Οι απαντήσεις του Υπουργού Υγείας για τα περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη

Οι τρεις περιπτώσεις θρομβώσεων στην Κρήτη μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca έχει προκαλέσει αναστάτωση και προβληματισμό, με τους ειδικούς, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του Mega, να αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

«Εάν είναι από το ίδιο εμβόλιο και αν είναι όλα θρομβώσεις μήπως κάτι συμβαίνει με την παρτίδα που πήγε στην Κρήτη. Πρέπει να κοιταχτεί τι έγινε με την παρτίδα», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ο Γιώργος Χρούσος, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ο οποίος εν συνεχεία ανέφερε ότι το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται είτε σε ελαττωματική παρτίδα των εμβολίων, είτε σε εσφαλμένο τρόπο συντήρησής τους.

«Ή το ένα ή το άλλο. Είτε είναι λανθασμένες οι συνθήκες συντήρησης είτε κάτι συνέβη στην παρασκευή του εμβολίου. Πολλές φορές προκύπτουν προβλήματα όταν παράγεις τέτοια βιολογικά υλικά», είπε ακόμη ο κ. Χρούσος.

Στην αποψινή ενημέρωση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, τόνισε πως «προχωρά με ταχείς ρυθμούς ο εμβολιασμός τόσο των μονίμων κατοίκων των νησιών μας, όσο και των εποχικών εργαζόμενων στον τουρισμό».

Ο υπουργός Υγείας όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων και τα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν στην Κρήτη, τόνισε: «Όλα τα περιστατικά είναι υπό διερεύνηση. Χρειάζεται υπομονή, θα περιμένουμε και αναλόγως θα κρίνουμε και θα κινηθούμε πάντα με επιστημονικά δεδομένα».

Επίσης, προσέθεσε ότι όλα τα θέματα «τα αντιμετωπίζουμε με διαφάνεια και εξακολουθεί να υπάρχει τεράστιο όφελος του εμβολιασμού». Ωστόσο υπογράμμισε ότι η ασφάλεια είναι πρωταρχικής σημασίας για όλους, και όλα τα περιστατικά που αναφέρονται εξετάζονται με προσοχή.

Όπως ανέφερε από την αρχή της Επιχείρησης “ Ελευθερία” και μέχρι σήμερα το μεσημέρι, έχουν πραγματοποιηθεί 4.554.868 εμβολιασμοί. Σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 4.615.000 εμβολιασμούς, αλλά και το 1,7 εκατομμύρια συμπολιτών μας που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, είπε, και την Παρασκευή θα περάσουμε τα 3 εκατομμύρια συμπολιτών μας που θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση.

«Να τονίσω ότι κλείνουμε δύο εβδομάδες που ξεπερνάμε καθημερινά τους 103.000 εμβολιασμούς, μια δυναμική που θα αυξάνεται συνεχώς και θα κορυφωθεί το μήνα Ιούνιο» ανέφερε ο υπουργός Υγείας τονίζοντας πως αυτό αποτυπώνεται και στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο των εμβολιασμών ανά 100 κατοίκους, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data. Επίσης, στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, η Ελλάδα με 16,1% είναι στην 5η θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.