Τα πολλαπλά οφέλη της καλλιέργειας της χαρουπιάς

Ολοκληρώθηκε, την περασμένη Κυριακή, ο νέος θεσμός «Φεστιβάλ Γης – Άνθρωποι και Προϊόντα», ο οποίος συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους της Π.Ε. Χανίων και το Επιμελητήριο Χανίων. Ειδικά για το χαρούπι έγιναν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις. Αναλύθηκε η χρήση του χαρουπιού στην διατροφική αλυσίδα:

* Η γεωπόνος και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς του «ΕΛΓΟ Δήμητρα» κ. Θηρεσία- Τερέζα Τζατζάνη τόνισε πως «το χαρούπι ο κόσμος το έχει συνδυάσει με δύσκολες εποχές της Κρήτης και χρειάστηκε μια γενιά για να ξεπεραστούν οι δυσάρεστες μνήμες για να αξιολογήσουμε και πάλι το προϊόν, την διατροφική του αξία, να δούμε τί μπορεί να προσφέρει στον κόσμο και να ξαναμπεί στη διατροφή του ανθρώπου. Η χαρουπιά είναι εύκολη στην καλλιέργεια προσαρμοσμένη στις ακραίες συνθήκες που ζούμε, ένα εξαιρετικό φυτό δασικό, καλλωπιστικό και καρποφόρο που μπορούμε να το καλλιεργήσουμε με μικρές εισροές σε λιπάσματα, άρδευση και σχεδόν καθόλου ψεκασμούς απολαμβάνοντας τα προϊόντα του», τόνισε η κ. Τζατζάνη.

* Από τη μεριά του ο κ. Γιάννης Κασαπάκης γεωπόνος εξήγησε ότι «η διατροφή αλλάζει, πρέπει για το καλό της υγείας να πάμε σε προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες με φυσικά σάκχαρα. Το χαρούπι έχει να προσφέρει και διατροφικές ίνες και είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που αποδίδει σιγά-σιγά τα σάκχαρα στον οργανισμό βοηθώντας τον να κρατήσει σταθερό το γλυκαιμικό δείχτη. Αυτό το έχουν καταλάβει οι καταναλωτές ειδικά αυτοί που ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή και το έχουν εντάξει στη διατροφή τους».

* Για την καλλιέργεια της χαρουπιάς ο κ. Κασαπάκης ανέφερε πως «το νέο δέντρο αργεί να αποδώσει αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει στην Κρήτη σημαντικό παραγωγικό δυναμικό από παλιά δέντρα. Τα δέντρα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν, να αναπτυχθούν γιατί έχουν ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό και για την Κρήτη με τις ξηροθερμικές συνθήκες, που ίσως ενταθούν τα επόμενα χρόνια, προσφέρεται ως καλλιέργεια. Επίσης για να πρασινίσουν τα βουνά, καθώς η χαρουπιά είναι ανθεκτική πολύ στις πυρκαγιές σε σύγκριση με τα πεύκα και άλλα δασικά είδη και παράλληλα προστατεύει τα εδάφη από τη διάβρωση».

* Την ανάγκη ανάδειξης της αξίας της χαρουπιάς μέσα από ένα σύγχρονο marketing ανέπτυξε ο κ. Μιχάλης Καθαράκης διευθυντής του «Μεσογειακού Κέντρου Ικανοτήτων Αγροδιατροφής»: «Το marketing απαιτεί μια κεντρική προώθηση, μια συστράτευση και ο δικός μας ο ρόλος, με βάση την αγροδιατροφική κρίση που είναι μπροστά μας, είναι να αναδειχθεί πως πρόκειται για μια “υπερτροφή”. Δεν είναι ότι η παραγωγή μας δεν είναι καλή ή ότι δεν έχουμε καλές πρακτικές. Είναι ότι δεν υπάρχει το σύστημα ώστε τα προϊόντα να πάρουν την πραγματική αξία τους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.