Χιλιάδες τα κρούσματα στα σχολεία της Κρήτης – Πάνω από 2.000 μέσα σε δύο ημέρες

Κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών

Χιλιάδες είναι τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες δύο ημέρες στα σχολεία της Κρήτης.

Τη Δευτέρα ξεκίνησαν τα σχολεία με πλήθος μαθητών σε όλο το νησί να μην επιστρέφουν στις αίθουσες ενώ χθες, Τρίτη, αρκετοί ήταν κι εκείνοι που θα παραμείνουν σε κατ’ οίκον καραντίνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το cretapost, τις δύο πρώτες ημέρες εντοπίστηκαν συνολικά 2.285 θετικά κρούσματα κορωνοϊού με τα 1.851 να αφορούν σε μαθητές και τα 434 σε εκπαιδευτικούς.

Από τους 1.851 μαθητές οι 1.329 φοιτούν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ οι 522 στην πρωτοβάθμια.

Την ίδια ώρα, από τους 434 εκπαιδευτικοί, οι 225 διδάσκουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ενώ οι 209 στην δευτεροβάθμια.

Τα στοιχεία ανά ημέρα

Την Δευτέρα, πρώτη ημέρα της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, εντοπίστηκαν συνολικά στην Κρήτη 1.730 θετικά κρούσματα κορωνοϊού.

Τα 1.354 αφορούσαν σε μαθητές εκ των οποίων οι 969 φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ οι 385 στην πρωτοβάθμια.

Παράλληλα, 376 εκπαιδευτικοί διαγνώστηκαν θετικοί με τους 200 να διδάσκουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους 176 στην πρωτοβάμια.

Την Τρίτη, δεύτερη ημέρα επανέναρξης της σχολικής χρονιάς, εντοπίστηκαν 555 συνολικά νέα θετικά κρούσματα

Από αυτά τα 497 αφορούσαν σε μαθητών εκ των οποίων οι 360 φοιτούν στη δευτεροβάθμια και οι 137 στην πρωτοβάθμια.

Την ίδια ώρα, διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό 58 εκπαιδευτικοί εκ των οποίων οι 33 διδάσκουν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και οι 25 στην πρωτοβάθμια.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εκπαιδευτικοί

Εξαιτίας αυτών των κρουσμάτων αλλά και τη μη ασφαλή, όπως αναφέρουν, λειτουργία των σχολείων οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Σήμερα, στις 2 το μεσημέρι αναμένεται να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στης διεύθυνσης Περιφερειακής Εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου τα μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Δ. Θεοτοκόπουλος».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Οι δύο πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας των σχολείων, επιβεβαίωσαν τις ενστάσεις, τους φόβους και τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών των γονέων και των μαθητών, για τον τρόπο που Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας ανοίγουν τα σχολεία με βάση τις σημερινές υγειονομικές συνθήκες και την έξαρση της πανδημίας. Στις δύο αυτές ημέρες πάνω από 150 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό δεν προσήλθαν στα σχολεία λόγω νόσησης και πάνω από 200 μαθητές, ενώ δεκάδες, επίσης, μαθητές δεν τα έστειλαν οι γονείς τους στις σχολικές μονάδες κυρίως από φόβο και από τα ελλιπή μέτρα προστασίας με ευθύνη της κυβέρνησης.

Είναι, δε, προκλητικό η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προχωρεί, τη Δευτέρα 10/1 σε ελάχιστες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, μόλις 895, όταν μόνο την πρώτη ημέρα 6.500 εκπαιδευτικοί απουσίαζαν πανελλαδικά λόγω νόσησης ή στενής επαφής με κρούσμα. Στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου προσλήφθηκαν μονάχα 14 εκπαιδευτικοί (3 ΠΕ 06, 4 ΠΕ 70, 2 ΠΕ 86, 2 ΠΕ 60, 3 Παράλληλη στήριξη).

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» συνεχίζει τις κινητοποιήσεις, διεκδικώντας ανοιχτά και ασφαλή σχολεία για μαθητές-εκπαιδευτικούς-γονείς και απαιτώντας διασφάλιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, των εργασιακών συνθηκών των εκπαιδευτικών και της δημόσιας υγείας στις σχολικές κοινότητες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.