Σιωπή του ΕΛΓΑ για τις ζημιές από καύσωνες στις ελιές

Οι καύσωνες του πενθημέρου 15-19 Μάιου φαίνεται ότι τελικά προκάλεσαν στην Κρήτη, αρκετές ζημιές και στην άνθηση αλλά και στην καρπόδεση και έτσι η ήδη μετρία φετινή παραγωγή φαίνεται ότι θα μειωθεί ακόμα περισσότερο.

Επίσημες ποσοτικές εκτιμήσεις δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη,  αλλά ως φαίνεται η ερχομένη παραγωγή στην Κρήτη δεν θα ξεπεράσει τα επίπεδα της μέσης και θα κυμανθεί γύρω στους 70-80 χιλ. τον.

Ωστόσο ο ΕΛΓΑ, παρά την υπόσχεση του Πρόεδρου του στον Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη κατά την συνάντηση τους στις 2 Ιουνίου ότι οι υπηρεσίες του θα εξετάσουν τις ζημιές και σύντομα θα υποβάλλουν σχετική έκθεση, μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει τίποτε, πράγμα που δείχνει ότι η απάντηση θα είναι μάλλον αρνητική.

Έτσι, μετά τις τεράστιες ζημιές του 2013, που μείωσαν την παράγωγη του νησιού στο ιστορικό χαμηλό των 25.000 τόνων, αλλά και των σημαντικών ζημιών που έγιναν απο καύσωνες το 2016, οι ελαιοπαραγωγοί θα αποκλειστούν για τρίτη φορά απο αποζημιώσεις ΕΛΓΑ στον όποιο όμως ανελλιπώς καταβάλουν τις εισφορές τους που κατακρατούνται απο τις επιδοτησεις.

Βασικό επιχείρημα του ΕΛΓΑ είναι το άδικο για τους ελαιοπαραγωγούς όλης της χώρας άρθρο 6, παρ. 4 του Ισχύοντος Κανονισμού του (Απ. αριθ. 157562/27.7.2011-ΦΕΚ 1668/27/7/11) σύμφωνα με το όποιο «εξαιρούνται αποζημιώσεων οι ζημιές στα καρποφόρα δέντρα πριν απο το δέσιμο των καρπών» .

Ωστόσο οι καύσωνες του 5/νθημερου 15-19 Μαΐου που ξεπέρασαν τους 40ο σε αρκετές περιοχές (και άρα εμπίπτουν στο αρθρ. 3 παρ.6, που ορίζει την έννοια «καύσωνας»), συνέπεσαν όχι μονο με την άνθηση αλλά σε αρκετές περατώσεις και με την καρπόδεση της ελιάς. Επομένως αν υπάρχει πολίτικη βούληση ένα μεγάλο μέρος των ζημιών μπορεί να καλυφθεί και απο τον ισχύοντα Κανονισμό.

Όμως αυτό που πρέπει να γίνει επί τέλους, είναι η αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ πράγμα για το όποιο κύρια ευθύνη έχουν οι πολιτικοί και ιδίως οι Βουλευτές που νομοθετούν, ώστε οι Ελαιοπαραγωγοί, να μην πληρώνουν μόνο, όπως λένε οι ίδιοι, αλλά κάποτε να λαμβάνουν και κάποιες αποζημιώσεις!

Ο ΣΕΔΗΚ, απο την πλευρά του, μετά απο απόφαση του ΔΣ του, θα υποβάλλει ακόμα ένα υπόμνημα για την   αναθεώρηση του Κανονισμού. Απαιτείται όμως και η ομόθυμη συνδρομή και των αλλων ελαιοκομικών Περιφερειών αλλά και των Βουλευτών των περιοχών τους, Διαφορετικά, θα παραπεμφθεί και αυτό στις καλένδες όπως και τα προηγούμενα.

Ν. Μιχελάκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.