Πώς θα γίνεται η φύλαξη στη Χρυσή – Απαγορεύεται η αποβίβαση και παραμονή επισκεπτών

Μελέτη σχεδίου φύλαξης του νησιού της Χρυσής θα καθορίσει το «μοντέλο» περιφρούρησης και εφαρμογής των αποφάσεων για περιορισμό πρόσβασης και παραμονής επισκεπτών στη Χρυσή. Το γενικό πλαίσιο έχει καθοριστεί, απομένει να προσδιοριστεί το ποιοι και πόσοι ακριβώς θα είναι οι φύλακες, σε ημερήσια βάση πάνω στη Χρυσή. Αν θα είναι αποκλειστικά δύο δασοφύλακες ή και από δύο ιδιώτες που θα συνδράμουν επικουρικά το έργο των δασοφυλάκων… Το σχέδιο φύλαξης θα εκπονηθεί από πιστοποιημένη ιδιωτική εταιρεία, θα καθορίζει τον αριθμό των φυλάκων, ωράριο και βάρδιες καθώς και τα τεχνικά μέσα που θα έχουν στη διάθεσή τους για την εκτέλεση του έργου τους (πιθανόν, ηλεκτρονικές κάμερες κλπ.).

Οι δασοφύλακες της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου επαρκούν για να εφαρμόσουν το σχέδιο φύλαξης του νησιού της Χρυσής, δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Μαν. Κουδουμάς. Το Δασαρχείο Ιεράπετρας διαθέτει επτά δασοφύλακες οι οποίοι μπορούν εκ περιτροπής να μεταβαίνουν στο νησί με το ταχύπλοο σκάφος το οποίο παραχώρησε φορέας διαχείρισης περιοχής του Εβρου, μέσω του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος, το οποίο αναμένεται να παραληφθεί σύντομα.

Όπως είχε δηλώσει στην ΑΝΑΤΟΛΗ η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, το νησί θα περιφρουρηθεί από τους δύο δασοφύλακες που θα οριστούν, από τους επτά που διαθέτει το Δασαρχείο Ιεράπετρας. Οι δύο αυτοί δασοφύλακες, με ανακριτικές αρμοδιότητες, θα αναλάβουν την ευθύνη για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου, φέτος, στο νησί. Θα μεταβαίνουν καθημερινά στη Χρυσή. Η κ. Κοζυράκη, είχε τονίσει ότι η φύλαξη του οικότοπου της Χρυσής ανήκει εξ αντικειμένου στη Δασική Υπηρεσία, αλλά μέχρι σήμερα, αντιμετώπιζε ζήτημα για τον τρόπο μεταφοράς των δασοφυλάκων στο νησί. Οι δύο δασοφύλακες που θα μεταβαίνουν καθημερινά στη Χρυσή, επιφορτίζονται με την εποπτεία και τήρηση των βασικών αποφάσεων προστασίας που έχει αποφασίσει η Επιτροπή και κυρίως, όπως εξήγησε και ο κ. Κουδουμάς, να αποτρέψουν την εισχώρηση επισκεπτών στην ενδοχώρα του νησιού.

Η απαγόρευση

Σύμφωνα με απόφαση της Συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, από 1η Μαΐου 2022 έως 31η Οκτωβρίου 2022 και από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου, απαγορεύεται η αποβίβαση και παραμονή επισκεπτών στο νησί, με χρήση των υπαρχουσών αυθαιρέτων προβλητών οι οποίες υπάρχουν στο νησί.

Αυτό που επιτρέπεται φέτος στα ημερόπλοια είναι να κάνουν τον περίπλου του νησιού με στάσεις αγκυροβολώντας κοντά στις παραλίες, ώστε οι επισκέπτες να κάνουν το μπάνιο τους.

Οι λουόμενοι μπορούν να κάνουν χρήση των παραλιών, απαγορεύεται όμως η πρόσβαση ενδότερα στο νησί, ακόμη και να κάθονται και να ξαπλώνουν στη σκιά των θαλασσόκεδρων εντός του επαπειλούμενου οικοτόπου, τηρώντας όλους τους όρους και περιορισμούς, που ορίζει η Κ.Υ.Α. για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης στη χερσαία και θαλάσσια περιοχή, και σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό που διέπει το νησί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής.

Στο νησί θα επιτρέπεται η πρόσβαση και παραμονή του προσωπικού φύλαξης και εποπτείας, σε άτομα ή ομάδα ατόμων που πραγματοποιούν επιστημονική έρευνα, κατόπιν αδειοδότησης (ακόμη και της ανασκαφικής ομάδας της Εφορείας Αρχαιοτήτων θα χρειάζεται τέτοια άδεια). Επίσης θα επιτρέπεται η πρόσβαση στο νησί ατόμων που έχουν νόμιμα εμπράγματα δικαιώματα στο νησί, δηλαδή των αναγνωρισμένων ιδιοκτητών γης στη Χρυσή.

Η Επιτροπή Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης για τη νήσο Χρυσή συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λασιθίου,  την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, την Κτηματική Υπηρεσία Λασιθίου, το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας, το Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας, τη Διεύθυνση Δασών Λασιθίου, τις Διευθύνσεις Υδάτων και Τεχνικών Έργων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, την Αντιδημαρχία και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Δήμου Ιεράπετρας, τη Διεύθυνση Ανάπτυξης και το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου και, τέλος, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Οι επικεφαλής και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών του Λασιθίου, μετά από διεξοδική συζήτηση με τα μέλη της Επιτροπής, και αφού διατύπωσαν τις επιμέρους απόψεις τους, κατέληξαν σε ένα κοινά αποδεκτό μοντέλο συντονισμού και επιχειρησιακής δράσης για την αποτελεσματική φύλαξη της νήσου κατά το έτος 2022.

Επίσης έγινε αναλυτική συζήτηση για την πρόοδο υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης μέχρι στιγμής και επισημάνθηκε η αναγκαιότητα άμεσης υπογραφής των σχετικών Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου (Φορέας Χρηματοδότησης) και των επιμέρους Φορέων Υλοποίησης.

Τί θα γίνει με τις κατσίκες;

Ένας ικανός αριθμός αδέσποτων κτηνοτροφικών ζώων βρίσκονται εγκαταλειμμένα στο νησί και προκαλούν σοβαρή ζημιά στην χλωρίδα του νησιού. Τα ζώα έχουν μεταφερθεί σε ανύποπτο χρόνο από κτηνοτρόφο, έχουν αναπαραχθεί, δε διαθέτουν ενώτια και βρίσκονται σε ημιάγρια κατάσταση… Το έργο της σύλληψής τους, το οποίο σχεδιάζει η Διεύθυνση Δασών Λασιθίου είναι μια δύσκολη επιχείρηση, εντούτοις η Δασική Υπηρεσία είναι αποφασισμένη να καθαρίσει το νησί από την «πληγή» αυτή, όπως είπε ο Δασάρχης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.