Οι αυξήσεις σε ενέργεια & καταναλωτικά αγαθά και τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός

«Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης»

«Φωτιά» στις τσέπες των καταναλωτών έχουν βάλει οι αυξήσεις σε ενέργεια, καύσιμα και τρόφιμα, με τους πολίτες να οδηγούνται σε απόγνωση και την κυβέρνηση να εξετάζει νέα μέτρα προς ανακούφιση των πολιτών.

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Άννα Ευθυμίου, βουλευτής της ΝΔ, Κατερίνα Νοτοπούλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και Θανάσης Γλαβίνας, διευθυντής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

«Όσο υπάρχει ανάγκη για μέτρα στήριξης, αυτά θα παίρνονται»

Αναφερόμενη στη νέα επιδότηση για τα καύσιμα, και στα άλλα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για να σηκώσει μέρος του βάρους από τις πλάτες των πολιτών, η κ. Ευθυμίου είπε ότι «Βλέπουμε ότι η ακρίβεια υπάρχει και εντείνεται και για αυτό η κυβέρνηση εντατικοποιεί τις προσπάθειές της για να αντιμετωπίσει αυτό το πρωτόγνωρο παγκόσμιο φαινόμενο. Όσο υπάρχει ανάγκη για μέτρα στήριξης, αυτά θα παίρνονται, είδαμε ότι κατατέθηκε και η ρύθμιση για το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, που αυτό σημαίνει μια αντιστάθμιση της ρήτρας αναπροσαρμογής κατά 85% για τα νοικοκυριά, και θα δούμε και ποια άλλα μέτρα θα ληφθούν για την ακρίβεια στα καύσιμα. Όποιος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει θα δοθεί στην κατεύθυνση της στήριξης. Πρότασή μου είναι να εξετάσει το οικονομικό επιτελείο το αν μπορεί να επανέλθει η ρύθμιση των 120 δόσεων για όλα τα χρέη για τις επιχειρήσεις, γεγονός που θα δώσει ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ θα υπάρξει ρευστότητα στα δημόσια ταμεία».

«Θα δούμε πότε θα γίνουν εκλογές»

«Εκλογές θα δούμε πότε θα γίνουν. Η κυβέρνηση έχει ένα μεταρρυθμιστικό έργο που έχει ακόμα να εφαρμόσει. Όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, είναι πάνω από 80 δις ευρώ. Το 1/3 του ΕΣΠΑ θα κατευθυνθεί στις περιφέρειες, και 8 δις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», πρόσθεσε η ίδια.

«Βιώνουμε τυφώνα φτωχοποίησης με επιλογή της κυβέρνησης»

«Σήμερα δε βιώνουμε απλά ένα κύμα ακρίβειας, αλλά ένα τυφώνα φτωχοποίησης με επιλογή της κυβέρνησης. Η ακρίβεια στα προϊόντα, στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στη βενζίνη, στα καύσιμα, στις πρώτες ύλες, είναι συνθήκες του προηγούμενου αιώνα. Η κυβέρνηση τα καμουφλάρει με το αφήγημα της πανδημίας και της Ουκρανίας, αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη. Καταγράφουμε πολλές αρνητικές πρωτιές ως χώρα. Παντού έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει γίνει μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να κάνει το ίδιο», σημείωσε από την πλευρά της η κ. Νοτοπούλου.

«Η κυβέρνηση με το ένα χέρι αδειάζει τις τσέπες των πολιτών και με το άλλο χέρι μοιράζει ψίχουλα»

«Για τα μέτρα στήριξης που λέει η κυβέρνηση ότι θα φέρει, δεν τα έχει δει ο Έλληνας πολίτης. Πολλά νοικοκυριά εξαιρούνται από τις επιδοτήσεις στην ενέργεια, λόγω των λογαριασμών έκδοσης. Η κυβέρνηση με το ένα χέρι αδειάζει τις τσέπες των πολιτών και με το άλλο χέρι μοιράζει ψίχουλα. Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα θα ήταν ανάσα για τους καταναλωτές, και σε αυτό θα επιμείνουμε, όπως και στην αύξηση του κατώτατου μισθού», πρόσθεσε η ίδια.

«Το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της τουριστικής οικονομίας. Θα έπρεπε να αφορά σε όλους τους πολίτες το πρόγραμμα. Είχαμε καταθέσει μια πρόταση για διακοπές 3 εκατ. πολιτών», είπε ακόμα η κ. Νοτοπούλου.

«Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης»

«Η πρόταση για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης έχει εφαρμοστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, είμαστε και εμείς υπέρ της και καλούμε την κυβέρνηση να την υιοθετήσει άμεσα καθώς θα ανακουφίσει χιλιάδες πολίτες, και κυρίως τους ευάλωτους. Έχουμε καταθέσει και μια άλλη δέσμη προτάσεων, επιμένουμε στη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, μας απαντούν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Τους απαντάμε ότι η υπεραπόδοση του ΦΠΑ τους τελευταίες μήνες έχει αποδώσει περισσότερα από 1 δις, άρα υπάρχει χώρος που θα βοηθήσει επίσης τους πολίτες», τόνισε ο κ. Γλαβίνας.

«Η κυβέρνηση συγκεντρώνει έσοδα από φορολογία, ώστε στις εκλογές να τα μοιράσει με μορφή επιδομάτων σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών για να τις δελεάσει. Έχουμε ξεχάσει τη φορολογία των υπερκερδών. Τι γίνεται με αυτό το θέμα;», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη ελάφρυνση φόρων το 2021»

«Η Ελλάδα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη ελάφρυνση φόρων το 2021. Για τα υπερκέδρη η κυβέρνηση έχει πει ότι θα αποτελέσουν ένα μέρος της αντιστάθμισης της ρήτρας αναπροσαρμογής. Προφανώς από τα έσοδα που εισπράττει η κυβέρνηση έρχεται ο δημοσιονομικός χώρος, και αυτά αναδιανέμονται για τη στήριξη της κοινωνίας. Όπως είναι διαρθρωμένη η ελληνική οικονομία, οι έμμεσοι φόροι αποτελούν ένα βασικό συστατικό. Το ταμείο από μια ενδεχόμενη μείωση ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης κοστίζει 3,7 δις. Αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο να αντισταθμιστεί. Θέλω να τονίσω και ότι ο πρωθυπουργός άνοιξε το παράθυρο για περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών», απάντησε η κ. Ευθυμίου.

«Ζητάμε εκλογές εχθές»

«Ζητάμε εκλογές εχθές. Η κυβέρνηση έχει μια περίεργη αντίληψη για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Έχει κάνει πάνω από 7 δις απευθείας αναθέσεις, έχει “παγώσει” όλα τα έργα στη χώρα, συστήνει παντού ΑΕ, βλέπουμε τα golden boys της ΔΕΗ να αυξάνουν το εισόδημά τους στις πλάτες των πολιτών. Εκλογές πρέπει να γίνουν αύριο», σημείωσε η κ. Νοτοπούλου.

«Θέλουμε σταθερότητα από την πρώτη Κυριακή»

«Εμείς λέμε ότι τις εκλογές δεν μπορεί να τις χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός ως βατήρα για τις επόμενες. Θέλουμε σταθερότητα από την πρώτη Κυριακή, θα καταθέσουμε ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Γλαβίνας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.