Ποιες μεγάλες αλλαγές φέρνει ο νέος ΚΟΚ που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Μείωση των ορίων ταχύτητας στους δρόμους των πόλεων, ποινές ανάλογες με τη σοβαρότητα των τροχαίων παραβάσεων και 24ωρη επιτήρηση κεντρικών οδών με drones προβλέπει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας που αναμένεται να τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την κίνηση των οχημάτων μέσα στις πόλεις, ο νέος ΚΟΚ προβλέπει τη μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα (στα 20 χλμ./ώρα έξω από τα σχολεία) από 50 χλμ./ώρα σήμερα.

Οι συντάκτες του νέου ΚΟΚ φιλοδοξούν να καθιερώσουν μια ολοκληρωμένη πολιτική δίκαιων ποινών για τις τροχαίες παραβάσεις, ανάλογα με τη σοβαρότητα και την επικινδυνότητά τους. Παράλληλα, σχεδιάζουν την επέκταση της χρήσης των τεχνολογικών μέσων για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας αλλά και την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων «ευφυών» συστημάτων για την ενίσχυση της επιτήρησης των οδών και της επιβολής του νόμου. Επίσης, προωθείται η ενοποίηση των αντίστοιχων μητρώων καταγραφής των ποινών του ΚΟΚ που διαθέτουν τα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη, κάτι που θα διευκολύνει το έργο της Αστυνομίας και των οδηγών.

Κλήση με SMS

Μεταξύ άλλων, καταργείται το λεγόμενο «σβήσιμο» των κλήσεων, καθώς οι παραβάσεις θα καταχωρίζονται από τα αρμόδια όργανα απευθείας σε νέα διαδικτυακή ψηφιακή πλατφόρμα. Ο παραβάτης οδηγός θα λαμβάνει αμέσως την κλήση στο κινητό του τηλέφωνο με SMS, χωρίς να προλαβαίνει κάποιος να μεσολαβήσει για το «σβήσιμό» της.

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί της Τροχαίας θα εφοδιαστούν με ειδικές συσκευές (tablets ή ειδικά κινητά τηλέφωνα), ώστε να αναρτούν online στο σύστημα τις παραβάσεις αλλά και τους αντίστοιχους πόντους ποινής που τις συνοδεύουν στο point system. Ενας οδηγός θα «χάνει» το δίπλωμα οδήγησης αμέσως με τη συμπλήρωση 25 πόντων ποινής.

Οι παραβάτες οδηγοί θα έχουν στη διάθεσή τους ένα χρονικό διάστημα (7 έως 10 ημέρες) ώστε να καταθέτουν τις ενστάσεις τους και, εφόσον αυτές κρίνονται βάσιμες, θα διαγράφονται οι παραβάσεις και τα πρόστιμα ή οι πόντοι που τις συνοδεύουν.

Σε διαφορετική περίπτωση, το πρόστιμο θα αναρτάται απευθείας στον λογαριασμό Taxisnet του παραβάτη οδηγού και εάν αυτός δεν το εξοφλεί εμπρόθεσμα, τότε θα αποτελεί βεβαιωμένη οφειλή προς το Δημόσιο. Μια επιπλέον καινοτομία του νέου ΚΟΚ είναι η πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία θα τιμωρείται πλέον ο οδηγός και όχι το όχημα, καθώς καταργείται το μέτρο της αφαίρεσης των πινακίδων κυκλοφορίας. Με τον τρόπο αυτό δεν θα στερούνται το όχημα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.