Μ. Πεπόνης: Πρέπει να γίνει ακριβής καταγραφή του αριθμού των οικονομικών μεταναστών στο Ν. Λασιθίου

Συνέντευξη του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου στον Planet 90,6

Το μέλλον των εργασιακών σχέσεων και οι μορφές εργασίας που προκύπτουν μετά την πανδημία ήρθαν από νωρίς στο προσκήνιο του Νομού. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά εργασίας, μετά την πανδημία του κορωνοϊού;

Η φετινή χρονιά είναι πιο δύσκολη για τους εργαζόμενους συνολικότερα πόσο μάλλον για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό – τουρισμό. Πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν άνοιξαν. Πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται χωρίς δουλειά, χωρίς κανένα εισόδημα. Κάποιοι λαμβάνουν τα 534 ευρώ της αναστολής μετά από τρομερές καθυστερήσεις, βέβαια, ή τα 400 ευρώ του ταμείου ανεργίας για λίγους μήνες, με τα οποία, όμως, καλούνται να ζήσουν όλο το χρόνο. Όσοι εργάζονται ανησυχούν σχετικά με την τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού και βέβαια με λιγότερους εργαζόμενους στα ανοιχτά ξενοδοχεία και στον επισιτισμό έχει ενταθεί η δουλειά.

Η κατάσταση στον τουρισμό παρασύρει και τους υπόλοιπους κλάδους, έτσι όλο το προηγούμενο διάστημα και τώρα παρατηρείται αύξηση των λεγόμενων «οικειοθελών παραιτήσεων», δηλαδή των απολύσεων, των δυσμενών αλλαγών, της εκ περιτροπής εργασίας. Το ΕΚΛ στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων με παρεμβάσεις όπου χρειάζεται στον ΟΑΕΔ, στην Ένωση Ξενοδόχων, στα σωματεία γενικότερα σε μια προσπάθεια οργάνωσης του αγώνα τους, με γενικές συνελεύσεις, και συσκέψεις ανά την περιφέρεια.

Συνάντηση των Εργατικών Κέντρων Κρήτης με τον Περιφερειάρχη

Τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, σχετικά με την διαδικασία εκτίμησης των αναγκών, σε εργάτες από τρίτες χώρες.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, ανέφερε στον Planet 90,6 ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των οικονομικών μεταναστών, δεν γνωρίζουμε πόσοι από αυτούς είναι νόμιμοι και πόσοι είναι παράνομοι και δεν γνωρίζουμε και σε τι ειδικότητες απασχολείται. Όπως λέει ότι είναι μεταξύ 6-10.000- 15.000. είναι παραπάνω, αφού πέραν της Ιεράπετρας οικονομικοί μετανάστες απασχολούνται και σε άλλες περιοχές σε άλλες δουλειές, και τονίζει ότι κανένας δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των οικονομικών μεταναστών στο Νομό Λασιθίου. Κάποια στιγμή θα πρέπει είτε η αντιπεριφέρεια είτε ένας άλλος φορέας να κάνει μία καταγραφή του πληθυσμού αυτού.

«Οι πιέσεις από εμάς συνεχίζονται, δεν σταματάμε» τόνισε ο κ. Πεπόνης, το Εργατικό Κέντρο είναι παρών και θα αγωνίζεται πάντα για ένα καλύτερο αύριο των εργαζομένων του Ν. Λασιθιου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.