Ο ιός της Καστάνης ρυτίδωσης απειλεί καλλιέργειες ντομάτας και πιπεριάς

Ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας μέσω ανακοίνωσής του υπενθυμίζει στους παραγωγούς στην ευρύτερη περιοχή ότι ο ιός της Καστάνης ρυτίδωσης σε καλλιέργειες τομάτας και πιπεριάς είναι ένας από τους πιο επιβλαβείς οργανισμούς στις παραπάνω καλλιέργειες «με άμεσα καταστρεπτικά οικονομικά αποτελέσματα για τον παραγωγό».

Όπως επισημαίνεται από τον Σύλλογο, μέχρι σήμερα «οι παραγωγοί στην Ιεράπετρα έχουν δείξει πολύ καλή συμπεριφορά στην αντιμετώπιση αυτής της ίωσης. Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι ενημερωτικές συγκεντρώσεις όπου έγκαιρα οργάνωσε ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας πριν 2 χρόνια», ωστόσο κρίνει απαραίτητο να υπενθυμίσει «για άλλη μια φορά την σημαντικότητα της πρόληψης για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης ίωσης, καθώς δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα μέθοδος θεραπείας μετά την προσβολή της καλλιέργειας».

Επιγραμματικά, στην ανακοίνωση του Συλλόγου τονίζονται τα παρακάτω:

-Η ίωση μεταφέρεται πολύ εύκολα με μηχανικά μέσα και με τις καλλιεργητικές εργασίες.
-Είναι σημαντικό να δηλώνονται τα κρούσματα αν και εφόσον υπάρχουν στην οικία ΔΑΟΚ.
-Στην περίπτωση κρούσματος, η συγκεκριμένη θερμοκηπιακή μονάδα ΔΕΝ υπάγεται σε καθεστώς καραντίνας.

Για όλα τα παραπάνω:

-Απολυμαίνουμε συχνά τα χέρια μας, τα εργαλεία, τις κλούβες μεταφοράς, τους χώρους συσκευασίας, τα υποδήματα μας κατά την είσοδο στο χώρο καλλιέργειας και οτιδήποτε άλλο έρχεται σε επαφή με τους καρπούς ή τα φυτά μας.
-Χρησιμοποιούμε απολυμαντικό σκεύασμα όπου βάση του έχει το χλώριο.
-Δεν επιτρέπουμε άσκοπες επισκέψεις στον χώρο της καλλιέργειας, κτλ.
-Χρησιμοποιούμε ΜΟΝΟ πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό
-Ενημερώνουμε άμεσα την αρμόδια ΔΑΟΚ, μόνο στην υποψία κρούσματος ώστε να ληφθεί δείγμα εξακρίβωσης ότι πρόκειται για την συγκεκριμένη ίωση.

Υπογραμμίζεται η σημασία της προηγούμενης προσπάθειας αποφυγής αλλά και της τωρινής που πρέπει να γίνει: «Τα τελευταία 2 χρόνια να κρατήσουμε την περιοχή μας σε ένα μεγάλο βαθμό μακριά από το συγκεκριμένο πρόβλημα ενώ τα αποτελέσματα σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ήταν απολύτως καταστρεπτικά με τεράστιες οικονομικές απώλειες. ΟΛΟΙ μας έχουμε χρέος και φέτος να πράξουμε τα δέοντα ώστε να προφυλάξουμε για άλλη μια χρονιά την περιοχή από την συγκεκριμένη ίωση αλλά κυρίως να προφυλάγουμε τον ιδρώτα μας, ιδιαίτερα με αυτήν την δύσκολη οικονομική συγκυρία».

Τέλος, διευκρινίζεται πως η Ίωση Καστάνης ρυτίδωσης δεν αποτελεί απειλή για τον ανθρώπινο οργανισμό χρησιμοποιώντας τους καρπούς ως τρόφιμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.