Κρήτης. Έχω υπογράψει από χθες την τοποθέτηση τριών Γενικών Διευθυντών και δεκατριών Διευθυντών. Έχουν ορισθεί όλοι οι Προϊστάμενοι. Όσον αφορά τους 427 περίπου υπαλλήλους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης , ο καθένας από αυτούς ξέρει σε ποιο τμήμα ανήκει και τι δουλειά έχει. Μας περιμένει πάρα πολύ δουλειά, γιατί έχουμε ως στόχο και τα ζητήματα του κράτους να λύσουμε αλλά και να βοηθήσουμε του βαθμούς Αυτοδιοίκησης εκεί που είναι αρμοδιότητά μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.