Σοβαρή υστέρηση στην ανανέωση του αγροτικού δυναμικού στο Ν. Λασιθίου-Λίγες οι εγκρίσεις στήριξης νέων αγροτών

Πολλές οι εγκρίσεις στήριξης των νέων αγροτών στην Κρήτη. Το ποσοστό εγκρίσεων είναι εξαιρετικά υψηλό, αφού μόλις 234 αιτήσεις νέων αγροτών δεν πέρασαν τις εξετάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Συνολικά λοιπόν στην Κρήτη είχαμε 2.600 αιτήσεις και εγκρίθηκαν οι 2.366 από τους οποίους είναι 1.041 νέοι αγρότες στο Ηράκλειο, 524 στο Ρέθυμνο και 439 στα Χανιά σε σύνολο 463 αιτήσεων και 362 στο Λασίθι.

Αναφορικά με το συνολικό πρόγραμμα των νέων αγροτών στην Κρήτη ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά προγράμματα Γιώργος Στύλιος δήλωσε: «Είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό διότι κάνουμε μια επένδυση σημαντική και μεγάλη  στον αγροτικό πληθυσμό και θέλουμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να μπουν στον χώρο, να εκπαιδευτούν, να πάνε στην καινοτομία και να μείνουν», τόνισε ο Υφυπουργός κ. Στύλιος από τα Χανιά κατά τη συνεδρίαση της 11ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας που έγινε στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» υπό το συντονισμό του Δημήτρη Παπαγιαννίδη Γενικού Γραμματέα αρμόδιου για τα προγράμματα της Ε.Ε. στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως εξήγησε ο Υφυπουργός Γεωργίας η ενίσχυση των νέων αγροτών είναι μια κρίσιμη απόφαση ενίσχυσης του τομέα της γεωργίας. «Για να μείνουν δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτούς που εντάχθηκαν τώρα στο πρόγραμμα να μπορούν να εκμεταλλευτούν σύντομα και άμεσα και τα σχέδια βελτίωσης με μια καλή χρηματοδότηση αφού 35-40.000 λαμβάνει έκαστος. Θα μπορεί έτσι πολύ σύντομα να κάνει μία μετάβαση και να πάει και σε σχέδια βελτίωσης που θα βοηθηθεί επιπλέον», όπως είπε.

 Το πρόβλημα για το Λασίθι

 Τα νούμερα εγκρίσεων των νέων αγροτών αναδεικνύουν μια μεγάλη δυναμική στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα στο Ρέθυμνο αλλά και μια σχετική υστέρηση στο Λασίθι που είναι ο τελευταίος νομός σε εγκρίσεις νέων γεωργών στην Κρήτη. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως παρά το γεγονός ότι το Λασίθι παραδοσιακά έχει στηρίξει την οικονομία του στους δύο βασικούς πυλώνες τουρισμό και πρωτογενή τομέα, καταγράφεται ήδη σοβαρή υστέρηση στην ανανέωση του αγροτικού δυναμικού, αφού τώρα είναι η κρίσιμη περίοδος για τη στήριξη νέων αγροτών και την ανανέωση του τομέα. Συνεπώς, πρόκειται για ένα πρόβλημα που θα απασχολήσει την παραγωγική και αναπτυξιακή βάση του νομού Λασιθίου την επόμενη δεκαετία και θα πρέπει να καταγραφεί ως ένα καίριο στοιχείο προβληματισμού. Την ίδια ώρα στο Ρέθυμνο πρέπει να σημειωθεί πως ο πρωτογενής τομέας έχει δώσει τα τελευταία ανάπτυξη στην ύπαιθρο και μεγάλη ώθηση στην οικονομία και την πληθυσμιακή ανάπτυξη. Η σύγκριση αναμένεται να αποτυπωθεί σύντομα και με την ανακοίνωση των στοιχείων της απογραφής όπου πληθυσμιακά και οικονομικά θα αποτυπωθεί η διαφορά ανάμεσα στους δύο μικρότερους νομούς της Κρήτης.

Εκτός από τη σύγκριση με τον πιο κοντινό πληθυσμιακά νομό που είναι το Ρέθυμνο και η σύγκριση με τα Χανιά, αναδεικνύει την υστέρηση, πρωτίστως όχι λόγω απόλυτων αριθμών εγκρίσεων αλλά για το γεγονός πως σχεδόν όλες οι προτάσεις των Χανίων εγκρίθηκαν, στοιχείο που μαρτυρεί μια θετική προοπτική.

Σε σχέση με την ενίσχυση του γεωργικού τομέα θα πρέπει να τονιστεί πως οι νέοι αγρότες κι όχι μόνο θα επωφεληθούν κι από το πρόγραμμα αγροτικών συμβουλών που θα κοστίσει συνολικά 80 εκ. ευρώ, θα ανατεθεί σε ειδικούς και για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί στην χώρα, αφού για πολλά χρόνια παραμένει η Ελλάδα χωρίς τέτοια συμβουλευτική.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.