Τώρα πλοίο ασφαλείας για τα προϊόντα της Κρήτης

Διασφάλιση μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ 25/02/2021

Προς: Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη Ιωάννη

ΘΕΜΑ: Διασφάλιση ομαλής μεταφοράς των ευπαθών αγροτικών προϊόντων της Κρήτης

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Είστε γνώστης της κατάστασης η οποία διαμορφώνεται κάθε φορά που τα συλλογικά όργανα των ναυτεργατών προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, αναφαίρετο δικαίωμα τους το οποίο δεν θα πρέπει να απεμπολείται μιας και για όλο το προηγούμενο διάστημα συμβάλουν με την εργασία τους στην μεταφορά των επιβατών, των προϊόντων και αποτελούν σημαντικό κρίκο στην ανάπτυξη των ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Από την άλλη πλευρά οι μεταφορές των ευπαθών αγροτικών προϊόντων της Κρήτης διακόπτονται χωρίς την θέληση των παραγωγών και με τεράστιες οικονομικές απώλειες για τους ίδιους με το άκουσμα της εξαγγελίας της απεργίας και μόνο. Θεωρώ υποχρέωση του Υπουργείου που ηγείστε αλλά και εσάς του ιδίου κάτι που απορρέει από τις αρμοδιότητες σας, να πράξετε τα δέοντα και να διασφαλίσετε άμεσα την ανεμπόδιστη μεταφορά των ευπαθών αγροτικών προϊόντων της Κρήτης με την δρομολόγηση πλοίων, λαμβάνοντας υπόψη σας τον σχεδιασμό που σας έχουν επικοινωνήσει τα θεσμοθετημένα συνδικαλιστικά όργανα των αγροτών της Κρήτης.

Το νομικό πλαίσιο που υπάρχει (νόμος 4256/2014) για την δρομολόγηση ‘’πλοίου ασφαλείας’’ σε περιπτώσεις διακοπής των δρομολογίων των πλοίων είναι ένα εργαλείο στα χέρια σας, που έχετε το δικαίωμα να ενεργοποιήσετε προκειμένου να διασφαλιστεί η μεταφορά των αγροτικών ευπαθών προϊόντων, πριν είναι αργά για τους παραγωγούς και τους εμπλεκόμενους στην τροφοδοσία της διατροφικής αλυσίδας της χώρας. Κατά καιρούς και σε προηγούμενες περιπτώσεις διακοπής των δρομολογίων, έχουν εφαρμοστεί διάφορες τακτικές οι οποίες είχαν αρνητικό αντίκτυπο για την εικόνα της χώρας μας, δεν απέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τον κλάδο των αγροτών και εφαρμόστηκαν πολύ αργά και με δεδομένη την διαταραχή της τροφοδοσίας της διατροφικής αλυσίδας ενώ επέφεραν βαρύ οικονομικό πλήγμα για τους παραγωγούς της Κρήτης. Θα πρέπει να συνυπολογίσετε ότι η αγορά των αγροτικών προϊόντων είναι ήδη πληγωμένη και δεν χωράει αμφισβήτηση ότι άλλο ένα πλήγμα θα καθηλώσει και θα επηρεάσει αρνητικά και στο μέγιστο βαθμό τους παραγώγους.

Η μη εφαρμογή της ανεμπόδιστης διακίνησης των ευπαθών προϊόντων, έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την πρόσφατη εναρμόνιση της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό κανονισμό και στο μέτρο του μεταφορικού ισοδυνάμου που θεσμοθέτησε το Υπουργείο σας.

Για τις όποιες ενέργειες σας θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι μια πιθανή συγκέντρωση αγροτών στα λιμάνια της Κρήτης, προκειμένου να αντιδράσουν για την παρεμπόδιση της μεταφοράς των προϊόντων τους, θα λειτουργήσει αρνητικά για την εικόνα της χώρας και θα διαταράξει τους κανόνες εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αποφυγή της διασποράς της πανδημίας.

Με εκτίμηση,

Το μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης Πρωτογενή Τομέα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ΠΑΝΤΑΖΗΣ Θ. ΑΡΓΥΡΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.