Προσπάθεια φίμωσης των δημοτικών παρατάξεων από το Υπουργείο Εσωτερικών, καταγγέλλει ο Α. Πανταζής

Από τη Δημοτική παράταξη «ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση για πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους Επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων:

Στην κατάργηση του ρόλου των επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων εντός των δημοτικών συμβουλίων προχωρά η ηγεσία του Υπουργείου  Εσωτερικών μετά από διάταξη που περιλαμβάνεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιό του, που αφορά την κοινωνία των Πολιτών, εκλογικές διατάξεις και διατάξεις για τους ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα, με νέα διάταξη αφαιρείται το δικαίωμα στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να εισάγουν προς συζήτηση θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης.

Στη νέα διάταξη αναφέρεται ότι: «Ο πρόεδρος καταρτίζει την ημερήσια διάταξη. Στην ημερήσια διάταξη αναγράφονται υποχρεωτικά όλα τα θέματα που προτείνει ο δήμαρχος, η εκτελεστική επιτροπή, καθώς και η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής. Το δημοτικό συμβούλιο έχει δικαίωμα να αποφασίζει, μετά από σχετική πρόταση εισήγηση του προέδρου ή του δημάρχου και χωρίς συζήτηση, με την πλειοψηφία των παρόντων μελών του, ότι ένα θέμα το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη είναι κατεπείγον, να το συζητήσει και να πάρει απόφαση γι’ αυτό πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Κατά προτεραιότητα και πάντα μετά τον δήμαρχο εκφράζουν τις απόψεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων, σύμφωνα με τη σειρά εκλογής».

Η νέα διάταξη συνιστά τροποποίηση του «Καλλικράτη», στο άρθρο 67 παρ. 7 του Ν. 3852/2010 όπου συμπεριλαμβανόταν ότι και ο επικεφαλής δημοτικής παράταξης μπορεί να εισηγηθεί θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και εφ’ όσον ελάμβανε τις ψήφους της πλειοψηφίας από το δημοτικό συμβούλιο να συζητηθεί κανονικά.

Το δημοτικό συμβούλιο Ιεράπετρας θεωρεί αντιδημοκρατική την τροποποίηση του παραπάνω άρθρου καθώς και προσπάθεια φίμωσης των δημοκρατικά εκλεγμένων παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Ζητά την απόσυρση της υπό διαβούλευση ρύθμισης και την παραμονή του άρθρου ως έχει, από την εφαρμογή του ν. 3852/2010

Για την δημοτική παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα».

Ο Επικεφαλής
ΠΑΝΤΑΖΗΣ Θ. ΑΡΓΥΡΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.