Πανελλήνιες 2024: Ασύμμετρη «βουτιά» στις βάσεις ακόμη και των δημοφιλών σχολών

Οι βαθμολογητές μιλούν για πτωτικό χάος στις βαθμολογίες των γραπτών της Φυσικής και για πολύ χαμηλές επιδόσεις στα γραπτά της Ιστορίας

Τα «αδιάβατα» θέματα στη Φυσική και σε δεύτερη ταχύτητα οι δυσκολίες των θεμάτων της Ιστορίας αυξάνουν  στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις τον αριθμό των γραπτών που βαθμολογούνται κάτω από τη βάση ενώ αντίστοιχα μειώνουν τον αριθμό των άριστων γραπτών.

Ιδιαίτερα στο μάθημα της Φυσικής που αφορά τους υποψήφιους του 2ου (Θετικών Επιστημών) και του 3ου Επιστημονικού Πεδίου (Επιστημών υγείας) το ποσοστό των γραπτών κάτω από τη βάση φαίνεται να ξεπερνά το 55% στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών ενώ το ποσοστό των άριστων γραπτών (18-20) έχει πέσει σε μονοψήφιο αριθμό.

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα με τις βαθμολογίες των υποψηφίων στην Ομάδα Προσανατολισμού Επιστημών Υγείας όπου υπάρχει ολοκληρωτική συντριβή.

Στο πλαίσιο αυτό και καθώς στα άλλα μαθήματα των δυο Πεδίων σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία καταγράφονται  μικρής έκτασης βαθμολογικές διαφορές σε σχέση με πέρσι (λίγο χειρότερες επιδόσεις στη Βιολογία και στα Μαθηματικά, ίδιες περίπου επιδόσεις σε  Χημεία και Νεοελληνική Γλώσσα) είναι φανερό ότι οι επιδόσεις στη Φυσική θα ρίξουν τις βάσεις εισαγωγής τόσο στις υψηλόβαθμες και περιζήτητες Πολυτεχνικές Σχολές όσο και στις Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές κλπ.

Πτώση, αλλά μικρότερης έντασης και έκτασης αναμένεται και στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές Επιστήμες) καθώς στο μάθημα της Ιστορίας οι βαθμολογητές εκτιμούν ότι τα γραπτά κάτω από τη βάση θα ξεπεράσουν το 55% ενώ για τα άριστα γραπτά (18-20) η εκτίμηση είναι ότι με δυσκολία θα φτάσουν το 10%

Αλλά και στα  Αρχαία Ελληνικά το ποσοστό των γραπτών κάτω από τη βάση υπάρχει η εκτίμηση ότι θα είναι πάνω από 40% ενώ τα άριστα γραπτά δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 5%

Και σε αυτό το Επιστημονικό Πεδίο το άριστα φαίνεται να είναι «άπιαστο όνειρο» στα περισσότερα μαθήματα, γεγονός που θα επηρεάσει τις υψηλόβαθμες σχολές (Νομικές, ψυχολογίες κλπ).

Να θυμίσουμε ότι πέρσι κατεγράφη άνοδος και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία, με τις δημοφιλείς σχολές (Ιατρική, Μηχανικών Η/Υ, Νομική) να επιστρέφουν σε υψηλά προηγούμενων ετών, όπως πχ η Ιατρική που έπιασε τα 19.000 μόρια.

alfavita.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.