Πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρειας Κρήτης συνάντηση στο πλαίσιο υλοποίησης έργων Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στον τομέα της εκπαίδευσης.

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 11 το πρωί στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας Κρήτης συνάντηση στο πλαίσιο υλοποίησης έργων Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (  ΣΔΙΤ ) στον τομέα της εκπαίδευσης,  με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Αθανάσιου Καρούντζου και του υφυπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σταύρου Αρναουτάκη, με την συμμετοχή των τεσσάρων  Νομαρχών του νησιού, στελεχών των υπηρεσιών των Νομαρχιών που χειρίζονται αντίστοιχα θέματα, καθώς επίσης και Δημάρχων στην περιοχή των  οποίων υλοποιούνται έργα αυτής της κατηγορίας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νίκος Ματζούφας , ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΚ κ. Ηρακλής Δρούλιας, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Απ. Κλινάκης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μετά την συνάντηση ο υφυπουργός κ. Σταύρος  Αρναουτάκης δήλωσε στους δημοσιογράφους:

« Σήμερα είμαστε εδώ μαζί με τον Ειδικό  Γραμματέα των ΣΔΙΤ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων ( ΟΣΚ ).Στόχος μας είναι, για όσα οικόπεδα είναι ώριμα, το επόμενο τρίμηνο να μπορούν να δημοπρατηθούν έργα για την σχολική στέγη στην Κρήτη εκτός από τα έργα εκείνα τα οποία εντάσσονται στο ΕΣΠΑ. Είναι 12 κτίρια για τα οποία εφόσον δεν υπάρχουν προβλήματα, μπορεί να ξεκινήσει η δημοπράτηση τους  και να είναι έτοιμα  το καλοκαίρι του 2014. Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων θα αναλάβει όλη την επίβλεψη, τις μελέτες κλπ.»

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. υφυπουργός , «Εκτός από τα σχολικά κτίρια με ΣΔΙΤ προχωρεί και το Δικαστικό Μέγαρο το οποίο ξεμπλοκάρεται και σύντομα και αυτό θα δημοπρατηθεί ».

Ο κ. Αρναουτάκης υπογράμμισε ότι ,  «Σήμερα συζητούμε για τα σχολεία στην Κρήτη. Θεωρώ παράλληλα με το ΕΣΠΑ ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την επόμενη πενταετία όλη την υποδομή των σχολικών κτιρίων στην Κρήτη. Σχολεία και στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην ενδοχώρα. Αυτό το οποίο λέμε, είναι ότι : όπου υπάρχουν οικόπεδα τα οποία να πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο ΟΣΚ  εμείς είμαστε πανέτοιμοι να τα χρηματοδοτήσουμε», κατέληξε ο κ. Αρναουτάκης

 

Ο Ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στον τομέα Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) κ. Νίκος Ματζούφας σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ανέφερε:

«Ουσιαστικά σήμερα συζητήσαμε πως το συνολικό πρόγραμμα της σχολική στέγης στον νησί της Κρήτης θα υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια. Στόχος μας είναι τόσο οι πόροι του ΕΣΠΑ όσο και οι δημόσιοι πόροι είτε αφορούν ΣΔΙΤ είτε Δημόσιους πόρους άμεσους να ενισχύσουν και να υλοποιήσουν το πρόγραμμα σχολικής στέγης  στο νησί της Κρήτης. Σε αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσουμε σε μια συστηματική προσπάθεια ώστε εντός των επόμενων μηνών να προκύψουν τα ώριμα έργα τα οποία θα υλοποιηθούν ως έργα ΣΔΙΤ. Παράλληλα με το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ θεωρούμε ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει να υλοποιείται το συνολικό πρόγραμμα σχολικής στέγης στην Κρήτη».

«Τα έργα ΣΔΙΤ δεν είναι κονδύλια του ΕΣΠΑ»,  διευκρίνησε ο κ. Ματζούφας. «Τα έργα τα οποία είναι πλήρως ώριμα  και μπορούν να δημοπρατηθούν θα απενταχθούν όσα υπήρχαν ώστε να υλοποιηθούν άμεσα με πόρους του ΕΣΠΑ . Τα έργα ΣΔΙΤ είναι μελλοντικοί πόροι του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων οι οποίοι αποπληρώνονται μετά την έναρξη λειτουργίας των σχολείων. Άρα είναι μία είναι μία ιδιωτική χρηματοδότηση κατά την περίοδο κατασκευής πλήρως, η οποία αποπληρώνεται σε βάθος χρόνου κατά την περίοδο λειτουργίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα επανεξετασθεί, ο στόχος μας είναι εντός των επόμενων τριών μηνών να έχουμε καταλήξει στο ποια από αυτά τα σχολεία έχουν τον κατάλληλο βαθμό για να προχωρήσουμε».

Αναφερόμενος στο θέμα του Δικαστικού Μεγάρου, επεσήμανε ότι,  «το Δικαστικό Μέγαρο θα προχωρήσει μέσω ΣΔΙΤ και τον επόμενο καιρό θα προχωρήσουμε στην δημοπράτησή του. Το Δικαστικό Μέγαρο του Ηρακλείου ήταν ενοποιημένο με το Δικαστικό Μέγαρο των Πατρών ως ένα ενιαίο έργο. Αυτό θα το διασπάσουμε ώστε να είναι δύο αυτόνομα έργα και η μη ωριμότητα ή ο διαφορετικός βαθμός που προχωράει το καθένα από αυτά τα δικαστικά μέγαρα να μην επηρεάζει το άλλο. Είμαστε σε συζητήσεις με το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να οριστικοποιηθεί, όμως πολύ σύντομα πιστεύω μπορούμε να μιλάμε για έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας».

 

Πίνακας έργων ΣΔΙΤ Κρήτης:

Νομαρχία Ηρακλείου : Δημ. Σχολείο και Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Γουρνών, Δήμος Γουβών.

 

Λασιθίου : 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας, Δήμος Ιεράπετρας

6ο Λύκειο & Κλειστό Γυμναστήριο Μακρύ Γιαλού, Δήμος Μακρύ Γιαλού.

1ο Δημ.Σχολείο Σισσίου, Δήμος Βραχασίου

3ο Γυμνάσιο & 2ο Λύκειο Αγ. Νικολάου, Δήμος Αγ. Νικολάου.

 

Ρεθύμνου: Αθλητικό Γυμνάσιο- Λύκειο Τιμίου Σταυρού, Δήμος Ρεθύμνου.

Δημ. Σχολείο Πανόρμου, Δήμος Γεροποτάμου.

 

Χανίων: 2ο Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας, Δήμος Νέας Κυδωνίας.

2ο Δημοτικό Νέας Κυδωνίας, Δήμος Νέας Κυδωνίας.

2ο Γυμνάσιο Ακρωτηρίου, Δήμος Ακρωτηρίου.

4ο Γυμνάσιο Χανίων, Δήμος Χανίων.

Γενικό Λύκειο Βάμου, Δήμος Βάμου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.