Σε τροχιά υλοποίησης η Μονάδα Επεξεργασίας και Αξιοποίησης Απορριμμάτων Ηρακλείου

"Γερό πακέτο” 30.9 εκ ευρώ για την Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων στην Κρήτη

Με 30,9 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της Μονάδας Επεξεργασίας και Αξιοποίησης Απορριμμάτων Ηρακλείου, προχωρά από την Περιφέρεια Κρήτης ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων

Ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Ηράκλειο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης μετά την έγκριση της χρηματοδότησής του. Πρόκειται για τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης Μονάδας Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΠΑ) Ηρακλείου και την μετεξέλιξή της σε Μονάδα Επεξεργασίας και Αξιοποίησης Απορριμμάτων (ΜΕΑ), συνολικού προϋπολογισμού 30.925.000 ευρώ.

Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», με δικαιούχο τον Ενιαίο Σύνδεσμο Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ).

Για την απόφαση ένταξης του έργου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση στο Δήμο Ηρακλείου, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη, Σταύρου Αρναουτάκη, του δημάρχου Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινού, του προέδρου του ΕΣΔΑΚ, Ζαχαρία Καλογεράκη, και του αντιπροέδρου του Συνδέσμου και αντιδημάρχου Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Δήμου, Ηρακλείου Κώστα Βαρδαβά.

«Η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με όλους τους Δήμους και τους φορείς διαχείρισης ανέλαβε από το 2011 τη συστηματική πρωτοβουλία για τη διαβούλευση και οριστική διαμόρφωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Μέχρι σήμερα έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση εργοστασίων επεξεργασίας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης», τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης. Ανέφερε ακόμη ότι, μέχρι σήμερα η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων διαθέτει ένα σύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων, στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, στο Αμάρι, ολοκληρώνεται αντίστοιχη μονάδα, ενώ έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου με τις μονάδες σε Σητεία και Ιεράπετρα, στο Δήμο Χερσόνησου και στο Δήμο Αρχανών- Αστερουσίων».

Ο Δήμαρχος

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, ανέφερε από την πλευρά του: «Η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας και Αξιοποίησης Απορριμμάτων είναι ένα μεγάλο έργο το οποίο εντάσσεται στον ευρύτερο, οραματικό πλάνο μας για την δημιουργία Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τις διοικήσεις του ΕΣΔΑΚ διαχρονικά,  καθώς και το προσωπικό του Συνδέσμου, για την πολύ καλή συνεργασία, όπως επίσης και τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο για την βοήθεια του στην έγκριση της χρηματοδότησης της Μονάδας».

Τέλος ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ, Ζαχ. Καλογεράκης, σημείωσε: «Η σημερινή ένταξη της ΜΕΑ Ηρακλείου αποτελεί ένα σημαντικό έργο που ολοκληρώνει στο επίπεδο των μεγάλων έργων τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη. Παράλληλα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς μειώνει σημαντικά τα απορρίμματα που θα καταλήγουν στους ΧΥΤΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.