Συνάντηση με Μητσοτάκη για άμεσες λύσεις το επόμενο βήμα των αγροτών μετά το συλλαλητήριο

Έλλειψη εργατών και κόστος παραγωγής

Ξανα στους δρόμους οι αγρότες της Κρήτης που επαναφέρουν με δυναμικό τρόπο δύο βασικά τους αιτήματα: Άμεση λύση στην έλλειψη εργατικών χεριών και ενισχύσεις για την αντιμετώπιση του ιδιαίτερα αυξημένου κόστους παραγωγής.

Το ραντεβού των αγροτών δόθηκε για τη 1 σήμερα το μεσημέρι στο αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης” του Ηρακλείου σε ένα παγκρήτιου χαρακτήρα συλλαλητήριο.

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Γιάννης Γαϊτάνης, τόνισε, το θέμα της έλλειψης εργατικών χεριών είναι καθοριστικής σημασίας, ιδίως ενόψει της επικείμενης έναρξης της ελαιοκομικής περιόδου και θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα, με την επίσπευση των διαδικασιών και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας. “Αν χρειάζονται οκτώ μήνες για να έρθουν οι εργάτες, τότε πάει η παραγωγή” είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι χιλιάδες εργατικά χέρια κατευθύνονται στην Ιταλία και στην Ισπανία, όπου οι διαδικασίες για νόμιμη εργασία είναι πιο απλές. Και οι ανάγκες της Κρήτης σε εργατικά χέρια είναι μεγάλες. Μόνο στο Λασίθι, ο κ. Γαϊτάνης εκτίμησε ότι χρειάζονται 3.000 εργάτες και έχουν εγκριθεί μόλις 700 θέσεις.

Την ίδια ώρα, το δυσβάσταχτο πλέον κόστος παραγωγής “δυναμιτίζει” κάθε προσπάθεια καθώς οι τιμές παραγωγού στα προϊόντα δεν ακολουθούν την ίδια πορεία. Ενέργεια, λιπάσματα κ.α. έχουν αυξηθεί κατά 70% με 150%, με αποτέλεσμα οι αγρότες να αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα. Ανάλογα προβλήματα λόγω κόστους παραγωγής και ανάγκες σε εργατικά χέρια έχουν οι αγρότες και στην περιοχή της Μεσαράς, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης. “Η παραγωγή και η εξαγωγική δραστηριότητα έχουν μειωθεί και ο κόσμος είναι απογοητευμένος” πρόσθεσε.

“Είναι θέμα πολιτικής βούλησης να δοθούν λύσεις στα δύο αυτά ζητήματα” επεσήμανε από την πλευρά του ο κ. Γαϊτάνης, σημειώνοντας ότι πλέον οι παραγωγοί προσδοκούν σε παρέμβαση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Μάλιστα, ένα από τα επικρατέστερα σενάρια είναι, κατά τη σημερινή κινητοποίηση, να συγκροτηθεί επιτροπή, η οποία θα ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή των αγροτών και οι ίδιοι οι διαμαρτυρόμενοι είναι εκείνοι, οι οποίοι θα κρίνουν την εξέλιξη της σημερινής κινητοποίησης.

«Διάλογος με Υπουργεία τέλος»

Σε ένα κοινό ψήφισμα που θα απευθύνεται αποκλειστικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατέληξε το αγροτικό συλλαλητήριο που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης έξω από το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης».

Με βασικά αιτήματα τη λύση στις διαδικασίες μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες αλλά και παρεμβάσεις ώστε να μειωθεί το υπέρογκο κόστος παραγωγής η παγκρήτια πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας βρήκε ανταπόκριση κυρίως από αγρότες και παραγωγούς του Λασιθίου αλλά και από πλήθος φορέων και πολιτικών εκπροσώπων που με την παρουσία τους στήριξαν τα αιτήματα που αφορούν πρακτικά τον αγροτικό κλάδο όλης της χώρας.

Τα συμπεράσματα της κινητοποίησης συνοψίστηκαν από το γραμματέα του Συλλόγου Μ. Βιαννιτάκη ο οποίος στην ομιλία με την οποία ολοκληρώθηκε η διαδήλωση έθεσε τρία αιτήματα που θα τεθούν πλέον αποκλειστικά και προσωπικά πλέον στον Κ. Μητσοτάκη με τον οποίο θα ζητηθεί άμεσα μια συνάντηση.

Κεντρικό αίτημα είναι να τεθεί η διατροφική επάρκεια της χώρας ως ένα βασικό ζητούμενο για την κυβέρνηση αφού ήδη παρατηρούνται προβλήματα τόσο στην παραγωγή όσο και στην συγκομιδή αγροτικών προϊόντων εξαιτίας πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών ταυτοποίησης και μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες είναι το δεύτερο αίτημα που καλείται να λύσει άμεσα η κυβέρνηση μετά από μήνες εξαντλητικού διαλόγου, ενώ θα ζητηθεί και στρεμματική οικονομική ενίσχυση για τους αγρότες-παραγωγούς ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται τη φετινή χρονιά.

Με αυτά τα τρία αιτήματα οι αγροτικοί φορείς θα καλέσουν τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ως βασική εκπρόσωπο του κράτους στο νησί, να ζητήσει και να ορίσει μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό στην οποία θα συμμετάσχει μια επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους αγροτικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, η σύνθεση της οποία θα αποφασιστεί από κοινού σε επόμενη φάση.

O διάλογος με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία έχει εξαντληθεί για το θέμα των εργατών γης, τόνισε ο κ. Βιαννιτάκης, υπογραμμίζοντας πως ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να αντιληφθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί όμως τελικά ο πρωθυπουργός είναι αυτός που θα καθορίσει πλέον με τη στάση του όλα τα επόμενα βήματα των αγροτικών φορέων.

Στην σημερινή κινητοποίηση πέρα από την υποστήριξη του κόσμου, κυρίως της περιοχής της Ιεράπετρας, συμμετείχαν και μίλησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Θραψανιώτης και Γιώργος Βαρδάκης, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, η αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη, ο περιφερειακός σύμβουλος αρμόδιος για θέματα πρωτογενούς τομέα Λασιθίου Γιώργος Τσιφετάκης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανώλης Ορφανουδάκης, από το Σύλλογο Αστερουσίων κ. Καρκαβάτσος.

Το παρόν έδωσαν στη συγκέντρωση έδωσαν επίσης αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων της Ιεράπετρας ενώ παραδόθηκαν και ψηφίσματα στήριξης από πλήθος άλλων φορέων οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν σήμερα, Πέμπτη, στο Ηράκλειο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.