Οι χαρουπιές και οι φραγκοσυκιές εμποδίζουν την εξάπλωση της φωτιάς

Η χαρουπιά έχει και την ιδιότητα να εμποδίζει την εξάπλωση της φωτιάς. Το συγκεκριμένο δέντρο έχει πλούσιο ριζικό σύστημα που συγκρατεί και προστατεύει τα εδάφη από τη διάβρωση και καταφέρνει να επιβιώνει σε άγονα και άνυδρα εδάφη, ενώ απαιτεί μηδενική φροντίδα. Κάτοικος στο Μάτι Αττικής, που βίωσε τη φονική πυρκαγιά του 2018, η οποία σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της, είπε πως οι χαρουπιές που είχε φυτέψει έξω από το σπίτι του ήταν αυτές που έσωσαν τον ίδιο και την οικογένεια του.

Η Κρύα Βρύση είναι μια περιοχή στο Ρέθυμνο που το 2011 έγινε κυριολεκτικά «στάχτη». Οι καταστροφικές πυρκαγιές κατέστρεψαν τα πάντα. Τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού της περιοχής άρχισαν να σκέφτονται πώς θα μπορούσε η περιοχή να προστατευθεί από την πύρινη λαίλαπα, αλλά και ποιά καλλιέργεια θα ήταν αυτή που θα μπορούσε να δώσει πνοή στην περιοχή. Σκέφτηκαν το φραγκόσυκο για να φτιάξουν το μέλλον, αφού το είδαν ως επένδυση και ως… αντιπυρική ζώνη.

ΛΕΩΝ.Κ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.