Πώς εξελίσσεται η τουριστική χρονιά-Τι εκτιμά ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης Μ. Βλατάκης στον PLANET 90,6

Σεζόν-ρεκόρ για την Κρήτη;

Ομαλά θα κυλήσουν οι διακοπές για τη συντριπτική πλειοψηφία των ταξιδιωτών

«Παρ’ όλες τις προκλήσεις, λόγω ελλείψεων σε προσωπικό, οι διακοπές θα κυλήσουν για τη συντριπτική πλειοψηφία ομαλά» ανέφερε σε συνέντευξη του στον Planet 90,6, ο πρόεδρος του Συνδέσµου Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης κ. Μιχάλη Βλατάκης.

Μια δυναμική που με τα μέχρι στιγμής δεδομένα αντικατοπτρίζεται σε έναν αριθμό τουριστικών αφίξεων περί τις 700 χιλιάδες δείχνει να παρουσιάζει ο Ιούνιος για την Κρήτη, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων του νησιού Μιχάλη Βλατάκη.

Με την έναρξη της κορύφωσης της τουριστικής σαιζόν, η κινητικότητα αυτή μπορεί να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο. Με την πρόσθετη υποσημείωση ότι και φέτος υπάρχει στην εξίσωση ο παράγοντας των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής (last minute).

Σύμφωνα με κ. Βλατάκη, σε επίπεδο Κρήτης προγραμματισμένες για τον τρέχοντα μήνα είναι περίπου 1 εκατομ. θέσεις. Αριθμός ωστόσο που, δεδομένων της (έστω και σε περιορισμένο βαθμό) πανδημίας, του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία αλλά και του ότι αυτές οι θέσεις συνήθως δεν γεμίζουν στο 100%, «ρίχνει» το νούμερο σε περίπου 700 χιλιάδες, υπολογιζόμενες αφίξεις στα αεροδρόμια σε Ηράκλειο και Χανιά.

Σε ό,τι αφορά τις εθνικότητες των επισκεπτών της Κρήτης, σύμφωνα με το στατιστικό εργαλείο του Insete, το Recovery Tracker, για τα αεροδρόμια της Κρήτης κυρίαρχες αγορές προέλευσης είναι κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία η Ολλανδία.

Οι πληρότητες

Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός αυτός των αφίξεων δεν «μεταφράζεται» απαραίτητα και σε μεγάλες συνεπαγόμενες πληρότητες στα ξενοδοχεία- μικρά και μεγάλα -από τη στιγμή που «μεγάλο κομμάτι» της τουριστικής πίτας επιλέγουν είτε να ενοικιάσουν αυτοκίνητο, είτε ενοικιάζουν καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (air bnb), είτε επιλέγουν να πάνε σε βίλες, μικρά διαμερίσματα ή σε κάποιο κάμπινγκ.

Αυτό είναι κάτι που, σε συνδυασμό και με την εκτίναξη στο λειτουργικό κόστος, προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό τους ξενοδόχους και κυρίως τα μικρομεσαία ξενοδοχεία – και ειδικά τα τριών αστέρων και όσα δούλευαν τα προηγούμενα χρόνια με επισκέπτες από την Ανατολική Ευρώπη. Οι ξενοδόχοι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από την πορεία των δύο πρώτων μηνών της σαιζόν.

Ενδεικτικό είναι ότι τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, ένα ποσοστό περίπου 30-40% των αφίξεων απορροφήθηκαν από βίλες και καταλύματα Airbnb.  Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της εταιρίας ερευνών για τη βραχυχρόνια μίσθωση Air bnb (που συγκεντρώθηκαν για το χρονικό διάστημα Ιούνιος -Σεπτέμβριος 2022), η Κρήτη αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» στην ζήτηση, σημειώνοντας αύξηση 306%, το εξεταζόμενο διάστημα.

«Σημασία έχει το ταμείο στο τέλος»

Ο κ. Βλατάκης, πάντως σημειώνει, από την πλευρά του ότι «τα νούμερα δεν παίζουν καμία σημασία, δεν έχει σημασία εάν θα έχουμε το 70, το 80, το 90 ή το 100% του 2019, αυτό που έχει σημασία για εμένα είναι το ταμείο που θα κάνουμε στο τέλος».

Όντας και ένας εκ των πλέον έμπειρων και «μπαρουτοκαπνισμένων» τουριστικών στελεχών του νησιού, κάνει την πρόβλεψη ότι «στην καλύτερη των περιπτώσεων το σύνολο της φετινής τουριστικής σαιζόν θα είναι στο 80% του συνόλου του 2019».

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην Κρήτη ανήλθαν σε 4,4 εκατομμύρια εκ των οποίων 3,3 εκατομμύρια καταγράφηκαν στο Ηράκλειο και 1,1 εκατομμύρια στα Χανιά.

Όσο για τον Ιούλιο, οι αφίξεις θα είναι, όπως λέει ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, σαφώς περισσότερες συγκριτικά με αυτές του Μαΐου, αλλά και του Ιουνίου.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει ισχυρή ζήτηση, ειδικά για την Κρήτη», προέβλεψε χαρακτηριστικά ο κ. Βλατάκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.