Τα… παράξενα της ανασκαφής στη Χρυσή

Συνεχίζεται το ανασκαφικό έργο στη Χρυσή που, απ’ ότι φαίνεται, φέτος δεν θα είναι ιδιαίτερα… χρυσή η προσφορά της στην οικονομία της Ιεράπετρας. Η οικολογική ζημιά που έχει διαπιστωθεί είναι πολύ σοβαρή. Κρίθηκε λοιπόν αναγκαία η προστασία της, για την οποία υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις, αλλά και συμφέροντα.  Όμως η προστασία της είναι επιβεβλημένη, ώστε να επανέλθει σύντομα ξανά η οικονομική εκμετάλλευσή της.

* Την αρχαιολογική έρευνα στη Χρυσή διευθύνει η προϊστάμενη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Χρύσα Σοφιανού και μας ενημερώνει για τα… παράξενα της ανασκαφής: «Ένας γλάρος έκανε τη φωλιά του μέσα στο αρχαίο αγγείο! Αφήνει την επώαση στον ήλιο, αλλά στέκεται δίπλα και φυλάει τα αυγά. Δεν μας αφήνει να πλησιάσουμε! Αναγκαστικά περιμένουμε!».

* Το άλλο παράξενο αφορά το κουφάρι ενός λαγού που βρέθηκε 10 μέτρα μακριά από την ανασκαφή:

«Μετρήθηκαν 14 κουφάρια εδώ γύρω και δεν ξέρουμε τί γίνεται σε όλο το νησί. Ποιός ο λόγος που πεθαίνουν; Ασθένειες από τα κατσίκια που έφεραν κάποιοι στο νησί; Έλλειψη νερού ή υφάλμυρο λόγω υπεράντλησης; Βλέπω το αποτέλεσμα και γι’ αυτό εξοργίζομαι», ήταν τα προβληματισμένα σχόλια της κ. Σοφιανού.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.