Το «κόλπο» στη διατροφή που… δεν σε αφήνει να γεράσεις!

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Nature Aging.

Η μείωση των θερμίδων μπορεί να είναι η καλύτερη λύση για να επιβραδύνετε τον ρυθμό γήρανσης του οργανισμού σας, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με  υγιείς εθελοντές διαπίστωσαν πως αν μειωθούν αρκετά οι ημερήσιες θερμίδες, ελαττώνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου σχεδόν όσο με τη διακοπή του καπνίσματος!

Έως τώρα ήταν καλά τεκμηριωμένο πως η μείωση των θερμίδων μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με περιττά κιλά, να αποκτήσουν φυσιολογικό σωματικό βάρος. Η παρούσα μελέτη όμως είναι η πρώτη μακροχρόνια έρευνα για τη μείωση των θερμίδων σε υγιή άτομα χωρίς πρόβλημα βάρους.

Τα ευρήματά της υποστηρίζουν εκείνα προγενέστερων ερευνών σε τρωκτικά. Οι μελέτες εκείνες είχαν δείξει ότι ο θερμιδικός περιορισμός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για καλή υγεία και μακροζωία.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Nature Aging. Όπως γράφουν οι ερευνητές, ενέταξαν σε αυτήν 220 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 26 έως 45 ετών. Κανένας τους δεν ήταν παχύσαρκος.

Οι επιστήμονες χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες. Από τη μία ζήτησαν να μειώσει τις ημερήσιες θερμίδες της κατά 25% για δύο χρόνια. Από την άλλη να συνεχίσει την συνηθισμένη της διατροφή.

Η μείωση των θερμίδων της πρώτης ομάδας έγινε με τρόπο που δεν τους στερούσε σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Οι επιστήμονες υπέβαλλαν τους εθελοντές σε αναλύσεις αίματος και DNA, 12 και 24 μήνες μετά την έναρξη της μελέτης. Στόχος ήταν να εξακριβώσουν εάν η μείωση των θερμίδων επηρέαζε τον ρυθμό γήρανσης, με βάση ορισμένους δείκτες του DNA.

Τα ευρήματα

Οι εθελοντές άρχισαν τη νέα διατροφή τρώγοντας επί 27 ημέρες μικρότερες μερίδες φαγητού, τις οποίες τους παρείχαν οι ερευνητές. Ύστερα συνέχισαν μόνοι τους τη διατροφή τους.

Η απώλεια βάρους στην ομάδα της μείωσης των θερμίδων ήταν 15% του αρχικού, κατά μέσον όρο. Ωστόσο δεν κατόρθωσαν όλοι οι συμμετέχοντες να επιτύχουν την  μείωση των θερμίδων τους κατά 25%.

Οι αναλύσεις όλης της ομάδας, όμως, έδειξαν ότι επιβραδύνθηκε ο ρυθμός γήρανσης του οργανισμού τους κατά 2-3%. Το μεγαλύτερο όφελος αποκόμισαν οι εθελοντές που μείωσαν τις θερμίδες τους κατά περισσότερο από 10%.

Η επιβράδυνση της γήρανσης κατά 2-3% σημαίνει 10-15% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με προγενέστερες έρευνες. Το όφελος αυτό αποκομίζουν και οι καπνιστές, όταν κόβουν οριστικά το κάπνισμα, λένε οι ερευνητές.

«Η μείωση των θερμίδων πιθανώς δεν είναι κατάλληλη για όλους. Ωστόσο τα ευρήματά μας είναι σημαντικά, διότι δείχνουν ότι είναι εφικτή η επιβράδυνση της γήρανσης του ανθρώπου», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Calen Ryan, από το Κέντρο Γήρανσης του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη.

Οι ερευνητές συνεχίζουν τη μελέτη τους, για να εξακριβώσουν εάν οι εθελοντές θα ζήσουν περισσότερα και πιο υγιή χρόνια, όπως υποδηλώνουν οι αναλύσεις τους.

Πηγή: iatropedia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.