Στα χαρακώματα οι αγρότες – Ετοιμάζουν μπλόκα στις εθνικές οδούς

H εκτίναξη του κόστους παραγωγής, η νέα ΚΑΠ και φυσικά στην ατζέντα βρίσκεται το “καυτό” θέμα των εργατών γης

Σε αγώνα διαρκείας κατέρχονται οι αγρότες μέλη των Συλλόγων Ηρακλείου, Αρχανών και Χανίων από αύριο Τετάρτη 25 Ιανουαρίου με την αρχή να γίνεται από τα Χανιά και τη δημοτική αγορά Χανίων.
Ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται οικονομικά ζητήματα που απασχολούν αγρότες και κτηνοτρόφους όπως όσα προβλέπει η νέα ΚΑΠ, το ιδιαίτερα υψηλό κόστος παραγωγής και φυσικά η δραματική έλλειψη εργατών γης που σε αυτή τη φάση δεν μπαίνει στην ατζέντα, όμως, αποτελεί ένα εξόχως σοβαρό πρόβλημα για τον πρωτογενή τομέα.

Όπως δήλωσε στο Cretalive, ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μανούσος Σταυριανουδάκης ο αγώνας του κλάδου θα είναι ένας αγώνας διαρκείας ενώ τα μέλη της Ομοσπονδίας βρίσκονται σε επικοινωνία με τους Αγροτικούς Συλλόγους Αρχανών και Ηρακλείου για τα περαιτέρω καθώς ετοιμάζονται να στήσουν μπλόκα στις εθνικές οδούς από τις αρχές Φεβρουαρίου.

“Είμαστε απροστάτευτοι από τις κλιμακωτές αυξήσεις σε πρώτες ύλες και ενέργεια. Η νέα ΚΑΠ θα βάλει “ταφόπλακα” στον πρωτογενή τομέα. Δεν μπορούμε να μείνουμε με “σταυρωμένα” τα χέρια”, ξεκαθάρισε ο κ. Σταυριανουδάκης.

Τελεσίγραφο στο Υπουργείο για τους αγρότες γης

Την ίδια ώρα, η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας που πραγματοποιήθηκε χθες για το μείζον θέμα των εργατών γης, αποφάσισε:

“1) Προθεσμία 15 ημερών στην Κυβέρνηση ώστε να διευθετήσει οριστικά τα ζητήματα που σχετίζονται με την μετάκληση εργατών γης ΠΤΧ (Πολιτών Τρίτων Χωρών ). Τα ζητήματα είναι καταγεγραμμένα πριν από ένα χρόνο, έχουν ενημερωθεί το σύνολο των Αρμόδιων ( και Μη ) Υπουργείων όπως και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

2) Μετά την παρέλευση αυτής της ημερομηνίας χωρίς να έχει δοθεί λύσεις, θα προβούμε στα εξής:

α) Χαρακτηρίζεται ανεπιθύμητος για την περιοχή της Ιεράπετρας (και όχι μόνο) ο οποιοσδήποτε ΒΟΥΛΕΥΤΉΣ, ανεξαρτήτως πολιτικής παράταξης γιατί η ευθύνη για αυτή την κατάσταση βαραίνει τους πάντες.

β) Δηλώνουμε την πρόθεση μας για μαζική αποχή από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

γ) Οργανώνουμε κινητοποιήσεις και δράσεις στα πλαίσια των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης.

Αυτά αποφασίστηκαν, κατά πλειοψηφία, και είναι η τελευταία προειδοποίηση – ενημέρωση προς την Πολιτεία για ουσιαστικές λύσεις , σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα”.

“Κανένας δεν προειδοποίησε για τους εργάτες γης”

Την πεποίθηση ότι «Κανένας από την αποκεντρωμένη διοίκηση  Κρήτης, ούτε και από το υπουργείο δεν προειδοποίησε για το πρόβλημα που θα προκύψει με τους εργάτες γης. Αντιθέτως εμείς κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου, επειδή βλέπαμε πως η φετινή χρονιά θα είναι απαιτητική», εξέφρασε μιλώντας στο Θέμα Κρήτης 103.1 ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φαιστού Μανώλης Ορφανουδάκης.

Μάλιστα πρόσθεσε πως, ενώ έχουν έρθει κάποιες οικογένειες από τη βόρεια Ελλάδα να δουλέψουν εδώ, οι ανάγκες σε εργατικά χέρια δεν καλύπτονται. Τέλος, σημείωσε την θετική εξέλιξη της συμμετοχής νεότερων αγροτών, στην παραγωγή της περιοχής, κάτι που τα προηγούμενα έτη δεν συνέβαινε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.