Στα βάθη της Ινδίας μας ταξίδεψαν σήμερα οι καλεσμένοι μας, Ιάσονας Ψαράκης (σιτάρ, εσράτζ) και ο Σπύρος Βασιλειάδης (τάμπλα), οι οποίοι μέσα από τη συχνότητα του Planet παρέσυραν τόσο εμάς, όσο και τους ακροατές με ήχους και ρυθμούς της Ινδικής παράδοσης. Έστησαν από νωρίς τα όργανα τους στο έδαφος του στούντιο και η συνέντευξη ξεκίνησε ακριβώς τη στιγμή που έγινε ο σεισμός των 6.3 ρίχτερ. Μείναμε ήρεμοι, κοιτάζοντας ο ένας τον άλλον στα μάτια και αποφασίζοντας να μην κουνηθούμε από τις θέσεις μας…
Ο Ιάσονα Ψαράκης είναι συνθέτης, μουσικός της Βόρειας Ινδικής Κλασσικής & World Μουσικής, σολίστας του Σιτάρ, Εσράτζ και πολλών άλλων μουσικών οργάνων του κόσμου. Ο Σπύρος Βασιλειάδης ασχολείται με την ινδική τάμπλα από το 1989, είναι κιθαρίστας, μουσικός εδώ και 35 χρόνια, μέλος του πανελλήνιου μουσικού συλλόγου και του συλλόγου καλλιτεχνικής οργανοποιίας.
Τολμούμε να πούμε, ότι μέσα από τη συνέντευξη και το live τους, βιώσαμε ένα σεμινάριο, που αφορούσε στην παραδοσιακή, κλασική μουσική της Ινδίας. Πρόκειται ίσως για την αρχαιότερη μουσική παράδοση στον κόσμο που παραμένει μέχρι σήμερα ζωντανή, διατηρώντας την αυθεντικότητά της.
Η μελωδική ατμόσφαιρα που επιλέγεται, ονομάζεται Ράγκα, ενώ το ρυθμικό μέτρο που ακολουθείται αποκαλείται Τάλα. Οι μουσικοί αυτοσχεδιάζουν, αλλά διατηρούν τους κανόνες, τα μέτρα και το ύφος, και νιώθοντας ελεύθεροι και εμπνευσμένοι, αφήνουν τη μουσική να μιλήσει.
Ο Ιάσονας και ο Σπύρος μιλούν για την πρώτη τους επαφή με την ινδική μουσική, αλλά και τη γνωριμία τους, που προέκυψε μέσω του Νικόλα Γκίνη, ο οποίος έχει αναλάβει και τη παραγωγή της δισκογραφίας του μουσικού συνόλου «Iasi Εnsemble», που σχηματίστηκε από τον Ιάσωνα Ψαράκη.
Την περίοδο αυτή ετοιμάζει, τους “Iasi Ensemble”, το καινούριο τους μουσικό δίσκο, σύνθεσης δικής του, παραγωγής Νικόλα Γκίνη, στο οποίο τον συνοδεύουν αναγνωρισμένοι μουσικοί από την Ινδία & Περσία. Το πρώτο τους, μουσικό τους κομμάτι “Whirling Desert“ το οποίο έχει συνθέσει, ενορχηστρώσει και σκηνοθετήσει (βίντεο) ο Ιάσονας Ψαράκης, βραβεύτηκε από τον θρύλο της κιθάρας «Al Di Meola» με το βραβείο Καλύτερης Μουσικής Ενορχήστρωσης (Palm Beach International Music Awards ) και απέσπασε μέχρι στιγμής 17 βραβεία και 25 διακρίσεις από διεθνή αναγνωρισμένα φεστιβάλ κινηματογράφου (ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπης, Ρωσίας, Αγγλίας, Ασίας). Πρόσφατα απέσπασε 2 Silver Golden Metals για σύνθεση και concept από το διεθνές διαγωνισμό των ΗΠΑ “Global Music Awards”
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης παρουσίασαν αποσπάσματα ενός συνόλου. Η εισαγωγή ξεκινά με το σιτάρ, κατόπιν προστίθεται η τάμπλα και σταδιακά ανεβαίνει ο ρυθμός, μέχρι να φτάσει στην αποκορύφωση.
Είναι λίγοι οι οποίοι ασχολούνται με την ινδική μουσική στην Ελλάδα, όπως λένε τα παιδιά. Αν και υπάρχουν δάσκαλοι, η μουσική δεν είναι αρκετά διαδεδομένη και επίσης δεν μπορείς εύκολα να βρεις τα μουσικά όργανα, αφού το κόστος τους εντός της χώρας μας είναι μεγάλο.
«Η κλασική ινδική μουσική, στοχεύει στη κάθαρση της ψυχής, στο να σε ηρεμήσει, να οραματιστείς…κάθε ράγκα συμβολίζει στοιχεία της φύσης, την ανατολή, το ηλιοβασίλεμα….άλλες συμβολίζουν τη βροχή, φέρνουν τη βροχή. Ανάλογα με την ώρα της ημέρας, κάθε ράγκα που παίζεις, συμβολίζει και κάτι διαφορετικό» λένε μεταξύ άλλων ο Ιάσονας και ο Σπύρος.
Αυτή τη περίοδο βρίσκονται στη Κρήτη, συγκεκριμένα διαμένουν στον τόπο καταγωγής του Ιάσονα Ψαράκη, τους Πεύκους στον Μακρύ Γιαλό και ελπίζουν να τους δοθεί η ευκαιρία, να παίξουν για πρώτη φορά στο Λασίθι.
Σύντομα, πρόκειται να εμφανιστούν στο θέατρο Αμαλία στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τον Τάκη Λουκάτο και τη χοροθεατρική ομάδα Μεταμορφώσεις, η οποία δημιουργήθηκε με προτροπή του Αλέξη Σολομού και της Βέρας Ζαβιτσιάνου. Παράλληλα, ο Ιάσονας ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του στην ινδική κλασική μουσική. Όσον αφορά στα μελλοντικά του σχέδια αποκαλύπτει:
«Το όραμα μου είναι να δημιουργήσω μια σχολή world music (μουσικές του κόσμου) στο Λασίθι, όπου θα γίνονται workshops, μαθήματα, σεμινάρια μουσικής, παραδοσιακών χορών Ινδίας κ.α. να έρχονται μεγάλοι masters, να διδάσκουν ανά διαστήματα».
Συνέντευξη/κείμενο: Μαρία Τροχοπούλου
Ιστότοποι/Επικοινωνία:
https://iasiensemble.com/
https://www.youtube.com/c/IasiEnsembleIasonasPsarakis
https://www.facebook.com/iasonaspsarakis
Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συζήτηση και το live στο ηχητικό που ακολουθεί:
Βιογραφικά:
Ο Ιάσονας Ψαράκης είναι Ελληνικής καταγωγής συνθέτης, μουσικός της Βόρειας Ινδικής Κλασσικής & World Μουσικής , σολίστας του Σιτάρ, Εσράτζ και πολλών άλλων μουσικών οργάνων του κόσμου , με έδρα το Σαντινικετάν στη Βεγγάλη της Ινδίας.
Η καριέρα του εκτείνεται από την Κλασσική Eυρωπαϊκή έως τη Mεσανατολική μουσική και ταξιδεύει μέσω της Κλασικής Ινδικής Μουσικής υπό την καθοδήγηση της Guru “ Ameena” (κόρης του Ustad Ali Akbar Khan), του “Pandit Debi Prasad Chatterjee “, του “Shiraz Ali Khan”, της ” Amie Maciszawski “ και του ” Sabyasachi Sarkhel “ .
Αποφοίτησε από το Sangit Bhavan-Visva Bharati Πανεπιστήμιο (B.Mus.-HCM-Sitar/Performance arts,final grade A+), κάτοχος υποτροφίας μέσω ICCR India και επίσης κάτοχος τεσσάρων Indian Merit υποτροφιών .
Ο Ιάσονας κυκλοφόρησε το πρώτο του μουσικό άλμπουμ με όνομα “Clay” (2014), το οποίο ηχογραφήθηκε στον Λίβανο, με στοιχεία Ινδικής Kλασικής μουσικής και ήχους του Ιράν.
Έχει παρουσιάσει την μουσική του σε θέατρα, καλλιτεχνικές πολιτισμικές αίθουσες, κολεκτίβες, ραδιοφωνικούς σταθμούς, street performances, διεθνή μουσικά φεστιβάλ και αρχαιολογικούς χώρους στην Τουρκία, Λίβανο, Αίγυπτο, Ινδία, Ελλάδα, Ιράν, Μπάγκλανες και Ιταλία.
Πρόσφατα η “Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας “του διοργάνωσε την πρώτη του σόλο συναυλία του, στο Κάιρο, στο παλάτι με όνομα «Beyt Al Sinnari” ενώ στην Ελλάδα έκανε την παρθενική του εμφάνιση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων Ερμούπολης.
Την περίοδο αυτή ετοιμάζει, με το μουσικό του σύνολο “Iasi Ensemble”, το καινούριο τους μουσικό δίσκο, σύνθεσης δικής του, παραγωγής Νικόλα Γκίνη, στο οποίο τον συνοδεύουν αναγνωρισμένοι μουσικοί από την Ινδία & Περσία.
Επιπλέον είναι μέλος του “Hellenic Traditional Project” ενορχήστρωσης- παραγωγής Νικόλα Γκίνη.
Επίσης συνεργάζεται με αναγνωρισμένους διεθνής αλλά και Έλληνες καλλιτέχνες όπως οι : Kehua Li(Lico Dance), Ador Hooyar, Νικόλας Γκίνης, Τάκης Λουκάτος και άλλους.
Τέλος ο Ιάσονας είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής & επιμελητής του Independent Global Art Festival .
Ο Σπύρος Βασιλειάδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Ασχολείται με την μουσική από νεαρή ηλικία. Από το 1989 είναι μαθητής του Shankartal στην table. Σπούδασε κλασσική κιθάρα με δάσκαλο Ahmed El-Salamouny. Επίσης, είναι απόφοιτος της μουσικής παιδαγωγικής σχολής P. Palos στο Μόναχο (1987-1991).
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κατασκευής μουσικών οργάνων, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό και ασκεί το επάγγελμα του μουσικού από το 1987.
Είναι μέλος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και του Συλλόγου Καλλιτεχνικής Οργανοποιίας.