Στόχος η ανάδειξη περισσότερων ετικετών ποιοτικού ελαιολάδου της Κρήτης

Την ανάδειξη περισσότερων ετικετών ποιοτικού ελαιολάδου της Κρήτης επιδιώκει να πετύχει ο φετινός, 9ος Παγκρήτιος διαγωνισμός τυποποιημένου ελαιολάδου.

Έτσι, από φέτος ο κανονισμός του Παγκρήτιου διαγωνισμού ελαιόλαδου τροποποιείται για να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερες ετικέτες να διακριθούν. Προβλέπει δηλαδή ότι για κάθε εταιρεία που συμμετέχει ανεξαρτήτως αριθμού δειγμάτων και κατηγορίας, θα μπορεί να απονεμηθεί μέχρι ένα βραβείο.

«Ο διαγωνισμός που αποτελεί «διαβατήριο» για τις εξαγωγές της Κρήτης στη διεθνή αγορά  κύριο στόχο έχει την στήριξη και ανάδειξη του κύριου «πρεσβευτή» του Πρωτογενούς Τομέα της Κρήτης, για την παραγωγή και τις εξαγωγές», τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη.

Διαβατήριο ποιότητας

Ο 9ος διαγωνισμός τυποποιημένου ελαιολάδου 2023 ανακοινώθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι Έλληνες  εκπαιδευμένοι δοκιμαστές από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες οι οποίοι συμμετέχουν σε διαπιστευμένη οργανοληπτική ομάδα. Έχουν εμπειρία στην εφαρμογή της οργανοληπτικής μεθόδου και έχουν συμμετάσχει ως κριτές σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς ελαιόλαδου. Είναι επίσης και διαπιστευμένοι δοκιμαστές από τα πάνελ της Ιταλίας και της Ελβετίας.

Όπως εξήγησε η Διευθύντρια του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου και Συντονίστρια του Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιόλαδου Ελευθερία Γερμανάκη, «η αξιοπιστία του διαγωνισμού, που αποτελεί θεσμό πλέον, είναι τόσο υψηλή που πραγματικά όσοι διακρίνονται στο Παγκρήτιο διαγωνισμό ελαιολάδου, και το λέω αυτό ως διεθνής κριτής, θα διακριθούν σε υψηλές θέσεις και στους διεθνείς διαγωνισμούς. Είναι ένα διαβατήριο ποιότητας».

Οι στόχοι

Στόχοι του επιτυχημένου θεσμού, που οργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη και θα διεξαχθεί από 10 έως 12 Μαρτίου 2023, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης, είναι η ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του κρητικού επώνυμου εξαιρετικού Παρθένου  Ελαιόλαδου, η ενδυνάμωση της εικόνας του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και η βελτίωση της τεχνογνωσίας σε όλα τα στάδια παραγωγής και τυποποίησής του. Επικεφαλής της ομάδας δοκιμαστών θα είναι η καταξιωμένη εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, χημικός και θεμελιώτρια της οργανοληπτικής αξιολόγησης στην Ελλάδα, κ. Έφη Χριστοπούλου.

Ο Σταύρος Τζεδάκης, Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Αγροδιατροφικής υπογράμμισε πως «στόχος μας είναι να αναδείξουμε και να προωθήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Κρητικού ελαιολάδου, τα πλούσια οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, τη διατροφική του αξία. Επίσης δεύτερος στόχος είναι η τυποποίηση του ελαιολάδου, το προϊόν πρέπει να φεύγει από την Κρήτη τυποποιημένο, να μην πωλείται χύμα.  Γιατί το τυποποιημένο προϊόν θα δώσει την υπεραξία που του αναλογεί προς όφελος των παραγωγών, των μεταποιητών, και εντέλει ο καταναλωτής να έχει ένα ποιοτικό προϊόν».

Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου κάθε μορφής, συνεταιριστικές οργανώσεις, παραγωγοί ή ομάδες παραγωγών, που διαθέτουν στην αγορά Κρητικό επώνυμο τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με brand & LOT number, ελαιοκομικής περιόδου 2022-2023  σε ποσότητα τουλάχιστον 1.000 κιλών, σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες: Τυποποιημένο ελαιόλαδο συμβατικής καλλιέργειας. Τυποποιημένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας (με προσκόμιση ανάλογου πιστοποιητικού. Τυποποιημένο ελαιόλαδο με πιστοποίηση ΠΟΠ ή ΠΓΕ (με προσκόμιση ανάλογου πιστοποιητικού από τον Agrocert).

Να σημειωθεί πως ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Μανόλης Καρπαδάκης επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρχει ως «κεντρικός στόχος η αύξηση του τυποποιημένου ελαιολάδου και, αν είναι δυνατόν, να μην εξάγεται καθόλου χύμα ελαιόλαδο από την Κρήτη ώστε η προστιθέμενη αξία του να επιστρέφει σε εμάς και όχι στις άλλες χώρες με την εξαγωγή χύμα προϊόντος»,

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιόλαδου Κρήτης Γιώργος Ανδρεαδάκης σημείωσε πως «θα πρέπει να εκπαιδευτούν περαιτέρω οι παραγωγοί μας πάνω στην ποιότητα του ελαιολάδου, προτείνοντας ο διαγωνισμός να εξελιχθεί σε διεθνή και σε αυτή την κατεύθυνση η Περιφέρεια Κρήτης θα πρέπει να είναι αρωγός.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.