“Τουρισμός για Όλους”: Πότε ανοίγει το πρόγραμμα

Κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στη Βουλή, η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη είχε ξεκαθαρίσει ότι το υπουργείο εργάζεται ώστε το πρόγραμμα να καταστεί πιο αποτελεσματικό

Τον Οκτώβριο αναμένεται να ανοίξει το πρόγραμμα “Τουρισμός για όλους” με βάση όσα ανέφερε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως σημείωσε, το πρόγραμμα, που “τρέχει” το υπουργείο θα έχει ετήσια διάρκεια, μέχρι τον Οκτώβριο του 2024. “Έχει στόχο να αναδείξει και προορισμούς και τις άλλες εποχές του χρόνου, ενισχύοντας την προσπάθεια για διεύρυνση της σεζόν” ανέφερε σημειώνοντας ότι έχει διαφορές με τον πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στη Βουλή, η υπουργός είχε ξεκαθαρίσει ότι το υπουργείο εργάζεται ώστε το πρόγραμμα να καταστεί πιο αποτελεσματικό. Με βάση, δε, πληροφορίες, η απορροφητικότητα δεν είναι η αναμένόμενη για το πρόγραμμα, με αρκετά κονδύλια αδιάθετα, λόγω και της δομής κριτηρίων, διαδικασιών και συμμετοχής ή καλύτερα μη συμμετοχής επιχειρήσεων και γιαυτό η νέα ηγεσόια σπεύδει να θεραπεύσει τα προβλήματα.

Σύμφωνα, έτσι, με πληροφορίες, η νέα ηγεσία επιδιώκει να εξυπηρετήσει ένα διττό στόχο. Αφενός να στηρίξει με συμπεριληπτικό τρόπο, το δυνατόν, περισσότερες επιχειρήσεις και προορισμούς, αλλά και να διευρύνει την “περιμετρο” ωφέλειας με αύξηση των χορηγούμενων ποσών και διεύρυνση των ομάδων αναφοράς με εστίαση σε ευάλωτους κτλ. Παράλληλα, εργάζεται για την βελτιστοποίηση των διαδικασιών, σημείο όπου έχουν καταγραφεί σημαντικά παράπονα.

Ουσιαστικά η κίνηση αυτή, που έχει και παράλληλη στόχευση να στηρίξει και τις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές, εντάσσεται σε μια νέα πορεία πολιτικής του Υπουργείου, που έχει ως πρόταγμα την αειφορία και την βιωσιμότητα.

Άλλωστε, η με βιώσιμο τρόπο αύξηση της συνεισφοράς του ελληνικού τουρισμού στην εθνική οικονομία, η αδήριτη ανάγκη για αλλαγή του τουριστικού μοντέλου στην κατεύθυνση της αειφορίας είναι οι τρεις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού.

“Κεντρικός στόχος για την επόμενη δεκαετία είναι ισχυρός, ανταγωνιστικός, βιώσιμος τουρισμός, που σημαίνει ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία, εισόδημα, θέσεις εργασίας, κοινωνική συνοχή. Όλα αυτά όμως, πάντα με το μυαλό στο μέτρο που δεν πρέπει να χαθεί. Στις αναγκαίες ισορροπίες που πρέπει να ακολουθούν όλες τις πολιτικές μας. Η βιωσιμότητα και η αειφορία, είναι οι κεντρικές μας προτεραιότητες” ανέφερε στις προγραμματικές δηλώσεις της η Όλγα Κεφαλογιάννη, κάτι που επανέλαβε και στον Αντ1.

Σημείωσε, επίσης, με έμφαση σε σχέση με τη Ρόδο ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει μια έντονη προσπάθεια με φιλοξενίες tour operator, στελεχών του κλάδου, να τονωθεί η φήμη, του “πλέον εμβληματικού προορισμού”.

Τουρισμός για όλους

Σε σχέση, δε, με το πρόγραμμα τουρισμός για όλους, που είναι σε εξέλιξη οι σχετικές επεξεργασίες, υπενθυμίζεται ότι δεν μπορούν να κάνουν αίτηση όσοι έλαβαν Κοινωνικό Τουρισμό 2023, αλλά ούτε και όσοι δεν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Το πρόγραμμα αφορά 200.000 πολίτες με εισοδηματικά κριτήρια που φτάνουν μέχρι τα 31.000 ευρώ και συγκεκριμένα:

 • Ατομικό εισόδημα έως 16.000 ευρώ
 • Οικογενειακό εισόδημα 28.000 ευρώ
 • Έγγαμοι με 1 παιδί: Έως 29.500 ευρώ
 • Έγγαμοι με 2 παιδιά: Έως 31.000 ευρώ

Στα “σκαριά” αλλαγές

Πάντως, με βάση πληροφορίες, εξετάζονται αλλαγλές, όπως π.χ. η αύξηση του voucher από τα 150 στα 200 ευρώ, αλλά και ανάλογη προσαρμογή προς τα πάνω για τα ΑΜΕΑ, ή άλλες ομάδες. Τώρα το voucher είναι στα 200 ευρώ και εξετάζεται να διπλασιαστεί και να φτάσει στα 400 ευρώ.

Επίσης, αλλαγές αναμένονται και στα εισοδηματικά κριτήρια, με στόχο να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Παράλληλα, φέτος αναμένεται να εισαχθούν και κοινωνικά κριτήρια, προκειμένου να έχουν προτεραιότητα μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνες κ.ά.

Παρόλα αυτά, προς το παρόν δεν έχει γίνει επίσημα γνωστό. Όλα θα αποσαφηνιστούν όταν γίνει η επίσημη ανακοίνωση για την έναρξη του προγράμματος.

Η διαδικασία

Όπως κάθε χρόνο, αναμένεται η διαδικασία των αιτήσεων να γίνεται ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ των αιτούντων, δηλαδή κλιμακωτά. Ακολουθεί σχετική κλήρωση και στη συνέχεια οι δικαιούχοι λαμβάνουν SMS με τα voucher.

Πώς γίνεται η αίτηση στην ειδική πλατφόρμα;

 • Συνδέεστε με τους προσωπικούς σας κωδικούς taxisnet.
 • Συμπληρώνετε τα στοιχεία της διεύθυνσής σας.
 • Συμπληρώνετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας.
 • Αν ο δικαιούχος έχει πιστοποιητικό αναπηρίας εν ισχύ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, τότε πρέπει να επισυναφθεί το πιστοποιητικό.
 • Αν ο δικαιούχος χρήζει βοηθείας θα πρέπει να επιλέξετε ΝΑΙ στο αντίστοιχο πεδίο και να συμπληρώσετε το όνομα και τον ΑΜΚΑ του συνοδού.
 • Καταχωρίζετε τα στοιχεία των ωφελούμενων μελών.
 • Με την ολοκλήρωση συμπλήρωσης όλων των πεδίων επιλέγετε ΣΥΝΕΧΕΙΑ.
 • Εφόσον συμφωνείτε με την προεπισκόπηση της αίτησης, επιλέγετε ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ.
 • Ακολουθεί μήνυμα επιτυχούς υποβολής της αίτησης με το σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου, ενώ σας δίνεται η δυνατότητα να εκτυπώσετε ή να αποθηκεύσετε την υποβληθείσα αίτηση για το αρχείο σας.
 • Σε περίπτωση που δεν πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια θα λάβετε το σχετικό μήνυμα απόρριψης της αίτησης με την ακριβή αιτιολόγηση.

Μετά την κλήρωση

Εφόσον λάβετε την ενημέρωση μέσω email και SMS ότι η κάρτα σας είναι έτοιμη, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να μπορέσετε να τη δείτε μέσα στην πλατφόρμα της Viva Wallet.

Αν δεν έχετε λογαριασμό Viva Wallet:

 • Επιλέξτε στο email που λάβατε το σύνδεσμο «Ενεργοποίησε το Τουρισμός για όλους Pass σου»
 • Δημιουργήστε τον κωδικό πρόσβασης σας ο οποίος θα πρέπει να αποτελείται από 5 έως 16 χαρακτήρες, να περιέχει τουλάχιστον ένα ψηφίο (1-9) και έναν ειδικό χαρακτήρα (π.χ. !@#!$)
 • Καταχωρήστε ξανά τον κωδικό πρόσβασης για επιβεβαίωση
 • Καταχωρήστε τον κωδικό που λάβατε μέσω SMS στο κινητό σας τηλέφωνο και επιλέξτε Επιβεβαίωση

Αν έχετε λογαριασμό Viva Wallet:

 • Επιλέξτε στο email που λάβατε το σύνδεσμο «Δες το Τουρισμός για όλους Pass σου»
 • Πραγματοποιήστε είσοδο με το κινητό σας τηλέφωνο και το password σας
 • Επιλέξτε την ένδειξη Tourismos For All Pass

ΣΥΡΙΖΑ: “Πότε επιτέλους θα βγει το Τουρισμός για Όλους;”

Βολές, πάντως, για τη μη έναρξη του προγράμματος για τη νέα χρονιά έχει εξαπολύσει ο ΣΥΡΙΖΑ. “Τελευταία μέρα του Ιουλίου και ενώ ο κόσμος του Τουρισμού εκφράζει ανησυχία για την τουριστική κίνηση, καθώς δεν είναι η προσδοκώμενη, το Υπουργείο Τουρισμού ακόμη να βγάλει το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους!” είχε αναφέρει τη Δευτέρα η Κατερίνα Νοτοπούλου βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης.

Τόνισε, δε, ότι “καμία επίσημη ανακοίνωση που να αναφέρει το πότε ακριβώς θα ανοίξει η πλατφόρμα και φυσικά άγνωστο το ΑΝ και ΠΟΤΕ θα μπορέσουν οι πολίτες να το εκμεταλλευτούν.

Μετά την αποτυχία του προηγούμενου προγράμματος, η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει να αγνοεί την ανάγκη και το δικαίωμα των πολιτών να ταξιδέψουν.

Επιμένουμε σε ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού «Τουρισμός για όλους» προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα σε διακοπές για τους συμπολίτες μας.

Επιπλέον, προτείνουμε να προβλεφθούν άμεσα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης της Ρόδου κατά το πρότυπο του Evia Pass.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.