Τεράστιο πρόβλημα από τους δασικούς χάρτες, αγροτικός ο νομός Λασιθίου

Σε ισχυρό πονοκέφαλο, όπως φαίνεται, εξελίσσεται για πλήθος πολιτών, η υπόθεση της υπεράσπισης των περιουσιών τους, από τον χαρακτηρισμό τους ως δασικών, σύμφωνα με το Δασικό Χάρτη, που αναρτήθηκε στις 29 Ιανουαρίου και επί του οποίου, οι ιδιοκτήτες γης, που θα διαπιστώσουν ιδιόκτητες εκτάσεις χαρακτηρισμένες ως δασικές και διαφωνούν ως προς το χαρακτηρισμό, μπορούν να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους, από 12 Φεβρουαρίου και για τις 105 επόμενες ημέρες, που λήγει η ασφυκτική προθεσμία που τέθηκε από πλευράς του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Λαμβάνοντας τα μηνύματα αιρετών εκπροσώπων και της έντονης δυσφορίας της τοπικής κοινωνίας του Νομού Λασιθίου, όπου το 75 με 80% της έκτασης του οποίου έχει χαρακτηριστεί δασική, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ενεργοποιήθηκε, σε μια προσπάθεια να αναζητηθεί μια διαδικασία απλούστευσης των διαδικασιών, που θα διευκολύνει το Λασιθιώτη να υπερασπιστεί την περιουσία του, χωρίς να χαθεί σε μια δαιδαλώδη γραφειοκρατική διαδικασία.

Όπως δήλωσε, με την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών έχουν ανακύψει τεράστια προβλήματα για τους δήμους, επιχειρήσεις αλλά και των πολιτών.

Ενδεχομένως, το υπουργείο διαπιστώνοντας το μέγεθος του προβλήματος και την ταλαιπωρία που συνεπάγεται η υπόθεση αυτή για τους πολίτες, αλλά και τις ασφυκτικές προθεσμίες που έχουν τεθεί, χωρίς τη δυνατότητα μεγάλων, περαιτέρω αναβολών για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, θα πρέπει να βρει τρόπους απλούστευσης, δεδομένου μάλιστα ότι οι Δασικές Υπηρεσίες είναι δραματικά υποστελεχωμένες. Όλο αυτό θα πρέπει να γίνει με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, ώστε με απλοποίηση των διαδικασιών, να μπορέσει να εξυπηρετηθεί ο κόσμος, τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης.

Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει ως προς την εθνική ανάγκη να ολοκληρωθεί, επιτέλους, το Εθνικό Κτηματολόγιο, κομμάτι του οποίου αποτελεί το Δασολόγιο, τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης. Στο θέμα, όπως είπε, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος δεσμεύτηκε ότι θα επανέλθει, ενώ υπάρχουν ενόψει δυο κομβικές για το θέμα ημερομηνίες. Στις 26 Φεβρουαρίου που ολοκληρώνεται πανελλαδικά η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών και την 5η Μαρτίου, οπότε έχει προγραμματιστεί η μάχη στο ΣτΕ, μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης και της κύρωσης των νέων αναθεωρημένων δασικών χαρτών.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο θα εκδικαστεί η αίτηση ακυρώσεως του ΓΕΩΤΕΕ, της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων του Δημοσίου (ΠΕΔΔΥ) και των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων κατά της  Υπουργικής Απόφασης για την αναμόρφωση των Δασικών Χαρτών. Oι οικολογικές οργανώσεις που έχουν προσφύγει  στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είναι:  η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, η Καλλιστώ, η Greenpeace και το WWF Ελλάς.

Στη βασική επιχειρηματολογία των δασολόγων και των  περιβαλλοντικών οργανώσεων, αναφέρεται, ότι η Υ.Α. οδηγεί σε μαζικούς αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων και νομιμοποιεί αμφίβολης εγκυρότητας διοικητικές πράξεις που αλλάζουν τον χαρακτήρα των δασικών εκτάσεων. Παράλληλα αναφέρουν ότι οδηγήθηκε σε ακύρωση το έργο της ανάρτησης των δασικών χαρτών που είχε συντελεστεί μέχρι σήμερα.

Κατά την εκδίκαση της συνταγματικότητας ή μη της Υπουργικής Απόφασης για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών, δίνεται μία παράλληλη μάχη από την πλευρά των ιδιοκτητών. Με δύο από τους θεσμικούς τους φορείς έκφρασης, να έχουν καταθέσει αίτηση υπέρ του κύρους της Υπουργικής Απόφασης του ΥΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη και κατά των κατατεθεισών προσφυγών από δασολόγους και περιβαλλοντικές οργανώσεις,  υποστηρίζοντας ότι τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ,  έδωσε το δικαίωμα στους πολίτες να προσκομίσουν τους νόμιμους ιδιοκτησιακούς τίτλους τους για να ληφθούν υπόψη κατά την αναμόρφωση των δασικών χαρτών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων ΠΟΜΙΔΑ  και η Ενωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων, που προχώρησαν στις σχετικές παρεμβάσεις υποστηρίζουν, ότι το άρθρο 48 του ν. 4685/2020 και η προσβαλλομένη εφαρμοστική απόφασή του, «προβλέπουν το αυτονόητο: Ότι η Διοίκηση εφ’ εξής θα δεσμεύεται από τις προγενέστερες πράξεις της, οι οποίες χορήγησαν νόμιμα δικαιώματα επέμβασης στους ιδιοκτήτες δασικών εκτάσεων και παραχώρησαν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας. Η ρύθμιση αυτή είναι προφανώς αναγκαία για να προστατεύσει αποτελεσματικά και το δικαίωμα της ιδιοκτησίας των πολιτών, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και σημειώνουν ότι  τυχόν ακύρωσή της θα έθετε σε κίνδυνο πάμπολλα νόμιμα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, σε όλη τη χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.