“Κουβέντα να γίνεται” – Συνέντευξη με τον πρόεδρο του ΣΤΑΖΟΕ Τάσο Μπότσιο

Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που εργάζεται στον χώρο του θεάματος και συνήθως τους ξεχνάμε, γιατί τα πρόσωπα τους δεν φαίνονται. Είναι και αυτοί άνθρωποι της τέχνης, βρίσκονται στα παρασκήνια, φροντίζουν για τον εξαιρετικό ήχο που σχολιάζουμε, τον φωτισμό που δημιουργεί την ιδανική ατμόσφαιρα, τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις σε ποικίλα πολιτιστικά και όχι μόνο δρόμενα. Χωρίς αυτούς δε θα υπήρχε θέαμα.
Αυτοί οι άνθρωποι, εν μέσω πανδημίας και των αλλεπάλληλων lockdown έγιναν αόρατοι, έμειναν χωρίς στήριξη και επιδόματα για πολλούς μήνες.

Σήμερα μίλησε στον Planet ο μουσικός, ηχολήπτης και πρόεδρος του ΣΤΑΖΟΕ – Σωματείου Τεχνικών Απασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις – Τάσος Μπότσιος.
«Τις ειδικότητες μας, τις συναντάει κάποιος όπου υπάρχουν μικρόφωνα και φωτισμός. Ακόμη και ένα ιατρικό συνέδριο απασχολεί δεκάδες εργαζόμενους. Υπάρχουν πάρα πολλές ειδικότητες. Σε ένα μεγάλο φεστιβάλ απασχολούνται πάνω από 30 ειδικότητες (ήχο, φώτα, audio-visual» λέει ο Τάσος.
Μας υπενθυμίζει, ότι όλες οι ειδικότητες εξελίσσονται διαρκώς. Πρέπει να προσαρμόζονται συνέχεια σε νέα δεδομένα, για να μένουν ενεργοί στο χώρο αυτό. Πρόκειται για επαγγέλματα εποχικά, δεν είναι μόνιμα απασχολούμενοι…

Όσο λείπουν σε εμάς οι εκδηλώσεις, τόσο και περισσότερο λείπουν σε αυτούς, γιατί το ψυχολογικό κόστος κάποιες φορές είναι μεγαλύτερο. «Μη ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με ακραία ωράρια, και ακραίες συνθήκες εργασίας. Σίγουρα αν δε το αγαπάς δε το κάνεις. Τώρα που δεν υπάρχουν όλα αυτά, υπάρχει ένα κενό. Ιδιαίτερα οι συναυλίες σου δίνουν ενέργεια.» λέει ο Τάσος, και μπαίνοντας στη θέση τους αναρωτιόμαστε πόσο μπορεί να απολαμβάνουν το έργο τους, όταν βλέπουν τον κόσμο να ενθουσιάζετε!

Σχετικά πρόσφατα, μάθαμε ότι όλα αυτά τα επαγγέλματα δεν έχουν ειδικότητα, κατά συνέπεια ούτε κωδικό ασφάλισης, ώστε να συμπεριληφθούν στα επιδόματα, που δίνει το κράτος λόγω της απαγόρευσης εργασίας. «Το όλο μπέρδεμα ξεκινάει στο ότι οι κωδικοί ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, έχουν μείνει στην εποχή, όπου η διασκέδαση των ανθρώπων ήταν το θέατρο και ο κινηματογράφος. Συναυλίες δεν υπήρχαν. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, δεν υπάρχει η ειδικότητα για να ασφαλιστούμε. Ο κόσμος ασφαλίζεται με δανεικούς κωδικούς. Έχουμε ένα κολάζ ενσήμων, για παράδειγμα: χειριστής υπολογιστή, υπάλληλος γραφείου, ηλεκτροσυγκολλητής, πιλότος μαχητικού αεροσκάφους κ.α.»
Οι λογιστές βάζουν κωδικούς που βολεύουν, ανάλογα με τη περίσταση και την άδεια της επιχείρησης, που απασχολεί αυτούς τους εργαζόμενους. «Το ίδιο το σύστημα, δεν έχει βρει έναν τρόπο, να σου επιτρέψει να εργαστείς νόμιμα» λέει ο Τάσος.
Οι αρμόδιοι φορείς, δεν έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτό το τομέα, με αποτέλεσμα αυτά τα επαγγέλματα να μένουν ξεκρέμαστα. Αυτός είναι και ο λόγος της μεγάλης καθυστέρησης της στήριξης τους, όσον αφορά τα ειδικά επιδόματα. Ωστόσο, οι ανάγκες αυτών των ανθρώπων είναι μεγάλες. Όλες οι περιοδείες σχημάτων μετατίθενται για το 2022, όπως λέει ο Τάσος, οπότε κανείς δε θα μπορέσει να εργαστεί το 2021.

Το Σωματείο Τεχνικών Απασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις ιδρύθηκε το 2003 με σκοπό την διεκδίκηση, προαγωγή και προστασία των οικονομικών, επαγγελματικών, ασφαλιστικών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών συμφερόντων και δικαιωμάτων των μελών του.
Συμφώνα με το καταστατικό του σωματείου, μέλη του Σ.Τ.Α.Ζ.Ο.Ε. μπορούν να γίνουν (ανεξάρτητα από το φύλο και το θρήσκευμα) όλοι οι εργαζόμενοι Έλληνες ή αλλοδαποί τεχνικοί που ασχολούνται σε ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις.
Οι στόχοι του σωματείου είναι απλοί, να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας στον κλάδο, διασφαλίζοντας έτσι τον εργαζόμενο όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα εργάζεται και θα αμείβεται.

Η αυριανή μέρα είναι αβέβαιη για αυτούς τους ανθρώπους. Μετά τη πανδημία δε γνωρίζει κανείς ποιοι χώροι θα μπορέσουν να επιβιώσουν, ώστε να ξαναβρούν εργασία και με ποιους όρους. Ας ελπίσουμε στη καλή εξέλιξη των πραγμάτων.

«Καλή αντάμωση στα live-αδικα» όπως λέει ο Τάσος.

Επικοινωνία/Ιστότοποι:
https://stazoe.gr/index.html

ΣΤΑΖΟΕ-Εργατικό σωματείο

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συζήτηση στο ηχητικό που ακολουθεί:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.