Τοπική Αυτοδιοίκηση 2024 – 2028 | Ενημέρωση αιρετών

Στ. Αρναουτάκης: Είναι αναγκαία  η πραγματική αποκέντρωση με αρμοδιότητες και πόρους

Διήμερο ενημέρωσης που διοργάνωσε στην Κρήτη η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ

Παρουσία σύσσωμης σχεδόν της νέας δημοτικής αρχής Ιεράπετρας διεξάγεται από χθες Δευτέρα, η διημερίδα από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας στο Ηράκλειο με σκοπό την ενημέρωση τόσο των νέων όσο και των παλαιότερων αιρετών για τις αλλαγές που έρχονται στην τοπική αυτοδιοίκηση και γενικότερα για το πλαίσιο στο οποίο θα κυλήσει η επόμενη πενταετία.

Στ. Αρναουτάκης: Είναι αναγκαία  η πραγματική αποκέντρωση με αρμοδιότητες και πόρους

Στην Περιφερειακή ανάπτυξη, στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων και πόρων από την κεντρική διοίκηση για πραγματική αποκέντρωση αλλά και στην ενότητα και καλή συνεργασία των αυτοδιοικητικών δυνάμεων στον αναπτυξιακό και διεκδικητικό τους ρόλο, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στην διημερίδα που οργάνωσε η ΚΕΔΕ  στο Ηράκλειο ξενοδοχείο “aquila atlantis” για την ενημέρωση των νέων Δημάρχων.

Ο κ. Αρναουτάκης, παρόντων του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη, των προεδρείων ΚΕΔΕ, ΠΕΔ, Δημάρχων, στελεχών Αυτοδιοίκησης, της ΕΕΤΑΑ, του Υπουργείου Εσωτερικών, είπε πως, μόνο η συνεργασία η ουσιαστική συνένωση δυνάμεων και η πραγματική αποκέντρωση με αρμοδιότητες, πόρους, προσωπικό, είναι στοιχεία που μπορούν να εγγυηθούν την αποτελεσματικότητα του θεσμού που υπηρετούμε.

Παράλληλα ο κ. Αρναουτάκης μίλησε για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, για την ανασύσταση των δομών για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία για την Κρήτη του 2030, μία πορεία- όπως είπε- που θα επιβεβαιώσει πως η επένδυση στις Περιφέρειες και στους Δήμους αποτελεί τη μόνη σταθερή επένδυση για το μέλλον.

Ο Περιφερειάρχης ταυτόχρονα, απηύθυνε ανοιχτό διαρκές κάλεσμα συνεργασίας προς όλους λέγοντας: “Τα επόμενα χρόνια μέσα από το νέο ΕΣΠΑ, αλλά και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα, θα κατευθυνθούν στην Κρήτη πόροι ικανοί να μεταβάλλουν ριζικά τον αναπτυξιακό μας υπόβαθρο. Με ορθή διαχείριση, με όραμα να ολοκληρώσουμε ό,τι ξεκινήσαμε και να βάλουμε  μπροστά έργα που θα μετασχηματίσουν το νησί μας, σας απευθύνω ανοικτό και διαρκές κάλεσμα συνεργασίας. Μαζί θα παρεμβαίνουμε δυναμικά εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις για να έχει η Κρήτη δυνατή φωνή. Με διεκδίκηση πόρων και αρμοδιοτήτων, για να αναβαθμιστεί συνολικά ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Με αποκέντρωση εξουσιών και κυρίως με διακριτούς ρόλους. Η ενδυνάμωση του ρόλου των Δήμων για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, προϋποθέτει την αναβάθμιση του ρόλου τους και τη διασφάλιση πόρων για επενδύσεις σε τομείς, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ψηφιακή διακυβέρνηση, η βελτίωση και επέκταση των υποδομών μεταφορών, η αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και η προσαρμογή στις συνθήκες της ψηφιακής εποχής και της «έξυπνης ανάπτυξης.”.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας  Λάζαρος Κυρίζογλου ευχαρίστησε τον κ. Αρναουτάκη για την παρουσία του και του δώρισε σε ανατύπωση τον πρώτο κώδικα σύστασης των Δήμων. Ο κ. Αρναουτάκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο, καλωσόρισε θερμά όλους τους συνέδρους στην διημερίδα και ευχήθηκε στους οργανωτές κάθε επιτυχία.

Παύλος Μπαριτάκης: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις

Ο εκλεγμένος Δήμαρχος Βιάννου στη Διημερίδα της ΚΕΔΕ

Με στόχο την ενημέρωση των νέων Δημάρχων, οι οποίοι θα αναλάβουν καθήκοντα και επίσημα από την 1η Ιανουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα Διημερίδα της ΚΕΔΕ, σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ.

«Ήταν μια εκδήλωση στην οποία αναλύθηκαν οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη νέα δημοτική περίοδο 2024 – 2028, αλλά και μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους, τα οποία αναζητούν λύσεις», είπε μεταξύ άλλων ο εκλεγμένος Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης που μετείχε στη Διημερίδα.

Ο κ. Μπαριτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη που υπάρχει για την ουσιαστική εφαρμογή ενός πλαισίου λειτουργίας και στήριξης της Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα Δήμων όπως αυτός της Βιάννου, που έχουν πολλές ιδιαιτερότητες λόγω του μεγέθους και των χαρακτηριστικών τους, αλλά και στην αξιοποίηση κάθε δυνατού αναπτυξιακού και χρηματοδοτικού εργαλείου, με στόχο την εξομάλυνση της δύσκολης κατάστασης που βιώνουν. «Είναι ανάγκη να στηριχθούν περισσότερο οι ορεινοί Δήμοι, τόσο με πόρους, όσο και με στελεχιακό δυναμικό», σημείωσε ο εκλεγμένος Δήμαρχος Βιάννου.

Επισήμανε δε την υποχρέωση της Πολιτείας, του κεντρικού Κράτους, να ενσκήψει στα προβλήματα των Δήμων, που αγωνίζονται να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο τους, με αυξημένες ευθύνες και υποχρεώσεις, χωρίς όμως – ως σήμερα- την απαιτούμενη οικονομική ενίσχυση.

«Οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως νέοι Δήμαρχοι, είναι μεγάλες, όπως είναι και οι στόχοι που έχουμε θέσει για τους Δήμους των οποίων τα ηνία θα αναλάβουμε. Για να πετύχουμε όμως το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, απαιτείται σωστός σχεδιασμός, ρεαλιστικοί στόχοι, αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου και οικονομικού πόρου, αλλά και κρατική αρωγή. Ευελπιστώ ότι στο δύσκολο έργο που καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας, θα βρούμε ευήκοα ώτα, όπως δείχνουν τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαριτάκης.

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της εκδήλωσης τέθηκαν μια σειρά από θέματα, ανάμεσα στα οποία ήταν: το σύστημα Διακυβέρνησης, η Καταστατική Θέση Αιρετών, τα Οικονομικά των ΟΤΑ, η Οικονομική Διοίκηση και Διαχείριση, τα Χρηματοδοτικά εργαλεία περιόδου 2023-2029, η Οργάνωση, η λειτουργία και ο ψηφιακός Μετασχηματισμός, καθώς και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κλιματική Αλλαγή και την Πολιτική Προστασία.

O Γιάννης Κουράκης για Οικονομικά και Θεσμικά ζητήματα

Απαιτείται Αύξηση των πόρων (ΚΑΠ), Απόδοσή των Παρακρατηθέντων και Διακριτό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Άμεση προτεραιότητα η Διοικητική Μεταρρύθμιση που θα αφορά τις λειτουργίες που πρέπει να αποκεντρωθούν στους Δήμους με Ανθρώπινους, Οικονομικούς πόρους αλλά και Τεχνικό Εξοπλισμό

Συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και την άσκηση των επιτελικών λειτουργιών όπως:

Πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός
Αναπτυξιακός προγραμματισμός
Επιχειρησιακός Σχεδιασμός
Ψηφιοποίηση των Υπηρεσιών όλων των Δήμων

Ο Γιάννης Κουράκης τελειώνοντας την τοποθέτηση του αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τονίζοντας ότι αποτελεί ισχυρό πυλώνα της Δημοκρατίας.

Καλωσόρισε του συμμετέχοντες και ευχήθηκε δημιουργική θητεία στις νέες Τοπικές Αρχές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.