“Κουβέντα να γίνεται” – “Το Κούρεμα” Συνέντευξη με τον Νίκο Κρίστο

«Το Κούρεμα» συνοπτικά: Οδοιπορικό στην… πράσινη Καλιφόρνια
Το ταξίδι αυτό δεν έμελλε να είναι και τόσο… ταξίδι. Και δε θα συνέβαινε ποτέ εάν ο συγγραφέας ένα ήρεμο μεσημέρι δε λάμβανε μια κλήση από τον Βαλ, ο οποίος θα τον ενημέρωνε για μια δουλειά σε φυτείες φαρμακευτικής κάνναβης στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α. Το εγχείρημα δεν ακουγόταν ιδιαίτερα δύσκολο: θα πήγαινε πάνω στα βουνά, θα έβρισκε τον Βαλ και θα κάθονταν όλη μέρα κουρεύοντας… φούντες. Ένα απλό κούρεμα. Η αμοιβή για την εν λόγω δουλειά ακουγόταν σχεδόν εξωπραγματική, ιδίως για την οικονομική στενότητα του συγγραφέα αλλά και για τα οικονομικά δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί γενικότερα παγκοσμίως.
Έτσι λοιπόν, πυροδοτείται η απόφαση για ένα ταξίδι με φόντο το “αμερικάνικο όνειρο” σε μία πιο… πράσινη και σύγχρονη έκδοση, ένα ταξίδι που όσο ελκυστικό κι αν φαντάζει αρχικά, εξελίσσεται σε μια σκληρή κι επίπονη δοκιμασία επιβίωσης με πολλούς κινδύνους, εκκεντρικούς χαρακτήρες και απρόβλεπτες καταστάσεις. Το κοντέρ “γράφει” χιλιόμετρα σε μία Αμερική που θα νόμιζε κανείς ότι έχει εκλείψει, με τις διαχρονικές αντιφάσεις της να την ταλανίζουν πιο πολύ από ποτέ, γράφει όμως παράλληλα και για ένα άλλο ταξίδι, αυτό του “δρόμου της φωτιάς”, του δρόμου των ενστίκτων που ξεκινάει πριν καν τον επιλέξεις, του δρόμου που σου υποδεικνύει τον δρόμο, όλο σημάδια και παγίδες, τον δρόμο που μόνο κοιτώντας προς τα πίσω θα ξέρεις πως ήταν ο σωστός.”

Όταν έφτασε το βιβλίο στα χέρια μου, το ρούφηξα σε 2 μέρες. 429 σελίδες γεμάτες περιπέτεια, συναισθήματα, αρώματα, τοπία, τραγούδια και….φούντες! Όταν ξεκινάς να το διαβάζεις δεν μπορείς να σταματήσεις, πόσο μάλλον όταν γνωρίζεις, ότι πρόκειται για την αληθινή ιστορία του συγγραφέα Νίκου Κρίστο. Πόσο προετοιμασμένος ή μάλλον απροετοίμαστος ήταν για αυτό το οδοιπορικό;

Τον καλέσαμε για μια κουβέντα μέσα από τη συχνότητα του Planet, γιατί θέλαμε να γνωρίσουμε τον άνθρωπο, που έκανε όλα αυτά τα χιλιόμετρα με οδηγό το ένστικτο του. «Μην το κάνεις για τα φράγκα, καν’ το για την περιπέτεια».
Με μεγάλη μας έκπληξη, ταξίδεψε από το Ηράκλειο της Κρήτης – όπου εργάζεται τα τελευταία δύο χρόνια σε τουριστικό τομέα – στην Ιεράπετρα, για να μας συναντήσει από κοντά. Πάντα προτιμώ να κοιτάζω τους συνομιλητές μου στα μάτια.

«Ο Νίκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή του Γκύζη. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα Οικονομικά και στα Τουριστικά, τομείς που συνδυαστικά τον κατέστησαν έναν πολύ οικονομικό περιδιαβάτη. Έκτοτε το μονοπάτι του απαιτεί όλο και λιγότερα, προσφέροντας σε αντάλλαγμα στιγμές, συγκινήσεις και έναν εσαεί αγώνα βιοπορισμού που εντέλει, ίσως και να έχει αποτελέσει τον πιο καθοριστικό παράγοντα ευαισθησίας, έμπνευσης και σύνδεσης με την κοινωνία.
Η παραμονή του στη Βενεζουέλα, αλλά και τα οδοιπορικά του στη Λατινική Αμερική και στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α. προέκυψαν από κοσμική αυθαιρεσία και ελλιπή προσωπική οργάνωση και κρίση, υποχρεώνοντάς τον μέσα από μια άτακτη πορεία σε μια καινούργια οπτική γύρω από τον όρο «ταξίδι» και κατ’ επέκταση γύρω από την ίδια τη ζωή γενικότερα.»

«Για πολύ καιρό, η αλήθεια είναι, πως γύριζα σαν σβούρα στα πέρατα της γης, βιοποριζόμενος πάντα, αλλά αναζητώντας και κάτι παραπέρα, λίγο έξω από τα όρια μου». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε σήμερα ο Νίκος τη κουβέντα μας.
Η μετακόμιση του στη Βενεζουέλα προέκυψε μέσω μιας πρακτικής σε διεθνές επίπεδο, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στα οικονομικά. Κάπως έτσι ξεκίνησε τη ζωή του στο Καράκας, την πιο επικίνδυνη πόλη. «Όσο επικίνδυνη ήταν, τόσο περισσότερη αγάπη έπαιρνα από τον κόσμο, αυτά τα 3 χρόνια που έζησα εκεί. Έχω δεθεί με πάρα πολύ κόσμο και είμαι σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους. Είμαστε μια οικογένεια».

Τον ρώτησα πότε ξεκίνησε να γράφει, αφού πρόκειται για το πρώτο του βιβλίο «Εγώ οικονομολόγος τελείωσα, δε ξέρω αν συνδέεται με τη λογοτεχνία, δεν μπορώ να βρω μια ακριβή σύνδεση». Ο ίδιος δεν γνωρίζει ακριβώς πως προέκυψε το ταλέντο του στο γράψιμο. Οι δυσκολίες και οι εμπειρίες του τον έσπρωξαν να εκφραστεί με αυτό τον τρόπο, μη έχοντας κάποια ιδιαίτερη εμπειρία στο παρελθόν, αν εξαιρέσουμε κάποιους στίχους που συνδέονται με την ραπ μουσική που αγαπάει. «Πάντα ο ρυθμός με εξέφραζε, ίσως να προκύπτει από κει το γράψιμο».

Ο Νίκος Κρίστο γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ο πατέρας του κατάγεται από το Καρπενήσι και η μητέρα του από την Κωνσταντινούπολη.

«Το Κούρεμα» είχε πολύ καλές κριτικές, οπότε η έκδοση του βιβλίου πήρε αβίαστα τον δρόμο της, αν και δεν το περίμενε, όπως λέει ο Νίκος. Το έχει εκδώσει μόνος του με την πολύτιμη βοήθεια των φίλων του.

«Τα ονόματα που αναφέρονται στο βιβλίο τα έχω αλλάξει, αλλά πρόσεξα να βάλω κάτι, που ανταποκρίνεται ηχητικά στην ενέργεια του εκάστοτε ατόμου. Δεν ήθελα να βάλω οποιοδήποτε όνομα». Εντυπωσιακό είναι, που δεν είχε κρατήσει καθόλου σημειώσεις, ενώ αποτύπωσε τα πάντα, με κάθε λεπτομέρεια. «Είναι πιο πολύ φωτογραφική και επιλεκτική η μνήμη μου. Μπορώ να τα αναπαράγω όλα μπροστά μου, σαν ταινία, όποια στιγμή το θελήσω. Αυτό το ταξίδι ήταν τόσο δυνατό, που θυμάμαι τα συναισθήματα. Πλημμύριζαν κάθε στιγμή.»

Ο Νίκος Κρίστο μιλάει για τα τραγούδια που αναφέρει στο βιβλίο (ακούσαμε κάποια από αυτά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης) αλλά και για τη σχέση του με τον φίλο του τον Βαλ και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στην απόφαση του, να φύγει με ένα σακίδιο και το διαβατήριο στο χέρι προς τη Βόρεια Αμερική.
Όπως μας λέει, αφού επέστρεψε στη Βενεζουέλα και ξαναπήγε να εργαστεί στη Βόρεια Αμερική την επόμενη σεζόν – αν και τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά τη δεύτερη φορά – αναγκάστηκε, παρά τη θέληση του να επιστρέψει στην Ελλάδα «Έγιναν πάρα πολλά! Ουσιαστικά υπήρξε ένα πρόβλημα στο αεροδρόμιο με τους αστυνομικούς του Τέξας. Η άδεια που είχα βγάλει δεν τους έκανε και με στείλανε με αλυσίδες στα πόδια και στα χέρια στην Ελλάδα».

Μιλήσαμε αρκετή ώρα (ίσως κάναμε και πολλά spoiler) για τις περιπέτειες του στη Καλιφόρνια, τους κινδύνους που βίωσε, τη δουλειά, τις γνωριμίες του κ.α.
«Μια άγνοια κινδύνου την έχω, πάντα την είχα. Είμαι λίγο εγωιστής όταν θέτω έναν στόχο. Είμαι πολύ πεισματάρης και καλώς ή κακώς, οι εποχές που έχουμε περάσει δεν συγχωρούνε πια λάθη. Μας έχουν κάνει να προχωράμε και να μη κοιτάμε πίσω».

Όσον αφορά το «Αμερικάνικο όνειρο» λέει ο Νίκος μεταξύ άλλων: «Είναι αυτό που λένε οι Αμερικάνοι, ότι όσο πιο υψηλό είναι το ρίσκο, τόσο πιο μεγάλη είναι η ανταμοιβή. Αυτό είναι το American dream για μένα».

Τον ρώτησα, τι πρέπει να πάρει ένας ταξιδευτής μαζί του όταν φεύγει χωρίς συγκεκριμένο προορισμό «Να έχει πάντα ανοιχτούς ορίζοντες, να είναι δεκτικός, να έχει πίστη προς το καλύτερο, προς τον άνθρωπο και προς τον εαυτό του.»

Το «Το Κούρεμα» είναι στη διάθεση του κόσμου στα περισσότερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας. Επίσης, μπορεί να παραγγελθεί στο διαδίκτυο. Αυτή τη περίοδο, ο Νίκος Κρίστο ετοιμάζεται να το εκδώσει σε αγγλική μετάφραση με τίτλο «Trimmigrant». Έχει ήδη μεταφραστεί, αλλά ο Νίκος έχει επιλέξει έναν πιο προσωπικό τρόπο να πραγματοποιηθεί ο στόχος του. «Το πιο εύκολο για ένα αγγλόφωνο βιβλίο είναι να το βάλει κανείς στο Amazon για παράδειγμα και μπορεί ο καθένας να το πάρει πολύ εύκολα. Εγώ ήθελα να κάνω ένα άνοιγμα προς το κόσμο, να έχει έναν πιο προσωπικό χαρακτήρα και να μπορεί να συμμετάσχει σε κάτι, οπότε είπα να το βάλω σε μια πλατφόρμα που λέγεται «Kickstarter». Στην ουσία προ παραγγέλνουνε το έργο που θέλουν, για να στηρίξουν τον καλλιτέχνη.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε αυτό του το εγχείρημα και σας προτρέπουμε να διαβάσετε ένα βιβλίο, που μπορεί και να σας στείλει στο επόμενο σας ταξίδι.

Μαρία Τροχοπούλου

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ακούστηκαν κατά σειρά τα ακόλουθα τραγούδια που αναφέρονται στο βιβλίο:
1) Θανάσης Παπακωνσταντίνου – Κάτω από το μαξιλάρι
2) Carmen McRae – I’m always drunk in San Francisco
3) Moriarty – Jimmy
4) Alonso del Rio – Sentado en la Calma

Μπείτε στη σχετική σελίδα και δείτε το βίντεο που έφτιαξε ο Νίκος για αυτό το σκοπό:
https://www.kickstarter.com/projects/trimmigrant/trimmigrant-a-trip-through-northern-california?fbclid=IwAR3YPP18XCEdsd1kMlNy2ZaeX4ADIWwkzt0u4GZfn6eZao3zJdkZB62iO50

Σελίδα στο facebook:
https://www.facebook.com/Trimmigrant.thebook

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη (μαζί με τα τραγούδια) στο ηχητικό που ακολουθεί:


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.