Φουζάριο: Ο μύκητας που μπορεί να απειλήσει τα κηπευτικά σας

Γράφει η επιστημονική ομάδα της AgriS*

Τι είναι το Φουζάριο;

Το φουζάριο είναι ένας από τους σημαντικότερους, παθογόνους μύκητες εδάφους,  ο οποίος προσβάλει τις ρίζες των φυτών, εισχωρώντας μέσα στα αγγεία τους.

Τι ζημιά προκαλεί το φουζάριο στα φυτά;

Το φουζάριο από τη στιγμή που θα εισχωρήσει στα αγγεία των φυτών αρχίζει να πολλαπλασιάζεται. Όσο περισσότερο πληθαίνουν τα κύτταρα του φουζαρίου, τόσο δυσκολεύεται η μεταφορά του νερού και  των χυμών μέσα στο φυτό, με αποτέλεσμα τα φύλλα να μην ενυδατώνονται αρκετά.

Οι συνέπειες της προσβολής φαίνονται, όταν τα φύλλα έχουν μεγάλη ανάγκη από νερό, π.χ. το μεσημέρι μιας ζεστής μέρας, που η ανάγκη διαπνοής  των φύλλων είναι πολύ μεγάλη. Στην περίπτωση αυτή, εάν  τα αγγεία είναι μερικώς φραγμένα, τα φύλλα  αναγκάζονται  να συστραφούν, αφού δεν μπορούν να εφοδιαστούν με αρκετό νερό. Τα φύλλα, ωστόσο, επανέρχονται το απόγευμα, μετά την ζέστη του μεσημεριού, καθώς η ανάγκη  διαπνοής είναι μικρότερη.

Το πρόβλημα θα ενταθεί, όταν τα κύτταρα του φουζαρίου θα έχουν πολλαπλασιαστεί σε τέτοιο βαθμό που τα αγγεία θα έχουν πλήρως φράξει, με αποτέλεσμα η ξήρανση των φύλλων να μοιάζει αναπόφευκτη.

Πατήστε εδώ για να δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να αντιμετωπίσετε το φουζάριο στις καλλιέργειές σας.

 *Επιμέλεια Νίκος Κυπριώτάκης, γεωπόνος ΓΠΑ Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.