Παρέμβαση για τη διαχείριση του αιγιαλού από τους δήμους αλλά και τη ναυαγοσωστική κάλυψη

Παρέμβαση στη βουλή από τον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Βααρδάκη – Κατέθεσε αναφορά τη σχετική επιστολή της ΠΕΔ Κρήτης

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την Παραχώρηση Αιγιαλού και Παραλίας και για τη Ναυαγοσωστική Κάλυψη, προχώρησε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, καταθέτοντας Αναφορά προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, την επιστολή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τη λήξη της παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας στους Δήμους, στις 31 Δεκεμβρίου 2022, η ΠΕΔ Κρήτης υπογραμμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά των Δήμων, που έχει η διαχείριση του αιγιαλού, όπως έχει διαμορφωθεί από το νομικό πλαίσιο, υπογραμμίζοντας ότι κάθε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από κεντρικά ή περιφερειακά όργανα του Κράτους προς την τοπική αυτοδιοίκηση συνεπάγεται και τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων και για τον λόγο αυτόν προτείνει:

  • Την αύξηση της κατανομής των εσόδων από τις μισθώσεις παραχώρησης αιγιαλού προς τους Δήμους και την Κτηματική Υπηρεσία από την αναλογία 70-30 σε 80-20. Η ίδια αναλογία να ισχύσει για όλες τις συμβάσεις παραχώρησης ανεξαρτήτου του χρόνου κατάρτισης τους, καθώς και για τα επιβαλλόμενα πρόστιμα προς τρίτους.
  • Την τροποποίηση του ΠΔ 71/2020 ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να αναθέτουν τη ναυαγοσωστική κάλυψη και σε ιδιώτες και όχι αποκλειστικά σε σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης οι οποίοι σαφώς θα τηρούν τις προϋποθέσεις του ΠΔ (πιστοποιημένους ναυαγοσώστες, εξοπλισμό κτλ).
  • Την επιχορήγηση των Δήμων ανά ναυαγοσωστικό πύργο για την κάλυψη του πραγματικά δυσβάσταχτου κόστους.
  • Την τροποποίηση του ΠΔ 71/2020 αναφορικά με τα κριτήρια χαρακτηρισμού μιας παραλίας ως πολυσύχναστης προκειμένου να επιτευχθεί ο εξορθολογισμός του αριθμού τους.
  • Την έγκαιρη έκδοση της νέας ΚΥΑ για την παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας, ώστε να ακολουθηθούν άμεσα οι προβλεπόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες και να είναι έτοιμοι οι Δήμοι για τη νέα χρονιά.
  • Τη μείωση του επαχθούς φορολογικού συντελεστή των Δημοτικών Επιχειρήσεων επί των ακαθαρίστων εσόδων από το 10% στο μέγιστο 5%.

Ο βουλευτής ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς την εξέταση των αιτημάτων της ΠΕΔ Κρήτης και την ενημέρωσή του για τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.