Τροχογυρίσματα” – Συνέντευξη Babel Trio 1/2/19

Το καλοκαίρι του 2017 το Babel Trio, ένα συγκρότημα με έδρα τη Κρήτη, μας ξεσήκωσε με το εκρηκτικό του άλμπουμ «Roots Electrified». Ένας δίσκος κυρίως ορχηστρικός που μας εξέπληξε με τον ήχο του, αφού δεν είχαμε ξανακούσει κάτι παρόμοιο. Επειδή δε με εκφράζει να βάζω τη μουσική σε κουτάκια, θα περιγράψω αυτό που λένε οι ίδιοι ότι παίζουν, που ονομάζεται «Cretal», δηλαδή Κρητικό Μέταλ και είναι ακριβώς αυτό που τους χαρακτηρίζει. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που ο Δημήτρης Σιδερής σχεδίασε και κατασκεύασε το πρώτο ηλεκτρικό λαούτο στην ιστορία. Ένας ήχος απόκοσμος, παραμορφωμένος που προφανώς οραματίστηκε όταν μπήκε στη διαδικασία να πειραματιστεί, και αυτό το πείραμα πέτυχε.

Ο Δημήτρης Σιδερής (ηλεκτρικό λαούτο) κατάγεται από τη Κρήτη, ο Τρικαλέρο (ντραμς) από τα Τρίκαλα και ο Μιχάλης Αυλωνίτης (ηλεκτρικό μπασο) από την Κέρκυρα.
Τρεις άνθρωποι από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και κατά συνέπεια με διαφορετικές μουσικές επιρροές, ένωσαν τις μουσικές τους ανησυχίες μέσα από το Babel Trio. Όποιος τους έχει δει live σίγουρα τους γνωρίζει καλύτερα και αναζητεί πάντα την επόμενη, εκρηκτική τους εμφάνιση.

Πριν από περίπου ένα χρόνο που τους κάλεσα τη πρώτη φορά για συνέντευξη ήταν για μένα τρεις άγνωστοι. Σήμερα, μετά από την τρίτη τους περιοδεία στην Ελλάδα και μια πετυχημένη εμφάνιση στο Βερολίνο, δεν ισχύει πια αυτό. Γνωρίζοντας τους όλο αυτό το διάστημα (στη Κρήτη οι συναντήσεις είναι μάλλον πιο εύκολες) πρέπει να πω ότι είναι τρεις άνθρωποι με ήθος και μεγάλη συνέπεια σε αυτό που κάνουν. Δε περιμέναμε τίποτα λιγότερο από το δεύτερο τους άλμπουμ «The Island of Cretal». Ο δίσκος αποτελείται από κυρίως τραγουδιστικά κομμάτια και ομολογουμένως, ο στίχος τα απογειώνει. Στίχοι από παραδοσιακά, δημοτικά τραγούδια από την Ικαρία, την Κρήτη, την Μικρά Ασία και μελοποίηση αποσπάσματος από το «Ο Λάμπρος» του Διονύσιου Σολωμού.

Η κοινή τους ιστορία ξεκινάει πριν 7 χρόνια σε ένα καφενείο στο Ρέθυμνο, όπου τζαμάρανε για πρώτη φορά ο Δημήτρης Σιδερής με τον Τρικαλέρο (Γιώργος Ζαμπακάς) και αργότερα προστέθηκε και το τρίτο μέλος, ο Μιχάλης Αυλωνίτης. Η μουσική τους βασίζεται σε παραδοσιακές μελωδίες και σκοπούς από διάφορους τόπους της Ελλάδας, πάνω στους οποίους χτίζουν τις δικές τους δυναμικές και σύγχρονες συνθέσεις. Ενώνουν το χθες με το σήμερα έχοντας πολιτική άποψη μέσα από τους στίχους που επιλέγουν.

Μιλώντας μαζί τους ανακαλύπτω, ότι τα κομμάτια τους βγαίνουν αυθόρμητα και περισσότερο με το συναίσθημα παρά με την λογική. Στον πρώτο τους δίσκο μας δίνουν απλόχερα την πληροφορία της μουσικής που παίζουν και στον δεύτερο ανεβάζουν περισσότερο τη δυναμική επιλέγοντας το τραγούδι. Το Babel Trio ήρθε για να μείνει και έχει ήδη έτοιμα νέα τραγούδια που ανυπομονούμε να απολαύσουμε.

Μετά και από τη δεύτερη συνέντευξη μαζί τους έχω αποδεχτεί πια, ότι είναι αδύνατον να έχουμε μια κουβέντα σε φυσιολογικά πλαίσια (κυρίως γιατί γελάμε πολύ και ξεχνάμε τα μικρόφωνα) αλλά αυτό επιβεβαιώνει και τον αυθορμητισμό τους.

https://www.facebook.com/BabelTrio/

https://www.babeltrio.com

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη (και τα τραγούδια του «Island of Cretal» στο ηχητικό που ακολουθεί:


Δείτε το βίντεο κλιπ για το τραγούδι «Ξένος»:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.