Συνεργασία μαθητών από χώρες της Ευρώπης στην Ιεράπετρα για την αναβάθμιση των υδάτων, της χλωρίδας και της πανίδας

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+229 συμπράξεις μεταξύ σχολείων, με τίτλο “RIVERS” με κωδικό 2020-1-IT02-KA229-079075_5  πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας φιλοξενία μαθητών/τριών και καθηγητών/τριών το χρονικό διάστημα 22 – 28 Ιουνίου 2022 με συμμετέχοντες χώρες: Ιταλία (Σικελία), Ισπανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ελλάδα.

Το έργο είναι μια έρευνα που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο της οδηγίας -πλαισίου για τα ύδατα της ΕΕ, λαμβάνοντας δεδομένα επί τόπου  χαρτογραφώντας και χρησιμοποιώντας τα μοντέλα GIS (Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (Geographic Information Systems), αξιοποιώντας τις δυνατότητες των σύγχρονων εφαρμογών συστημάτων χαρτογραφίας και λογισμικών GIS.

Το έργο προσανατολίζει  τα σχολεία εκπαιδεύοντας μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς  να μεταφέρουν την εκπαιδευτική τους εμπειρία σε πραγματικά προβλήματα των περιοχών μας, μέσω επιτόπιας δραστηριότητας και θέτοντάς τους μπροστά στην πραγματικότητα των γεγονότων μετά από δραστηριότητες επίλυσης προβλημάτων. Το μοντέλο GIS  χρησιμοποιείται  για ανάλυση της χλωρίδας και της πανίδας και της ταυτότητας των ποταμών μας. Τελικό προϊόν μας θα είναι  η διαμόρφωση ενός φακέλου για τον σχεδιασμό μιας βιώσιμης πολιτικής σύμφωνα με την Ατζέντα 2030.

Οι μαθητές/τριες  με δημιουργικότητα και κριτική σκέψη συνεργάστηκαν σε πολυπολιτισμικές ομάδες και  αξιοποίησαν τα αποτελέσματα των εργαστηρίων μέσω του GIS αναφορικά με την ταυτότητα των υδάτινων πόρων, χλωρίδας και πανίδας, συνέθεσαν τις δικά τους πνευματικά προϊόντα αντίστοιχα. Κατάφεραν να αναδείξουν ανθρωπιστικές, δημοκρατικές και ευρωπαϊκές αξίες, όπως η ανεκτικότητα, ο σεβασμός και η αποδοχή.

Οι εργασίες της εβδομάδας αυτής με τίτλο «Fauna», έδωσαν την δυνατότητα σε όλους τους συμμετέχοντες, να παρακολουθήσουν εργαστήρια, να παρουσιάσουν και τα δικά τους προϊόντα σχετικά με την χαρτογράφηση της πανίδας της περιοχής τους. Έλαβαν μέρος σε θεατρικά δρώμενα, κατασκευές και ψηφιακά παιχνίδια, επίσης  συμμετείχαν σε επίσκεψη στο ΚΠΕ Ιεράπετρας όπου έγινε παρουσίαση της πανίδας και των δράσεων του. Η εξ αποστάσεως συνάντηση μας με τον κο Μιχαήλ Δρετάκη  βιολόγο – ορνιθολόγο, ερευνητή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη μεγάλη ποικιλία και ιδιαιτερότητα των οικοσυστημάτων της Κρήτης και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και την ανάγκη για την προστασία των οικοσυστημάτων αλλά και των ειδών.

Η επιτόπια έρευνα στην περιοχή μας έδωσε αφορμή να αναλυθούν πολλά χαρακτηριστικά όπως η πεζοπορία στο Φαράγγι του Ρίχτη αποτέλεσε σημείο χαρτογράφησης της πλούσιας βλάστησης (κυρίως πλατάνια, άγρια ​​μούρα, τοπικά λουλούδια και βότανα) και της ζωής των ζώων (κυρίως τοπικά είδη πεταλούδων, μικρά ερπετά, πουλιά και μικρά θηλαστικά). Επίσης οι παλιές πέτρινες γέφυρες και νερόμυλοι(οικονομικά και πολιτιστικά στοιχεία) αποτέλεσαν ιδιαίτερο υλικό για τον σχεδιασμό μας. Αντίστοιχα στοιχεία συλλέχθηκαν και με την επίσκεψη μας  στον Καταρράκτη του Μυλωνά και στο Φράγμα των Μπραμιανών.

Πέραν αυτών, άνθρωποι από έξι χώρες είχαν την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για το τόπο διαμονής του καθενός, τον πολιτισμό, το σχολείο και το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας του. Οι επισκέπτες  ξεναγήθηκαν στο σχολείο μας,  στην πόλη της Ιεράπετρας και σε χώρους  αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος σε ακτές και παραλίες όπου κολύμπησαν, σε παραδοσιακά χωριά.

Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Ηράκλειο στον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και τέλος το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου.

Η πρόσκληση του κου Άρη Παυλάκη, Διευθυντή του “Robinson Club” πρόσφερε στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς σε όλη την Erasmus ομάδα. Τέλος πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή απονομής των πιστοποιητικών συμμετοχής & europass  με παραδοσιακούς χορούς όλων των χωρών.

Στους φιλοξενούμενους προσφέρθηκε μπουφέ με παραδοσιακά εδέσματα και φαγητά όπου έφτιαξαν με μεράκι οι γονείς. Αναχώρησαν για την πατρίδα τους με τις καλύτερες αναμνήσεις, η επόμενη συνάντηση μας θα είναι στην Ισπανία.

Η υλοποίηση του προγράμματος συμβάλλει τα μέγιστα στην εξωστρέφεια του σχολείου καθώς και στην βελτίωση των σχέσεων και τη συνεργασία μεταξύ των μελών της σχολικής μονάδας εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων και της τοπικής κοινωνίας μας.

Θερμές ευχαριστίες στις οικογένειες των μαθητών/τριών του σχολείου, που φιλοξένησαν  μαθητές/τριες των άλλων χωρών, για την συμπαράσταση και την υποστήριξη τους όλη  την εβδομάδα, η συμβολή τους ήταν καθοριστική για την επιτυχία της φιλοξενίας μας!

Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων, την Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Ιεράπετρας, τον Δρ.Μιχαήλ Δρετάκη, την Σχολή Χορού Δημήτρη Καπαράκη, την επιχείρηση Λιανικού Εμπορίου Ιεράπετρας «ΣΥΝΚΑ», την κα Αβραμοπούλου Γεωργία(English Istitute}, τον κο Άρη Παυλάκη Δ/ντή του «Robinson Club» Ιεράπετρα, τον Γιώργο Αθανασίου «Πολύτεχνο», τέλος την Express Publishing.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.